SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi yüzde 28'e yükseldi

Türkiye'nin tarımsal sanayi kompleksi alanında Ukrayna'nın ana ortaklarından biri olmaya devam ettiği ifade edildi.

Haber Giriş Tarihi: 06.04.2019 17:22
Haber Güncellenme Tarihi: 06.04.2019 17:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi yüzde 28'e yükseldi




Türkiye'nin tarımsal sanayi kompleksi alanında Ukrayna'nın ana ortaklarından biri olmaya devam ettiği ifade edildi. Bu çerçevede Ukrayna ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin de yüzde 28'e yükseldiği belirtildi.



Türkiye’nin Ukrayna Büyükelçisi Yağmur Ahmet Güldere ile Tarım Politikası ve Ukrayna Gıda Bakan Vekili Olga Trofimtseva görüşmesinde iki ülke arasındaki ticari ilişkiler gündemdeydi.



http://qha.com.tr/haberler/kiyiv-de-turkiye-ile-ukrayna-arasindaki-ticaret-is-birligi-gundeme-gelecek/5039/

Bakan Vekili Trofimtseva, geçen yıl Türkiye'nin Ukrayna'nın en büyük tarımsal gıda ürünlerinin ihraç edildiği ülkeler arasında (ihracatın 1.182.7 milyon ABD Dolarına ulaşmasıyla) 6. olduğunu ve Ukrayna'nın tarım ürünleri ithal ettiği ülkeler arasında da (ithalatın 382,1 milyon ABD Dolarına ulaşmasıyla) 3. olduğunu söyledi.



Trofimtseva 2018’de ülkeler arasındaki ticaretin 2017’ye göre yüzde 3,9 azaldığını ilaveten belirterek yine de bu yılın ilk iki ayında ihracattaki yüzde 18'lik artış nedeniyle 356,6 milyon ABD Dolarına ulaşarak yüzde 28 oranında arttığını kaydetti.



Ormancılık, veterinerlik ve bitki sağlığı sektörlerinde iş birliğinin yanı sıra Ukrayna patateslerinin Türkiye'ye ihracatı da toplantının ana gündem maddeleri arasındaydı.





Görüşme esnasında Büyükelçi Yağmur Ahmet Güldere de, Ukrayna'nın Türkiye için önemli bir stratejik ortak olduğunu ve ülkeler arasındaki dış ticaret iş birliğinin büyük bir potansiyele sahip olduğunu vurguladı.



Trofimtseva toplantıda son olarak, "Bugün, ülkelerimiz arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması müzakerelerinin devam etmesi gündemdedir. Bu tür bir anlaşmanın imzalanmasının, sadece ticaret alanında değil, aynı zamanda Ukrayna ile Türkiye arasında ortak yatırım projelerinin geliştirilmesinde de ikili ilişkilerin geliştirilmesine ilave bir ivme kazandıracağına inanıyorum. Karadeniz bölgesinde bulunan güçlü ortak ülkeler arasındaki siyasi ve ekonomik düzeyde ikili iş birliğinin güçlendirilmesi bizim için bir öncelik olmalıdır" değerlendirmesinde bulundu.





Türkiye'nin Kiev Büyükelçiliğinin Twitter hesabı üzerinden de görüşmenin fotoğrafları paylaşılarak, "Büyükelçi Yağmur Güldere, Ukrayna Tarım Politikaları ve Gıda Bakan Vekili Olga Trofimtseva’yı ziyaret etti. Görüşmede tarım, gıda, hayvancılık ve ormancılık gibi alanlardaki ilişkilerimiz ele alındı, mevcut iş birliğimizin daha da ilerletilmesi hususunda mutabık kalındı." diye kaydedildi.



En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.