SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna: Karadeniz'de, işgal altındaki Kırım'da Rusya'nın 39 silahı nükleer silah taşıyıcıları olarak kullanılabilir

Rusya'nın işgal ettiği Kırım'ı askerileştirmesinin Karadeniz güvenliğini tehdit etmesi bir kere daha gündeme getirildi. Ukrayna heyeti, Karadeniz'de Güvenlik Belgesi'nin uygulanmasına ilişkin yıllık istişareler sırasında, "Rus işgali altındaki Kırım'daki 39 silah potansiyel olarak nükleer silah taşıyıcıları olarak kullanılabilir." açıklamasında bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 11.12.2021 19:21
Haber Güncellenme Tarihi: 11.12.2021 19:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna: Karadeniz'de, işgal altındaki Kırım'da Rusya'nın 39 silahı nükleer silah taşıyıcıları olarak kullanılabilir

Rusya'nın işgal ettiği Kırım'ı askerileştirmesinin Karadeniz güvenliğini tehdit etmesi bir kere daha gündeme getirildi. Ukrayna heyeti, Karadeniz'de Güvenlik Belgesi'nin uygulanmasına ilişkin yıllık istişareler sırasında, "Rus işgali altındaki Kırım'daki 39 silah potansiyel olarak nükleer silah taşıyıcıları olarak kullanılabilir." açıklamasında bulundu.

Rus işgali altındaki Kırım'ın askerileştirilmesi, Karadeniz'deki Deniz Alanında Güven Artırıcı ve Güvenlik Artırıcı Önlemler Belgesinde belirtilen ilkeleri baltalıyor.

QHA'nın 10 Aralık 2021'de aktardığına göre, Ukrayna delegasyonu tarafından söz konusu belgenin uygulanması, Viyana'da telekonferans formatında düzenlenen bu belgenin uygulanmasına ilişkin 19 yıllık istişareler sırasında dile getirildi. Heyet, işgalci Rusya Federasyonu'nun Karadeniz bölgesini kademeli olarak askeri bölgeye dönüştürdüğünü ve işgal altındaki Kırım yarımadasının "Suriye ve Libya’nın yanı sıra çeşitli uzak sıcak noktalara müdahale etmek için kullanılan ağır askerileştirilmiş bir lojistik üs" haline geldiğini vurguladı.

RAKAMLAR VE SLAYTLARLA KIRIM'IN İŞGALCİ RUSYA ELİYLE ASKERİLEŞTİRİLMESİ

Heyet sunumunda, olayların endişe verici gelişimini göstermek için rakamlarla slaytlar gösterdi. İngilizce hazırlanan söz konusu slaytlara göre işgal yıllarında (2014'ten itibaren) Rusya, Kırım'daki askerlerinin sayısını neredeyse üç katına çıkardı - 12,5 binden yaklaşık 32,5 bine. Rusya'nın 2025 yılına kadar işgalci birliklerin sayısını 40-45 bine çıkarabileceği tahmin ediliyor.

Ayrıca yine rakamlara göre, yarımadada Rus Ulusal Muhafızları ve Rus Federal Güvenlik Servisi (FSB) sınır servisinin de yaklaşık 12,5 bin askeri bulunuyor.

Rusya Federasyonu'nun Kırım'daki silahlı kuvvetlerine ait kara ve hava bileşenlerine bakıldığında; 220'ye kadar tank, 660'a kadar zırhlı araç, 400'e kadar çoklu fırlatma roket sistemi ve çeşitli kalibrelerde topçu sistemleri ile silahlandırıldıkları görülüyor. Ayrıca 13 kıyı füze sistemi ve 170'i aşkın savaş uçağı yer alıyor.

RUS İŞGALİNDEKİ KIRIM ÜZERİNDEN KARADENİZ'İ TEHDİT EDEN NÜKLEER TEHLİKE

"Özellikle endişemiz, işgal altındaki Kırım'da konuşlandırılan 39 füzenin (deniz, hava ve kara bileşenleri) nükleer silah taşıyıcıları olarak kullanılabilmesidir." açıklamasında bulunan Ukrayna heyeti, Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Antlaşması'na taraf olan Ukrayna'nın, Rusya'nın Kırım'da nükleer silah taşıyabilecek taşıyıcılar ve diğer araçları konuşlandırmasından fazlasıyla endişe duyduğunu belirttiler.

BM GENEL KURULU, RUSYA'NIN KIRIM'I ASKERİLEŞTİRMESİNE İLİŞKİN KARARI KABUL ETTİ

Bilindiği gibi Rus işgali altında bulunan Kırım’ın askerileştirmesine ilişkin “Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Sivastopol (Akyar), Karadeniz ve Azak Denizi’nin Askerileştirilmesi Sorunu” başlıklı karar tasarısı, 9 Aralık 2021'de BM Genel Kurulunda oylamaya sunuldu. BM üyesi ülkelerin 63’ü kararı onaylarken, 22’si karara karşı çıktı ve ayrıca 55 ülke çekimser oy kullandı. Karar tasarısına karşı çıkan ülkeler arasında; Rusya, Ermenistan, Belarus, Çin, Küba, İran, Myanmar, Suriye, Venezuela, Zimbabve gibi ülkeler yer aldı.

“KIRIM’IN ASKERİLEŞTİRİLMESİ KONUSU ULUSLARARASI TOPLUMUN GÜNDEMİNDE KALMAYA DEVAM EDİYOR”

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Sivastopol (Akyar), Karadeniz ve Azak Denizi’nin Askerileştirilmesi Sorunu”  isimli kararın BM Genel Kurulu tarafından 4. kez kabul edildiğine dikkat çekildi. Açıklamada, “İlgili belgenin kabul edilmesi, işgalci devlet Rusya Federasyonu’nun yürüttüğü Kırım’ın askerileştirilmesinin uluslararası toplumun odağında kalmaya devam ettiğini gösteriyor.” ifadeleri kullanıldı.

Kararda, Kırım’ın işgalinin kınandığı ve yarımadanın derhal Ukrayna’ya iade edilmesi gerektiği vurgulanırken, işgal altındaki Kırım’ın, nükleer yük taşıyabilecek silahların yarımadaya taşınması dahil olmak üzere dev bir askeri üsse dönüştürülmesinin bölgedeki güvenlik ve istikrar için doğrudan bir tehdit oluşturduğu belirtildi. Rusya’ya söz konusu faaliyetlere son verme çağrısı yapıldı.

Belgede, Rusya’nın, Azak Denizi’ndeki Ukrayna limanlarına ulaşmak için Kerç Boğazı’ndan geçen gemilerin geçişini engellemekten kaçınması gerektiği vurgulanıyor. Ayrıca kararda, Rusya’yı, Kırım sakinlerini Rus ordusunda zorunlu askeri hizmete zorlamaya ve Kırım’daki eğitimin askerileştirilmesine son vermeye davet etti.

“KARAR, RUS İŞGALİNE KARŞI MÜCADELEDE ÖNEMLİ BİR ROL OYNUYOR”

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, BM Genel Kurulunun her yıl Kırım’ın askerileştirilmesi ve insan hakları durumuna dair kabul ettiği kararlarının Rus işgaline karşı mücadelede ve Kırım Platformu çerçevesindeki faaliyetlerde siyasi ve diplomatik araçlar olarak önemli bir rol oynadığını vurgulayarak, “Karar, Rusya’ya yönelik artan yasal baskının yeni bir unsurudur. İşgalci devlet, uluslararası hukukun temel kurallarını ihlal ediyor ve davranışı BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyesi statüsüyle bağdaşmıyor.” ifadeleri kullanıldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.