SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna Lukaşenko'yu meşru lider olarak tanımayacak

Ukrayna Lukaşenko'yu meşru lider olarak tanımayacak

Haber Giriş Tarihi: 24.09.2020 12:44
Haber Güncellenme Tarihi: 24.09.2020 12:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna Lukaşenko'yu meşru lider olarak tanımayacak

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmıtro Kuleba, ülkesinin şaibeli bir seçimle yeniden iktidara gelen Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'yu meşru görmediğini ifade etti.

Resmi sosyal medya hesabından 23 Eylül 2020 tarihinde açıklama yapan Kuleba, Ukrayna’nın hiçbir zaman Belarus’un iç işlerine karışmadığını ve her zaman Belarus halkına destek verdiğini vurgulayarak, "Belarus’taki seçim kampanyasının seyrine bakılırsa bugün yapılan Lukaşenko’nun ‘yemin töreni’, onun Belarus devletinin meşru başkanı olarak tanınması anlamına gelmiyor." ifadelerini kullandı.

AB LUKAŞENKO’YU TANIMAMA KARARI ALDI

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Lukaşenko’yu Belarus’un cumhurbaşkanı olarak tanımadıklarını duyurdu. Borrell, "Aleksandr Lukaşenko’nun 23 Eylül 2020’de sözde göreve başlaması ve bir dönem daha yetkisini sürdürmesinin demokratik meşruiyeti bulunmamaktadır" dedi.

ABD: LUKAŞENKO’YU MEŞRU LİDER OLARAK TANIMIYORUZ

ABD Dışişleri Bakanlığı da, bugün bir açıklama yaparak Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'yu ülkenin seçilmiş meşru lideri olarak tanımayacağını açıkladı.

Dışişleri Sözcüsü Morgan Ortagus konuya ilişkin, "ABD Aleksandr Lukaşenko'yu Belarus'un seçilmiş meşru lideri olarak tanıyamaz. Önlerindeki yol Belarus halkının bağımsız gözlem altında yapılan serbest ve adil seçimlerle kendi liderlerini seçme hakkını kullanmalarını sağlayacak ulusal bir diyalog olmalıdır." ifadelerini kullandı. Sözcü, ABD'nin Belarus'ta 9 Ağustos'ta yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminin serbest ve adil olduğuna inanmadığını tekrar teyit etti.

YEMİN TÖRENİ GİZLİ YAPILDI

Belarus’ta 9 Ağustos 2020'de düzenlenen Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları protesto amacıyla ülke genelinde düzenlenen gösteriler devam ederken, Aleksandr Lukaşenko dün Minsk’teki Bağımsızlık Sarayında düzenlenen gizli törenle yemin ederek göreve başladı. 

Lukaşenko yönetimi tarafından yemin töreni öncesinde herhangi bir bilgilendirme yapılmamıştı.

GİZLİ TÖRENDEN SONRA HALK SOKAKLARA DÖKÜLDÜ

Yemin töreninden sonrası Belarus sokakları yine karıştı. Başkent Minsk ve başka kentlerde binlerce kişi protestoların sembolü haline gelen kırmızı-beyaz bayraklarla yürüdü.

https://www.youtube.com/watch?v=aegtl3eN-34

Polis, göstericilere sert müdahalede bulundu. Bazı göstericiler ağır bir şekilde yaralanırken bazı göstericiler polis tarafından yerlerde sürüklendi. Viasna İnsan Hakları Grubu 300’den fazla kişinin gözaltına alındığını bildirdi.

BELARUS'TA POLİS ŞİDDETİ HAD SAFHADA!

Sosyal ağlarda paylaşılan videolarda polisin protestoculara şiddet uyguladığı görülüyor. Bazı fotoğraflarda yüzlerinde kan olan insanlar görülüyor. Polis, kalabalığı dağıtmak için biber gazı kullandı.

https://www.youtube.com/watch?v=Fdg0uKjjvho&feature=youtu.be BELARUS’TAKİ PROTESTOLAR

Belarus Halk Cumhuriyeti, 26 yıldır ülkenin başında olan Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko’ya karşı düzenlenen kitlesel protestolar ve grevler ile 1 aydır çalkalanıyor.

Belarus’ta, 9 Ağustos’ta yapılan tartışmalı cumhurbaşkanlığı seçimlerini mevcut Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko’nun kazanmasının ardından seçimlere hile karıştırıldığı gerekçesiyle protesto gösterileri başlamıştı.

Belarus’ta cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, Merkez Seçim Komisyonunun açıkladığı kesin olmayan sonuçlara göre, mevcut Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko yüzde 80 oy alarak seçimin galibi olmuştu.

Belarus’taki muhalefet, seçimlerin hileyle kazanıldığını iddia ediyor. Avrupa Birliği de seçimlerin adil bir biçimde yapılmadığını savunarak, Minsk yönetimini yaptırım uygulamakla tehdit ediyor.

Belarus’ta devlet başkanlığı seçimlerinin ardından muhalif aday Svyatlana Tsihanouskaya, Litvanya’ya kaçmıştı.

Svyatlana Tsihanouskaya’nın destekçileri tarafından kurulan Koordinasyon Konseyi lideri Marıya Kalesnikava ve muhaliflerin avukatı Maksim Znak 10 Eylül’de ulusal güvenlikle ilgili bir soruşturma kapsamında tutuklanmıştı.


En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.