SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna’nın Bursa Fahri Konsolosu Şehsuvar'dan Bağımsızlık Günü'ne özel mesaj

Haber Giriş Tarihi: 23.08.2022 22:14
Haber Güncellenme Tarihi: 23.08.2022 22:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna’nın Bursa Fahri Konsolosu Şehsuvar'dan Bağımsızlık Günü'ne özel mesaj

Ukrayna’nın Bursa Fahri Konsolosu Görkem Şehsuvar, Ukrayna'nın Bağımsızlık Günü'nü kutladı. Kutlama mesajı yayımlayan Şehsuvar, Ukrayna'nın 31 yıl önce kazandığı bağımsızlığını korumak için güçlü bir şekilde mücadele verdiğini kaydetti. Şehsuvar, Rus saldırıları altındaki Ukrayna'ya her konuda destek olacağının altını çizdi.

Ukrayna, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliğinden (SSCB) 1991 yılında ayrılarak bağımsızlığını kazandı. Egemenliğini kazanan Ukrayna, her sene 24 Ağustos'ta Bağımsızlık Günü'nü kutluyor. Rus saldırıları altında 209 gündür güçlü bir şekilde direniş gösteren Ukrayna, bu sene bağımsızlığını daha anlamlı bir şekilde kutlayacak. Rus saldırıları altında mücadele eden Ukrayna savaşın 7'nci ayına Bağımsızlık Günü'nü kutlayarak girecek.

UKRAYNA BAĞIMSIZLIĞINI KORUMAK İÇİN MÜCADELE VERİYOR

Ukrayna'nın Bursa Fahri Konsolosu Görkem Şehsuvar, Ukrayna'nın bağımsızlığını kutladı. Konsolos Şehsuvar'ın kutlama mesajında yer alan ifadelerin tamamı şöyle:

"Tüm Ukraynalıların 24 Ağustos bağımsızlık gününü kutlarım. 31. yılını idrak ettiğimiz bu önemli gün, bu yıl her zamankinden çok daha değerli bir hale geldi. Kurtuluş savaşından zaferle çıkan Türkiye, 29 Ekim 1923'te Cumhuriyeti ilan etti. Bundan tam 100 yıl sonra bugün de Ukrayna, egemenliğini ve bağımsızlığını korumak için onurlu bir mücadele veriyor. Rusya’nın işgal girişimi karşısında Ukrayna ordusu ve halkının ülkelerini korumak için verdikleri mücadeleyi desteklediğimizi ve yanlarında olduğumuzu bir kez daha belirtmek istiyorum. Bu vesileyle, Türkiye’nin her köşesinde binlerce Ukraynalı misafirimizi barındırmaktan onur duyduğumuzu da ifade etmeliyim.

Ukrayna Bursa Fahri Konsolosluğu olarak, savaştan maddi ve manevi olarak etkilenen Ukraynalı misafirlerimizin problemlerini çözüme kavuşturmak için sergilediğimiz çabayı artırarak sürdüreceğiz. Bu süreçte Türkiye ve Ukrayna halkları arasındaki destek ve dayanışmanın ise tüm dünyaya örnek olabilecek bir nitelik kazandığını mutlulukla görüyorum. Türk halkının Fahri Konsolosluğumuza ilettiği yardım etme taleplerine ve Ukrayna'ya olan candan desteğe hemen her gün bizzat şahit oluyoruz.

Son 20 yılda Türkiye ve Ukrayna arasındaki ilişkiler, savunma sanayiinden ekonomiye, diplomasiden turizme kadar hemen her alanda derinlik ve zenginlik kazandı. Kırım'ın işgalinin ardından bu ilişki stratejik ortaklığa dönüştü. Karadeniz’e komşu iki devletin stratejik ortaklığı, bölgesel istikrar ve güvenlik için büyük önem arz etmektedir. Türkiye olarak 2014 yılında gerçekleşen Kırım’ın işgalini tanımadık ve asla tanımayacağız. Bugün, Ukrayna’nın bağımsızlığının 31. yıldönümü vesilesiyle, Kırım dahil olmak üzere tüm Ukrayna topraklarının bir an önce özgürlüğe kavuşması temennisini yineler, saygılarımı sunarım."

UKRAYNA BAĞIMSIZLIK GÜNÜ

Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Parlamentosu 24 Ağustos 1991 tarihinde, Ukrayna’nın bağımsızlığını ilan eden belgeyi kabul etti ve 1 Aralık 1991 tarihinde düzenlenen referandumda Ukraynalıların yüzde 90’ı Ukrayna’nın bağımsızlığı için oy verdi. Bağımsız Ukrayna, bu yıl 31. yılını kutlayacak.

Mart 2014’te Ukrayna’ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti’ni işgal eden Rusya bir kaç ay sonra Ukrayna’nın doğusundaki ayrılıkçılara destek vererek Donbas bölgesinde savaş başlattı. 24 Şubat 2022 tarihinde Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin’in talimatıyla, Ukrayna’ya karşı geniş çaplı işgal saldırısı başlattı. Rus işgali şartları nedeniyle bu yıl Bağımsızlık Günü savaşın gölgesinde kaydedilecek.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.