SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna, savaşın 7'nci ayında güçlü direnişine devam ediyor

Haber Giriş Tarihi: 24.08.2022 13:31
Haber Güncellenme Tarihi: 24.08.2022 15:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna, savaşın 7'nci ayında güçlü direnişine devam ediyor

İşgalci Rus yönetimi tarafından 24 Şubat 2022 tarihinde Ukrayna'da başlatılan savaş 6. ayını geride bıraktı. Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne göz diken işgalci Rusya saldırılarını sürdürürken dünya ülkelerinin yaptırımlarıyla boğuşuyor. Ukrayna'da alt yapı tesislerini, okulları ve sivilleri hedef alan Rusya, 37 gazetecinin, 373 çocuğun ve 5 bin 514 Ukraynalının ölümüne sebep oldu.

Rusya, 24 Şubat 2022’de Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne yönelik başlattığı savaşı sürdürüyor. Rus saldırıları altındaki Ukrayna, geniş çaplı işgal girişimine güçlü direniş gösteriyor. Ukrayna'ya destek veren ülkeler, ülkenin yeniden inşası için teklifte bulunuyor.

UKRAYNA SAVAŞIN 7’NCİ AYINA GİRDİ

Ukrayna’da binlerce sivili, alt yapı tesislerini, okulları ve yerleşim yerlerini hedef alan Rusya, saldırılarını artırarak devam ettiriyor. Ukraynalı siviller ve askerler bağımsızlığını korumak için devam eden savaşın 6 ayını geride bıraktı. Bugün savaşın 7’nci ayına giren Ukrayna aynı zamanda Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliğinden (SSCB) ayrılışının 31. yıl dönümünü kutluyor.

RUSYA’YA YÖNELİK YAPTIRIMLAR ARTTI

Pek çok dünya ülkesi Rusya’ya yönelik yaptırımlarını artırırken Ukrayna’ya desteğini sürdürüyor. Savaşın 48. saatinde Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’i düşürme planı yapan Rusya Ukrayna’nın yoğun direnişine karşılık vermeye çalışırken, dünya ülkelerinin yaptırımlarıyla karşı karşıya kaldı. Rusya’ya enerji bağımlılığının azaltacağını dile getiren Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, en büyük gelir kaynağı doğal gaz ve petrol ihracatını azaltarak sonlandırma kararı aldığını duyurdu.

BAYRAKTAR UKRAYNA SAVAŞININ SEMBOLÜ OLDU

Türk hava savunma şirketi BAYKAR Teknoloji, diğer ülkelerin yardım kampanyasına katkıda bulunarak Litvanya ve Polonya üzerinden SİHA (Silahlı insansız hava aracı) ve İHA (İnsansız hava aracı) bağışladı. Litvanya’nın ardından destek kampanyası başlatan ülkeler Letonya, Polonya, Norveç ve Kanada olarak sıralandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 3 Şubat 2022’deki Ukrayna ziyaretinde Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy (Volodimir Zelenski) Bayraktar hava savunma sistemleri hususunda görüşme yapmıştı. Görüşmenin ardından liderler, Bayraktarların Ukrayna’da fabrikasının kurulması konusunda anlaşma imzalamıştı.

BAYKAR Teknoloji Genel Müdürü Haluk Bayraktar, 22 Ağustos 2022’de imzalanan anlaşma kapsamında fabrikaların kurulması için resmi sürecin başlatıldığını duyurmuştu. Bayraktar, Ukrayna’da Kızılelma ve Akıncı isimli yeni modellerin üretileceğini belirtmişti.

UKRAYNA’DA 37 GAZETECİ ÖLDÜRÜLDÜ

Ukrayna’da Rus saldırılarının sonucu olarak savaş suçu kanıtlarını araştıran gazeteciler, işgalci Rusya tarafından katledildi. Ukrayna Gazeteciler birliğinden yapılan açıklamaya göre savaşın başından bu yana 37 gazeteci öldürüldü. 8 gazeteci mesleki görevlerini yerine getirirken öldürüldü ve 12’si sivil yerleşim yerlerine düzenlenen saldırılarda, 17’si de Ukrayna ordusunda görev yaparken öldürüldü.

KIRIM’DA PATLAMALAR OLDU

Rus işgali altındaki Kırım’da savaşın etkileri de boy gösterdi. Rusya tarafından patlamaya ilişkin daha önce yapılan açıklamalar değiştirildi. Rus askeri üslerinde gerçekleşen onlarca patlamanın ardından Rusya, Kırım’daki baskısını artırdı. Ukrayna patlamalara dair sorumluluğunun olmadığını açıklarken, Rusya'nın patlamalara ilişkin suçlamalarını reddetti.

Rusya İstihbarat Servisi (FSB), Kırım Tatarlarının evine baskın düzenleyerek sivilleri alıkoymaya devam ediyor. Rusya, tutukladığı Kırım Tatarlarını sözde mahkemeye çıkarıyor. Aynı zamanda işgalci Rusya, Ukrayna'da işgal altına aldığı bölgelerde 79 Kırım Tatarını kaçırdı.

ZAPORİJJYA NÜKLEER SANTRALİ

İşgalci Rus askerleri 13 Ağustos’ta Avrupa’nın en büyük nükleer santrali olarak kaydedilen Zaporijjya Nükleer Santralini kuşattı. Gözler işgalciler tarafından esaret altında kalan Zaporijjya Nükleer Santraline çevrildi.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 5 Ağustos’ta Rusya lideri Vladimir Putin ve 18 Ağustos’ta Ukrayna lideri Volodımır Zelenskıy (Volodimir Zelenski) ile yaptığı görüşmenin ardından Zaporijjya Nükleer Santrali’ne yönelik açıklamada bulunmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yeni bir Çornobıl görmek istemiyoruz” ifadelerine yer vermişti. Açıklamanın ardından Nükleer Santralinde baskı kuran işgalciler 19 Ağustos’ta hareketlendi.

TÜRKİYE ÜZERİNDEN TAHIL KORİDORU SEVKİYATI BAŞLADI

Rus ablukası altında kalan tonlarca Ukrayna tahılı liman kentlerinde sıkışarak ihracatı yapılmadı. 22 Temmuz 2022’de Birleşmiş Milletler (BM) çatısı altında Türkiye’nin arabuluculuk rolüyle Ukrayna ve Rusya tahıl sevkiyatı anlaşması imzaladı. Anlaşma kapsamında yılsonuna kadar 26 ton tahıl Türkiye üzerinden ilgili ülkelere sevkiyatının yapılacak. Anlaşmanın ardından 23 Temmuz’da Rusya, Ukrayna tahılını taşıması için sevkiyatın yapılacağı Odesa Liman kentini bombaladı.

Ukrayna tahılı taşıyan ilk gemi RAZONİ İstanbul’da kurulan Müşterek Koordinasyon Merkezinde (MKM) kontrolleri yapıldıktan sonra Lübnan’a doğru yola çıktı. RAZONİ isimli geminin ardından 25 gemi daha ilgili ülkelere gönderilmek üzere yola çıktı. Küresel gıda krizini önleyen anlaşmayla birlikte İstanbul’da kurulan her ülkeden 5’er temsilci barındıran Müşterek Koordinasyon Merkezinde emniyetli sevkiyat için denetim yapılıyor.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) tarafından yapılan açıklamada toplamda 622 bin tondan fazla Ukrayna tahılının sevkiyatı yapıldığı bilgisi paylaşıldı. Aynı zamanda Bakanlık, 18 geminin de Ukrayna limanlarına gittiğini belirtti.

RUSYA UKRAYNA’DA SİVİLLERİ HEDEF ALIYOR

Ukrayna Başsavcılığı tarafından 22 Temmuz’da yapılan açıklamaya göre, Rus işgal güçleri, 6 ayda  Ukrayna’da 29 bin 538 savaş suçu işledi. 24 Şubat’tan bu yana Rusya Ukrayna’ya 3 binden fazla füze attı. Rus ordusu Ukrayna’ya ortalama olarak günde 20 füze atıyor. Rus saldırılarında 373 çocuk hayatını kaybetti, 723 çocuk yaralandı. 18 Ağustos 2022 tarihi itibarıyla Ukrayna’da Rus saldırılarında 5 bin 514 kişi hayatını kaybetti 7 bin 698 kişi yaralandı. Rusya, Ukrayna'da 120 binden fazla sivil binayı tahrip etti. İşgalciler, 2 bin 328 eğitim kurumuna zarar verirken bunlardan 289’u tamamen yok etti. Aynı zamanda Ukrayna'daki 464 kültürel miras binasına zarar verildi. 6 ayda Rusya Ukrayna’da en az 906 sağlık kurumuna zarar verdi bunlardan 123’ü tamamen yok edildi.

Bir ay boyunca Rus işgali altında kalan Kıyiv bölgesindeki yerleşim yerlerinde Rus işgal güçleri tarafından çoğu vahşice öldürülen bin 352 sivilin cesedi bulundu. Rusya, Ukrayna'dan 240 binden fazlası çocuk olmak üzere 2 milyondan fazla sivili Rusya’nın farklı bölgelerine sürgün etti. 24 Şubat’ta Ukrayna’ya karşı geniş çaplı işgal saldırısı başlattıktan sonra Rusya en az 42 uluslararası örgüt ve projelerden uzaklaştırıldı. BM verilerine göre 24 Şubat’tan beri 11 milyondan fazla insan Ukrayna’yı terk etti. Çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere yaklaşık 4 milyon Ukrayna vatandaşı AB ülkelerinde geçici koruma kaydı yaptırdı. Savaş nedeniyle yaklaşık yüzde 20 Ukrayna vatandaşı yerinden edildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.