SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna Savunucuları Anma Günü

Haber Giriş Tarihi: 29.08.2022 10:36
Haber Güncellenme Tarihi: 29.08.2022 10:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna Savunucuları Anma Günü

Ukrayna bugün toprak bütünlüğü için işgalcilere karşı gösterdiği direnişi, savaşın gölgesinde yeniden anımsıyor. 29 Ağustos 2014 yılında İlovaysk Faciası olarak kaydedilen olayda işgalcilere karşı savaşan 366 Ukraynalı asker hayatını kaybetmişti. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy 29 Ağustos 2019'da Ukraynalı Savunucularını Anma Günü isimli kararnameyi imzalamasının ardından her sene hayatını kaybeden, yaralanan, kaybolan ve esir düşen Ukraynalı direnişçiler anılıyor.

Ukrayna için 29 Ağustos tarihi 2019 yılından bu yana Ukrayna Savunucuları Anma Günü. Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliği için savaşarak hayatını kaybeden askerler bugün anılıyor. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Ukrayna Savunucuları Anma Günü'nü 29 Ağustos 2019'da İlovaysk Faciası'nın ardından imzaladığı kararnameyle bugün Ukrayna Savunucuları Anma Günü kaydedildi. Bu sene Rus güçlerinin Ukrayna'ya başlattığı savaşta direnişçiler, güçlü bir şekilde toprak bütünlüğü için savunma hattında direniş gösteriyor.

İLOVAYSK FACİASI

18 Ağustos 2014’te çoğu gönüllü askerlerden oluşan Ukrayna birlikleri, İlovaysk şehrinin bir kısmını kontrol altına almayı başarmıştı. Ancak Rus askeri birliklerinin bölgeye girmesi ve bazı Ukrayna birliklerinin ihaneti sonucunda İlovaysk şehrindeki Ukraynalı askerler kuşatmada kalmıştı. Yapılan müzakereler sonucunda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukraynalı askerlerin bölgeden geri çekilmesi için bir yeşil koridorun açılacağını duyurmuştu. 29 Ağustos 2014 sabahı Ukraynalı birlikler gruplar halinde şehirden çıkmaya başladı, ancak ayrılıkçılar çekilmekte olan askerlere ateş açarak bu koridoru kan gölüne çevirdi. Yüzlerce Ukraynalı asker geri çekildikleri sırada havan topu ve ağır silahların saldırısına maruz kaldı. Resmi verilere göre İlovaysk faciası sırasında 366 Ukraynalı asker hayatını kaybetti, 158’i kayboldu, 429’u yaralandı ve 128’i esir düştü. Olaydan sağ olarak kurtulmayı başaranların orada yaşadıklarını “bir kıyma makinesinin içinde olmak gibi” şeklinde tanımlamaları tarihe yazıldı.

UKRAYNA-RUSYA SAVAŞI

Rusya, 24 Şubat 2022'de Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne yönelik başlattığı saldırılarını savaşın yedinci ayında çeşitli bölgelerde sürdürüyor. Ukraynalı direnişçiler, Rus güçlerine karşı güçlü direniş sergiliyor. Ukrayna'daki savaşta egemenliği için savaşan binlerce asker hayatını kaybetti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.