SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna ve Gürcistan'ın işgalden kurtarılması panelinde, Rusya'nın saldırgan politikaları ele alındı

Ukrayna ve Gürcistan'ın işgalden kurtarılması panelinde, Rusya'nın saldırgan politikaları ele alındı

Haber Giriş Tarihi: 23.02.2021 21:43
Haber Güncellenme Tarihi: 23.02.2021 23:32
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna ve Gürcistan'ın işgalden kurtarılması panelinde, Rusya'nın saldırgan politikaları ele alındı

Ukrayna ve Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne yönelik Rus saldırganlığı konusunda uluslararası kuruluşları ve sivil toplum teşkilatlarını bir araya getiren çevrimiçi toplantı gerçekleştirildi. Gürcistan Stratejik ve Uluslararası Çalışmaları tarafından gerçekleştirilen panelde; Ukrayna Milletvekili Rüstem Umerov, Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Ceppar, Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Kırım Daimi Temsilcisi Anton Korınevıç katılımcılara hitap ederek, Kırım'daki işgalin uluslararası boyutlarını anlattı.

Ukrayna ve Gürcistan'a yönelik Rusya'nın işgal politikasını gündeme getirmek üzere gerçekleşen"Ukrayna ve Gürcistan'ın İşgalden Kurtarılması: Her iki Devletin, Uluslararası Kuruluşların ve Sivil Toplum Kuruluşlarının Ortak Çabaları" paneli düzenlendi. Bugün gerçekleşen panelde, Ukrayna ve Gürcistan'a yönelik Rusya'nın saldırgan politikaları ele alındı. Gürcistan Stratejik ve Uluslararası Çalışmaları (Georgian Foundation for Strategic and International Studies) tarafından organize edilen programda, Ukrayna Milletvekili Rüstem Umerov, Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Ceppar, Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Kırım Daimi Temsilcisi Anton Korınevıç konuştu.

RUSYA'NIN UKRAYNA VE GÜRCİSTAN'A YÖNELİK İŞGAL POLİTİKASI KONUŞULDU

Konferans kapsamında, yedi yıldır Rus işgaliyle karşı karşıya olan Ukrayna toprağı Kırım'da yaşanan hak ihlallerine dikkat çekildi. Kırım'da özellikle etnik ve dini gerekçelerle sistematik baskılar, temel hak ve özgürlüklere yönelik ihlaller ve Ukrayna vatandaşlarının Rus ordusuna alınmaya zorlanması konularına dikkat çekildi. Rusya'nın geçici olarak işgal ettiği Kırım'daki işgali meşrulaştırmak üzere çabalarına ve propaganda faaliyetlerine özellikle önem verildi. Kırım'daki insan hakları ihlallerine yönelik resmi verilere yer verildi. Ayrıca panelde, Kırım'ın işgalden kurtarılmasına yönelik uluslararası çabaları birleştirecek olan Kırım Platformu'na yönelik bilgi verildi.

RÜSTEM UMEROV: RUSYA, 1990'LARDAN BERİ UKRAYNA'YI İSTİKRARSIZLAŞTIRIYOR

Ukrayna Milletvekili, Kırım Tatar Milli Kurultayı Delegesi Rüstem Umerov, panel kapsamında yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı:

"Rusya, 1990'lardan beri yanlış bir propaganda yayarak Ukrayna'daki siyasi durumu istikrarsızlaştırıyor. Özellikle Kırım'da olduğu iddia edilen Rusya ile tarihi bağlar konusu bu durumun en bariz örneğidir. 2008'de dünya bizim istediğimiz gibi Gürcistan'ı desteklemediği için Rusya, 2014'te Ukrayna'nın doğusunu işgal ederek Ukrayna'ya askeri bir saldırı başlattı. Rusya Federasyonu'nun her iki devlete yönelik bu eylemlerinin Rusya'nın dış politikasının bir parçası olduğunu vurgulamak isterim. Artık, Kırım dahil olmak üzere geçici olarak işgal edilmiş bölgeler konusunda sadece işgalden kurtarma değil aynı zamanda yeniden entegrasyon konusu da önem taşımaktadır.

UMEROV: NATO, KARADENİZ STRATEJİSİNE DAHA ÇOK ÖNEM VERMELİDİR

Dikkat edilmesi gereken bir diğer konu da Karadeniz bölgesindeki güvenlik sorunudur. Rusya, Kırım'ı sürekli büyüyen bir askeri üsse dönüştürüyor ve askeri teçhizatla yeniden donatılıyor. Rusya'nın politikası bölgedeki tüm devletler için tehdit oluşturuyor ve bölge ticaretinin gelişmesini engelliyor. Rusya, gücünü hem Akdeniz'de hem de Ortadoğu'da göstermek için Karadeniz'i bir temel olarak kullanıyor. Bence NATO, Karadeniz bölgesine ve stratejisine daha fazla dikkat etmelidir. Bu sorunu çözmenin yollarından biri NATO-Ukrayna-Gürcistan'ı birleştiren bir üçlü oluşum kurulabilir. Bu tür bir üçgenle, ortak deniz / hava tatbikatları yapmalı ve istihbarat alışverişinde bulunmalıyız. Bu tür işbirlikleri, her iki devletimiz için de Avrupa-Atlantik özlemlerimizi gerçekleştirme yolunda önemli bir adım olacaktır. Bu bağlamda NATO üyelik eylem planının da yerine getirilmesi gerekmektedir.

"KIRIM PLATFORMU, KIRIM'IN İŞGALDEN KURTARILMASI ÇABALARINI BİRLEŞTİRECEK"

Ukrayna'nın Rusya'yı geçici olarak işgal edilmiş topraklarda uluslararası hukuka uymaya zorlamak için attığı adımlardan bahsetmek gerekirse; yapılan görüşmelerde Kırım'daki insan hakları durumu hakkında yabancı meslektaşlarımızı bilinçlendirmeye çalıştığımızı belirtmek isterim. Örneğin, Gürcistan'ın da bulunduğu Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi kış oturumunda, Kırım'daki insan hakları ihlalleri konusu gündeme geldi ve Gürcü meslektaşlarımız bizi destekledi. Bu görüşmeler sırasında Ukrayna heyeti, siyasi tutuklularımızın salıverilmesi için uluslararası desteğin ve artan baskının önemini vurguladı.

2014'ten beri Kırım'ın işgalden kurtarılmasının ne şekilde sağlanacağına dair stratejik bir karar üzerinde çalışıyoruz. 2020 yılında Cumhurbaşkanı, BM'de Kırım Platformu'nun kurulacağını duyurdu. Bu platform kapsamında, parlamentolararası diyalog kapsamında milletvekillerinin desteğini alarak uluslararası destek kazanmaya çalışıyoruz. Burada AB ülkeleri, ABD ve Kanada ile ikili işbirliğinin güçlendirmesi amaçlanıyor. Yine Gürcistan, Türkiye ve benzeri ülkeler ile Karadeniz bölgesinde işbirliğinin artırmaya çalışacağız. Amacımız, Kırım'ın işgalden kurtarılması ve yeniden entegrasyonu için devletlerin stratejisini birleştirmek olacaktır.

Panelin tamamı, kuruluşun Facebook sayfasında yayımlandı.

YARIMADADA 7 YILDIR BASKI VE ZULÜM DEVAM EDİYOR

İşgalci Rus askerleri Kırım’a ilk olarak, 20 Şubat 2014 tarihinde girdi. Altı yıl önce bugün, sabahın erken saatlerinde plakaları sökülmüş askeri araçlar ve rütbe işaretleri taşımayan silahlı milisler Kırım’ın stratejik noktalarını ve hükûmet binalarını ele geçirmeye başladı.

Rus propaganda medyalarında “Kırım Özsavunması” oldukları iddia edilen, kamuflaj giymelerinden hareketle “kibar yeşil adamlar” olarak da adlandırılan Rus askerleri ve onların yanında gezen işbirlikçi milisler, yarımadanın kontrolünü yasa dışı olarak ele geçirdi. Rus propaganda mekanizmasınca işgal, sözde “bağlanma” adı altında legalleştirilmeye çalışılsa da dünya kamuoyu bu adımı asla tanımadı.

Rus işgaliyle adeta “açık hava cezaevi”ne dönüşen Kırım yarımadası, bir yandan silahlandırma hamleleriyle dünyayı tehdit eden askeri bir üs haline getirildi. Diğer yandan da işgale direnen Kırımlılar baskı mekanizmasının sürekli hedefi haline geldi. Yarımadada 2014’ten beri Rus işgalini onaylamadıklarını ifade eden ve tutumlarıyla belirten Kırım Tatarları başta olmak üzere Ukrayna’ya bağlı kalmak isteyenler, kaçırılmalarla, düzmece davalarla, keyfi baskın ve sorgularla korkutulmaya çalışılıyor.

SİLAHLARIN GÖLGESİNDE SÖZDE REFERANDUM

Rus işgalinin akabinde 2014 yılının Mart ayında düzenlenen sözde referandumda Kırım sakinlerinin yarımadanın Rusya’ya bağlanması konusunda iradesini “özgürce” tecelli ettiği ileri sürüldü. Avrupa Birliği ülkeleri, ABD ve dünyanın birçok ülkesi, Kırım’da yapılan sözde “kendi kaderini belirleme referandumunun” sonuçlarını kabul etmeyi reddetti. Ukrayna, Kırım’ı geçici olarak işgal edilen bölgesi olarak kabul ediyor.

Ukrayna Parlamentosu resmi düzeyde, 20 Şubat 2014 tarihini Kırım ve Sivastopol’ün (Akyar) Rusya tarafından işgalinin başlangıç tarihi olarak kabul etti. Dönemin Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, ilgili yasayı 7 Ekim 2015 tarihinde imzaladı.

Avrupa Birliği (AB) ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Rusya’nın Kırım’ı işgal etmesi ve Ukrayna’ya yönelik politikası dolayısıyla Rusya Federasyonu’na karşı yaptırımlar uyguladı. Kırım’ın işgalinden sonra Ukrayna’nın Donbas bölgesinde Rusya tarafından desteklenen teröristler ile Ukrayna askerleri arasında çatışmalar başladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.