SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukraynalı uzmanlar: Azerbaycan-Ermenistan çatışması uzayabilir, Türkiye kilit rolde

Haber Giriş Tarihi: 30.09.2020 18:29
Haber Güncellenme Tarihi: 30.09.2020 19:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukraynalı uzmanlar: Azerbaycan-Ermenistan çatışması uzayabilir, Türkiye kilit rolde

QHA Ankara

Ukraynalı uzmanlar, 1990'ların başından bu yana Ermenistan işgali altında bulunan Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ bölgesinde geçen Pazar günü başlayan çatışmalarla ilgili QHA’ya açıklamalarda bulundu. Uzmanlar Yevgen Magda ve İliya Kusa, Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki savaşın uzayabileceğine dikkat çekerken, çatışmaların durması konusunda Türkiye ve Rusya'nın önemli bir rol oynayacağını dile getiriyor.

Hibrit savaşlar uzmanı, Ukrayna Dünya Politika Enstitüsü Müdürü Yevgen Magda (Eugene Magda), Rusya ve Türkiye’nin söz konusu krizde daha çok arabuluculuk yapmak istediği fikrini ifade etti.

"TÜRKİYE VE RUSYA ÇATIŞMAYI ETKİLEYEBİLİR"

Magda, Dağlık Karabağ’daki savaşın Rusya ile Türkiye arasında yeni bir krize yol açıp açmayacağı ile ilgili soruya verdiği yanıtta, “Rusya ve Türkiye, silahlı kuvvetlerini kullanmak ve dolayısıyla insan kayıpları vermekten çok Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki çatışmada arabuluculuk yapmakla, bu çatışmayı etkileyebilecek güç olmakla ilgileniyorlar diye düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Yevgen Magda "BÖLGE VE HAVA KOŞULLARI ZORLU"

Çatışmaların en kısa zamanda son bulması ümidini dile getiren Magda, çatışma süresinde bölgenin rölyefinin etkili olabileceğini kaydederek, “Dağlık bölge olması burada bir rol oynuyor. Ayrıca Ekim ayında bu bölgede kar yağmaya başlayabilir. Yani, aktif çatışma süresi açısından hava faktörü çok ciddi olabilir. Umarım an önce can kayıpları ve yaralanmalar son bulur. Ukrayna'da bu tür olaylara karşı çok duyarlıyız, çünkü bizde de savaş var.” şeklinde konuştu.

İLİYA KUSA: "ÇATIŞMALAR DAHA DA BÜYÜYEBİLİR"

Ukrayna Gelecek Enstitüsü merkezi uluslararası politika ve Ortadoğu uzmanı İliya Kusa, Dağlık Karabağ’da Pazar günü başlayan çatışmaların 2016 yılındaki çatışmalardan daha büyük olacağı ve aylar hatta yıllar sürebileceği fikrini ifade etti.

Ermenistan ve Azerbaycan’ın ilan ettiği sıkıyönetim ve seferberlik ile tarafların kullandığı radikal retoriğin bile, söz konusu silahlı çatışmanın uzun süreceğini gösterdiğini kaydeden Kusa şu ifadeleri kullandı:

“Bu silahlı çatışmaların, Temmuz ayındaki ve 2016’dakilerden daha büyük çaplı olacağını şimdiden söylemek mümkün. Ve eğer bu çatışma Dağlık Karabağ’la alakalı diğer bölgelere sıçrarsa, örneğin Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki devlet sınırına, o zaman çatışmaların 1990’lardakilerden de büyük olacağını söylemek mümkün olur. Benim bakış açıma göre, silahlı çatışma devam edecek. Bunu, her iki tarafın da eşi benzeri görülmemiş radikal retoriği ile Ermenistan ve Azerbaycan'ın sıkıyönetim ve genel seferberlik kararları da kanıtlıyor. Bu tür adımlar, çatışmanın, birkaç hafta, belki birkaç ay belki de daha uzun süreceğini gösteriyor.”

İliya Kusa "TÜRKİYE VE RUSYA MÜDAHİL OLACAKTIR"

Sonrasının ise üçüncü taraflar Türkiye ve Rusya’nın olaya müdahalesine de bağlı olacağını söyleyen Kusa, “Sonra birçok şey üçüncü taraflar Türkiye ve Rusya'nın müdahalesine, çatışmaların etkinliğine, uluslararası arenada olacaklara, uluslararası toplumun tepkisine, Türkiye, Azerbaycan veya Ermenistan üzerindeki baskıya bağlı olacaktır. Ama çatışmanın kesinlikle devam edeceğini düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE'NİN DESTEĞİ SÖZDE KALMAYACAK"

“Türkiye faktörü ne kadar önemli? Türk askerlerinin Suriye ve Libya’da olduğu gibi çatışmaya katılması mümkün mü?” sorusuna cevaben Kusa, “Savaş alanında olayların Azerbaycan’ın lehine gelişmemesi durumunda Türkiye’nin doğrudan katılımını göz ardı etmiyorum. Ayrıca Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ülkesinin Azerbaycan'a desteğinin sadece sözde kalmayacağı yönünde açıklama yaptı. Yani Ankara çatışmaya katılımını göz ardı etmiyor ve bence bu oldukça mümkün.” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.