SON DAKİKA
Hava Durumu

Uluslararası Atom Enerjisi heyeti Zaporijjya kentine ulaştı

UAEA heyeti Zaporijjya kentine ulaştı

Haber Giriş Tarihi: 31.08.2022 20:44
Haber Güncellenme Tarihi: 31.08.2022 20:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Uluslararası Atom Enerjisi heyeti Zaporijjya kentine ulaştı

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Başkanı Rafael Mariano Grossi başkanlığındaki heyet Zaporijjya kentine ulaştı. Heyetin yarın Rus işgali altındaki Energodar kentinde bulunan Zaporijjya (Zaporijya) Nükleer Santrali’ne ulaşması planlanılıyor. Heyetin nükleer santral ziyaretinin 4 gün sürmesi bekleniyor.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) heyeti Zaporijjya kentine ulaştı. Gazetecilere açıklamalarda bulunan Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Başkanı Rafael Mariano Grossi, Zaporijjya Nükleer Santrali'ne yarın sabah gideceklerini bildirirken, “Görevimiz birkaç gün sürecek, daimi veya uzun süreli gözlem konusunda anlaşırsak görev süresi uzatılacak. Ama bu ilk aşama birkaç gün sürecek.” dedi.

İŞBİRLİKÇİ BALİTSKİY: HEYETE ÖZEL GEÇİŞ İZNİ VERİLMEYECEK

Öte yandan Kremlin kontrolündeki sözde Zaporijjya İdaresi Başkanı, işbirlikçi Yevgeniy Balitskiy, UAEA heyetine özel geçiş izinlerin verilmeyeceğini duyurarak, “UAEA heyeti Zaporijjya bölgesine (Rus işgali altındaki kısma) geçmek için sırada bekleyecek çünkü özel geçiş izni onlara ayarlanmayacak. Ama Rusya üzerinden engelsiz ve hızlı bir şekilde santrale ulaşabilirlerdi.” dedi.

RUSYA ENERGODAR KENTİNİ ATEŞ ALTINDA TUTUYOR

Uluslararası Atom Enerji Ajansı (UAEA) heyetinin ziyaretini sabote etmek ve Ukrayna tarafını nükleer santrale saldırı düzenlemekle suçlamak amacıyla Rusya, neredeyse her gün Zaporijjya Nükleer Santrali’ni ve santralin bulunduğu Energodar kentine saldırılar düzenliyor. Ayrıca, UAEA heyetinin ziyareti öncesi, işgalcilerin Zaporijjya Nükleer Santrali personeline baskı uyguladığı bildirilmişti.

ENERGODAR MART’TAN BERİ İŞGAL ALTINDA!

İşgalci Rus birlikleri, Mart ayının başında Energodar kentinde bulunan Zaporijjya Nükleer Santralini ele geçirmişti. Rus işgal güçleri, nükleer santrali askeri üs olarak kullanıyor. Ukrayna ordusunun nükleer santrale ateş açmayacağının farkında olan Ruslar, santralde ağır teçhizat ve mühimmat depoluyor.

“RUSYA, SANTRALİ NÜKLEER FELAKET KORKUSUNU ARTIRMAK İÇİN KULLANIYOR”

ABD merkezli düşünce kuruluşu Savaş Çalışmaları Enstitüsü (ISW), 3 Ağustos’ta yayımladığı değerlendirme raporunda, Rus işgal güçlerinin Zaporijjya Nükleer Santralini, nükleer felaket korkusunu artırmak ve Batı’nın Ukrayna’ya sağladığı askeri desteğini azaltmak için kullandığını vurguladı. Raporda, “Zaporijjya Nükleer Santrali yakınlarında konuşlandırılan Rus güçleri, son haftalarda Nikopol’deki ve başka yerlerdeki Ukrayna mevzilerine saldırarak, Ukrayna’yı kasıtlı olarak zor bir duruma soktu; ya Ukrayna, uluslararası kınama ve nükleer bir felaket (Ukrayna ordusunun bunu yapması muhtemel değildir) riskini göze alarak atarak ateş açar, ya da Ukrayna Rus güçlerine, ‘güvenli bölgeden’ Ukrayna mevzilerine ateş etmeye devam etmelerine izin verecek” ifadelerini kullandı.

Energodar Belediye Başkanı Dmıtro Orlov ise Rus işgal güçlerinin, Ukrayna ordusunu nükleer santrale saldırmakla suçlamak için komşu köylerinden işgal altında bulunan Energodar kentine ateş açtığını duyurdu.

RUS TÜMGENERALDEN TEHDİT

Zaporijjya Nükleer Santralinde konuşlandırılan Rus birliklerinin komutanı, Tümgeneral Valeriy Vasilyev, 7 Ağustos’ta yaptığı açıklamada, “Burası ya özgür Rus toprağı olacak ya da küle dönecek… Bildiğiniz gibi Zaporijjya Nükleer Santralindeki tüm önemli tesislere mayın döşedik. Bunu düşmanımızdan gizlemiyoruz. Onları uyardık. Düşman santralinin ya Rusya’nın ya da hiç kimsenin olacağını biliyor” ifadelerine yer vermişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.