SON DAKİKA
Hava Durumu

Umerov'dan Kızıl Meydan'da Rus polislerin müdahalesine tepki

Umerov'dan Kızıl Meydan'da Rus polislerin müdahalesine tepki

Haber Giriş Tarihi: 10.07.2019 22:52
Haber Güncellenme Tarihi: 04.10.2019 17:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Umerov'dan Kızıl Meydan'da Rus polislerin müdahalesine tepki

Moskova’daki Kızıl Meydan’da, Rus işgali altındaki Kırım’da Kırım Tatarlarına karşı yapılan baskıları protesto etmek için eylem düzenleyen aktivistlere müdahaleye tepkiler sürüyor.

Kırım Tatar Milli Meclis (KTMM) Başkanı Refat Çubarov’un, Facebook sayfasında, "32 yıl sonra Kırım Tatarları yine Kızıl Meydan’da. Bu bize halkın boyun eğmediği, onurunu kaybetmediği ve mücadeleye yeniden hazır olduğunu gösteriyor. Bu bize, Rus imparatorluğunun yıkılışının yakın olduğunu gösteriyor. 1987’de Kırım Tatarları, Kızıl Meydan’a çıktığı zaman böyle olmuş ve dört yıl sonra Sovyetler Birliği dağılmıştı. Rusya’da dağılacak. Kırım’ı geri alacağız, Kırım Tatar halkı ise işgalcilerden kurtarılacak."  açıklamasının ardından Kırım Tatar siyasetçi Rüstem Umerov da yapılan müdahaleye tepki gösterdi.

Golos Partisinden milletvekili adayı Umerov, "Kırım Tatar milli mücadelesine mensup yedi vatandaşımız Moskova’da Rusya’nın baskı politikasını protesto ettikleri gösteri esnasında tutuklanmışlardır. 10 Temmuz 2019, aynı zamanda 32 yıl önce 10 Temmuz 1987 tarihinde halkımızın Moskova Kızıl Meydan’da yaptığı ilk gösterinin de yıl dönümüdür. Şimdi 32 yıl sonra milletimiz yeniden anavatandaki tüm baskılara dur demek üzere Kızıl Meydan’a çıkmıştır. Barışçı gösteriye müdahale asla kabul edilemez" sözleri ile açıklamasında bulunarak Rus polisinin göstericilere müdahalesini kınadı.

Bilindiği gibi, Rusya’nın başkenti Moskova’daki Kızıl Meydan’da 10 Temmuz 2019’da saat 11.00’da, işgal edilen Kırım’da uygulanan baskıları protesto etmek ve siyasi tutsaklara destek vermek amacıyla bir grup Kırım Tatar aktivist tarafından eylem düzenlendi. Rus polisi eylem düzenleyen 7 Kırım Tatarını alıkoydu.

Aktivistivistlerin daha sonra serbest bırakıldığı öğrenildi. Gazeteci Anton Namlyuk konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Gözaltına alınan herkes hakkında Rusya İdari Suçlar Kanununun 20.2 maddesinin 5. fıkrasını (miting, gösteri vb. organize etme prosedürünü ihlal etmek) ihlal etmeleri ile ilgili tutanak tutuldu. Gözaltına alınan herkes polis şubesinden serbest bırakıldı.” diye kaydetti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.