SON DAKİKA
Hava Durumu

Uzmanlardan "FaceApp" konusunda kritik uyarı: Yüksek güvenlik risklerini barındırıyor

Haber Giriş Tarihi: 18.07.2019 18:46
Haber Güncellenme Tarihi: 18.07.2019 20:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Uzmanlardan "FaceApp" konusunda kritik uyarı: Yüksek güvenlik risklerini barındırıyor

Son günlerin moda uygulaması FaceApp'in Rusya merkezli bir şirket tarafından geliştirilmesi ve uygulamanın gizlilik sözleşmesinde kişisel verileri koruma noktasında açık ihlallerin bulunması uzmanların dikkatinden kaçmadı.

Rus kaynaklı uygulama, açık güvenlik risklerini beraberinde getiriyor. Özellikle bazı uygulamaların telefonlara veya bilgisayarlara yüklenmesi nedeniyle kredi kartı hırsızlıkların hızla arttığını bildiren uzmanlar, FaceApp ve benzeri uygulamalarla ilgili uyarılarda bulunuyor.

ABD SORUŞTURMA BAŞLATTI: FACEAPP, RUS İSTİHBARATININ YENİ KÜRESEL OPERASYONU OLABİLİR Mİ?

Dünya çapında bir anda moda tabirle "viral" olan uygulamaya, hakkında bugün ABD senatosundan da tepki gelmiş ve araştırılması için, Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ve Federal Ticaret Komisyonu’ndan (FTC) tartışmalı FaceApp uygulamasının denetlenmesi talebinde bulundu.

Öte yandan, uygulamanın Rusya merkezli olması akıllara Rus istihbaratının yeni bir operasyonu mu sahneleniyor sorusunu da beraberinde getirdi. Pek çok uzman, uygulamanın ciddi riskleri beraberinde getirdiği ve kişisel bilgilerin kaydedilmesi ve hırsızlık konularında FaceApp uygulamasının büyük bir tehdit oluşturduğu konusunda hemfikir.

FACEAPP, YÜKSEK GÜVENLİK RİSKLERİNİ BERABERİNDE GETİRİYOR

FaceApp uygulamasıyla beraber gelecekte, yüz tanıma teknolojilerinin geliştirilebileceğini ve kişilerin kimlik tespitlerinin hatta fotoğrafı programa kaydedilen kişinin konumunun bulunacağını belirtiyor.

Anadolu Ajansına konuşan Bilişim Teknolojileri ve Siber Güvenlik Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Sultan Selim Yüksel, FaceApp benzeri aplikasyonların insanlara eğlenceli geldiğini ancak detaylara inildiğinde yüksek güvenlik risklerini bünyesinde barındırdığına dikkat çekti. Yüksel'in açıklamaları şu şekilde, " Fotoğrafı işlemek, yaşlandırmak ve bıyık eklemek üzere uygulamanın sunucusuna gönderiyorsunuz.. Artık bu fotoğraf sizden çıkmış oluyor. Fotoğrafı çektiğinizde bulunduğunuz mekana ait lokasyon ve GPS (Küresel Yer Belirleme Sistemi) ile bilgilerinizle göndermiş oluyorsunuz. Bununla birlikte uygulamayı elektronik markette aradığında karşınıza birçok benzer uygulama çıkıyor. Birileri FaceApp ismine benzer uygulama yaptığında bazı tehlikelerle karşı karşıya kalınabiliyor. Örneğin, FETÖ mensupları, vatandaşların cihazlarına Bylock bulaştırmak amacıyla 'namaz vakti' gibi benzer uygulamaları kullanmışlardı. Böylece, uygulama aracılığıyla Bylock sunucularına talep ve bağlantı isteği gönderdiler. Bunun gibi söz konusu uygulamanın sahtesiyle de terör örgütlerinin programlarına yönlendirilmesi sonucu masum insanların başına çok ciddi işler gelebilir. Aynısını Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) ücretlerini ödeme konusunda oluşturulan programlarla yapıldı. Siz akıllı telefondaki kopya uygulamalarla kontör ve para yüklemeye çalıştığınızda kredi kartı bilgileri sahte programlarla çalındı. 'FaceApp' programının benzerlerinde bedava veya paralı olanlar var. Bazı ünlüler, programla enteresan görsellikler yakalıyorlar fakat bunlar FaceApp'taki standart özelliklerde yakalanmıyor. Kredi kartı ile ödeme yaparak ancak bu özellikleri açabiliyorsunuz. Bu işlem, sahte aplikasyonlarla yapılırsa kredi kartı bilgileri çalınabilir."

"FACEAPP, TARAMA SİSTEMİ İLE SAÇ VEYA MAKYAJ DEĞİŞİKLİĞİ YAPSANIZ BİLE SENELER SONRA KİMLİĞİNİZİ TESPİT EDEBİLİYOR"

Dijital Marka Stratejisti Kalust Şalcıoğlu ise, bir uygulamayı kullanmadan önce kullanıcıdan istediği, insanların çoğunun okumadan kabul ettiği kullanım şartlarının olduğunu belirterek çoğu zaman bunları dikkate almadan uygulamaları kullanan insanlar olduğunu ifade ederek şunları kaydediyor:

"Instagram, Facebook ve Twitter gibi uygulamalara fotoğraf yüklediğimiz zaman fotoğraflarımız bu mecralar tarafından FaceApp’te olduğu kadar detaylı kayıt edilmiyor. Bunu FaceApp'ta bir filtre uygulandığında diğer platformdaki filtrelere göre işlemin çok daha yavaş gerçekleşiyor olmasından anlayabilirsiniz. Peki, bu detaylar neden bizi rahatsız edebilir? Uygulamaların hemen hepsi, bizden aldıkları verileri pazarlama amaçlı kullanırken yüklediğiniz fotoğrafı ileri seviyede güvenlik önlemi olarak kullanılabilecek şekilde tarıyor. Diğer sosyal medya mecralarına yüklediğiniz fotoğraf yüksek tarama çözünürlüğü olan bir kamera tarafından, siz yolda yürürken kimliğinizi 10 metreden bile tespit edemezken, FaceApp’in tarama sistemi doğru kamera ile siz sakal, saç veya makyaj değişikliği yapsanız bile seneler sonra kimliğinizi tespit edebiliyor. 'Suç işleme ve kanunlardan kaçma olasılığım yok, beni kimlik tespitim çok da ilgilendirmiyor' deseniz bile toplumsal olarak diğer ülkelere hiç de gerek olmayan bir veri sağlamış oluyorsunuz."

EĞLENMEK İÇİN KULLANILAN DİJİTAL UYGULAMALAR, PEK ÇOK MAHREM BİLGİYİ KAYDEDİYOR

Uzmanlar, dijital dünyada eğlenirken pek çok mahrem bilginin çeşitli kurum ve kuruluşlara verildiğini ve büyük veri (big data) oluşturularak gelecek dönemdeki pek çok riskli sonuçları doğuracağı konusunda hemfikir.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.