SON DAKİKA
Hava Durumu

"Vizesiz rejim Kırımlı gençleri Ukrayna üniversitelerine çekecek"

Bu yıl (2017) işgal edilen topraklarda yaşayan gençlerin daha fazla sayıda Ukrayna üniversitesine başvuru yapması bekleniyor.

Haber Giriş Tarihi: 11.05.2017 22:49
Haber Güncellenme Tarihi: 11.05.2017 22:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
"Vizesiz rejim Kırımlı gençleri Ukrayna üniversitelerine çekecek"

Rusya Kırım’ı işgal etmeden önce yarımadada faaliyet gösteren ve 1 Şubat 2016 tarihinde Kiev’de yeniden faaliyetlerine başlayan Vernadskiy Tavriya Milli Üniversitesi Rektörü Vladimir Kazarin, Ukrayna vatandaşlarına vizesiz Avrupa imkanını sağlayan düzenlemenin işgal edilen Kırım ve Donbas’taki gençleri Ukraynalı üniversitelerine başvurmaya teşvik edeceğini ifade etti.



QHA’ya açıklama yapan Kazarin, “Vizesiz rejim gençleri teşvik ediyor, çünkü onlar dünyanın bir parçası olmaya izin veren fırsatı görüyorlar; seyahat etmek, yeni yüzlerle tanışmak, buluşmak... Umarım, bu sene işgal edilen topraklardan Ukrayna'nın ana kısmındaki üniversitelere başvuru yapmak isteyenlerin sayısı artacak. Ve biz bir kere daha gençlerin Ukrayna’yı vatanları olarak gördüklerini göstereceğiz.” diye kaydetti.



Vernadskiy Tavriya Milli Üniversitesi ve işgal edilen topraklardan yaşayanların başvurabileceği diğer yüksek öğretim kurumlarına başvuruların devam ettiğini hatırlatan Kazarin bu sene değişen üniversiteye giriş sürecini olumlu olarak değerlendirdi.



Ayrıca Kazarin, Ukrayna’nın işgal edilen topraklarda yaşayan gençler için ayrıcalık tanıdığını kaydederken Rusya’nın herkes için tek devlet sınavını yürürlüğe koymasına dikkat çekip, “Bu durum da Ukrayna’nın yararına” diye belirtti.



155748



Avrupa Birliği Bakanlar Konseyi, bugün 11 Mayıs tarihinde Ukrayna vatandaşlarına vizesiz Avrupa imkanını sağlayan düzenlemeyi onayladı.



Daha önce, Ukrayna, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da yaşayan öğrenciler için ülkenin ana kısmında bulunan üniversitelere kabul edilme sürecini kolaylaştırdığını bildirilmişti.



Kolaylaştırılmış sürece göre üniversitelere başvuru “Kırım - Ukrayna” merkezlerinden yapılabilecek.



Ukrayna okul diploması ve bağımsız dış sınavı (üniversite sınavı) sertifikası olmayan öğrenciler, Ukrayna okul diplomasını alabilmek için “Kırım-Ukayna” merkezine başvurarak Ukraince dili ve Ukrayna tarihi, ayrıca üniversitenin  giriş sınavından (her üniversite kendisi belirliyor) geçmesi gerekecek. Bu öğrenciler merkezin belirlediği okulda geçici belge alacak. Söz konusu belge üç ay içinde Ukrayna devlet diplomasıyla değiştirilecek.



Kırımlı öğrenciler üniversitelere belirlenmiş kota çerçevesinde devlet burslusu olarak girebilecekler.



Bunun dışında, 2017 yılında üniversiteye giren Kırımlı öğrencilerin adlarının şifreli olarak belirtileceği duyuruldu. Ayrıca uzaktan eğitim alan veya dışarıdan okul bitirerek Ukrayna belgesi veya diploması alanların bağımsız dış sınava girerek normal sürece göre üniversiteye başvurabileceği de ifade edildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.