SON DAKİKA
Hava Durumu

Yelçenko: "Rusya Kırım'da nükleer silah için altyapı geliştiriyor"

Haber Giriş Tarihi: 01.05.2019 12:40
Haber Güncellenme Tarihi: 05.10.2019 18:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Yelçenko: "Rusya Kırım'da nükleer silah için altyapı geliştiriyor"

Ukrayna’nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Volodımır Yelçenko, Rusya’nın işgal ettiği Kırım’a nükleer silah yerleştirilebileceği konusunda uyarılarda bulundu.

Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesine İlişkin Antlaşma Konusunun ele alınacağı 2020 Gözden Geçirme Konferansı Hazırlık Komitesinde konuşma yapan Yelçenko, Rusya’nın Budapeşte Memorandumu'nu ihlal ederek BM güvenlik sistemini baltaladığını ve şu an işgal edilen Kırım’da nükleer silah yerleştirmek için altyapı geliştirerek Avrupa ve tüm dünya için tehdit oluşturduğunu ifade etti.

Rusya’yı Orta ve Kısa Menzilli Füzeler Anlaşması'nı ihlal etmekle de suçlayan Yelçenko, Moskova’nın sistematik olarak yükümlülükleri ihlal ettiği için ABD’nin anlaşmadan haklı olarak çekildiğini belirtti.

http://qha.com.tr/haberler/porosenko-rusya-nin-kirim-a-nukleer-silah-konuslandirma-ihtimali-goz-ardi-edilemez/5202/

Yelçenko, “Nükleer silahların sayısının çoğalma tehlikesinin artması ve nükleer caydırıcılık isteyen ülkeler için güvence bulma girişimlerin çoğaldığı bu dönemde Budapeşte Memorandumu'nun uygulanması hayati önem taşıyor.” cümlelerini kullandı.

NÜKLEER SİLAHLARDAN ARINDIRILMIŞ BÖLGELER

Ukrayna’nın nükleer silahlardan arındırılmış bölgeler oluşturma fikrini desteklediğini ve Orta Doğu’da bu bölgelere çok ihtiyaç duyulduğunu vurgulayarak, “Nükleer silahlardan arındırılmış bölgeler yayıldıkça biz nihai hedefimiz olan nükleer silahın tamamen yok edilmesine yaklaşacağız.” dedi.

Daha önce Kırım Tatar Milli Meclisi’nin (KTMM), Budapeşte Memorandumu'nun uygulanması ile ilgili Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda veya BM Güvenlik Konseyinde açık oturum düzenleme çağrısında bulunan bir başvuru metni hazırladığı bildirilmişti.

BUDAPEŞTE MEMORANDUMU

5 Aralık 1994 yılında, "Ukrayna’nın Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesine İlişkin Anlaşmaya Katılması Nedeniyle Güvenlik Garantilerine İlişkin Memorandum" ya da başka bir adıyla Budapeşte Memorandumu imzalanmıştı.

Ukrayna, Memorandum uyarınca, nükleer silahsızlanma karşılığında yani SSCB’den kalan 2 binden fazla stratejik nükleer savaş başlığını gönüllü olarak imha etmesi ve Ukrayna'nın anlaşmaya nükleer silahı olmayan devlet olarak katılması karşılığında güvenlik garantisi aldı.

KIRIM'IN İŞGALİYLE ÇİĞNENEN MEMORANDUM

Budapeşte Memorandumu uyarınca garantör devletler: Rusya Federasyonu, Amerika Birleşik Devletleri, Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı'nın yanı sıra açıklamaları ile Çin Halk Cumhuriyeti ve Fransa Cumhuriyeti'nin, Helsinki Nihai Senedi’nin ilkelerine uygun olarak, Ukrayna'nın toprak bütünlüğü veya siyasi bağımsızlığına karşı güç tehdidinden veya güç kullanmaktan kaçınma yükümlülüklerini teyit etmiş ve silahlarını hiçbir zaman Ukrayna'ya karşı kullanılmayacağını deklare etmişti.

Ancak, Rusya Federasyonu, Ukrayna’ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Ukrayna'nın güneydoğu bölgelerini işgal ederek Budapeşte Memorandumu hükümlerini sert bir şekilde ihlal etti. Ukrayna'daki durumu büyük ölçüde istikrarsızlaştırdı ve aslında uluslararası güvenlik sistemini tahrip etti.

http://qha.com.tr/haberler/bm-genel-kurulu-isgalci-devlet-rusya-derhal-kirim-dan-askeri-gucunu-cekmeli/2790/
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.