SON DAKİKA
Hava Durumu

Zelenskıy: Kırım'ı mutlaka geri alacağız

Haber Giriş Tarihi: 23.08.2022 17:11
Haber Güncellenme Tarihi: 23.08.2022 17:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Zelenskıy: Kırım'ı mutlaka geri alacağız

2. Kırım Platformu Zirvesi bugün düzenleniyor. Çevrimiçi düzenlenen zirveye yaklaşık 60 ülke ve örgütünün temsilcisi katılıyor. Etkinliğin açılış konuşmasını Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, “Bizim için Kırım sadece bir toprak parçası veya jeopolitik oyunda bir piyon değildir. Ukrayna için Kırım ulusumuzun, toplumumuzun bir parçasıdır. Kırım'ı mutlaka geri alacağız" dedi.

Rusya’nın 24 Şubat 2022 tarihinde başlattığı geniş çaplı işgal saldırısının devam etmesine rağmen Ukrayna, bugün Kırım Platformu Zirvesi’nin ikincisini düzenliyor. Savaş nedeniyle zirve, çevrimiçi şekilde gerçekleşiyor. 

"RUSYA'NIN GADDARLIĞI KIRIM'IN İŞGALİYLE BAŞLADI"

2. Kırım Platformu Zirvesi’nin açılışını Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy yaptı. Ukrayna’nın mutlaka Kırım’ı Rus işgalinden kurtaracağını vurgulayan Zelenskıy, “Kazanmak için şu anki duruma ne şekilde geldiğimizi unutmamalıyız. Rusya’nın gaddarlığı Kırım’ın işgaliyle başlamıştı. Kırım’ın yerli halkı Kırım Tatar halkına yönelik terörle, dini baskılarla başlamıştı. Bu baskılar 21. yüzyılda Avrupa’da Kırım Müslüman toplumuna karşı uygulanan en büyük dini zulme dönüştü.” dedi.

"İŞGALCİLER KIRIM'DA CİNAYET, İŞKENCE İLE İNSAN ONURUNU AŞAĞILADI"

Rus işgali altındaki Kırım’da özgürlük için mücadele eden herkesin baskıya uğradığını hatırlatan Zelenskıy, “Cinayetler, işkenceler, insan onurunu aşağılama, yağmacılık tüm bunları gördük. İşgalciler tüm bunları, kontrol altına aldıkları Kırım’da yaptı ve yapmaya devam ediyor.” ifadelerini kullandı.

NARİMAN CELAL: HER ŞEY KIRIM'LA BAŞLADI VE KIRIM'LA BİTECEK

Bununla birlikte konuşmasında Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı Nariman Celal’in geçen sene düzenlenen Kırım Platformu Açılış Zirvesine katıldığı için işgalciler tarafından alıkonulduğunu hatırlayan Zelenskıy, “İşgalciler onu tamamen düzmece suçlamalarla, vatanı için mücadele ettiği ve Kırım Platformuna katıldığı için alıkoydu. Nariman Celal kısa zaman önce bana yazdığı mektupta ‘Her şey Kırım’dan başladı ve Kırım’la bitecek’ diye yazdı. Ve bu gerçekten böyle. Ben buna yüzde yüz inanıyorum.” dedi.

"KIRIM'I MUTLAKA GERİ ALACAĞIZ"

Kırımlıların Rus işgalinden kurtarılmasını beklediğini kaydeden Zelenskıy, “Kırım’ı kesinlikle geri alacağımızı bilmenizi istiyorum. Geri aldığımızda ise işgalcilerin verdiği tüm zararı düzelteceğiz.” dedi.

Kırım Platformu sayesinde Ukrayna’nın Kırım konusunu uluslararası gündeminde tuttuğunu ve Kırım’ı işgalden kurtarma anının yaklaştırdığını belirten Zelenskıy, “Bunun sayesinde Kırım sakinlerini özgürlüğe kavuşturacağız ve mutlaka Rus işgalcilerin baskılarından ve suistimallerinden zarar gören herkesin aldığı zararın uygun bir şekilde tazmin edilmesini sağlayacağız... Bizim için Kırım sadece bir toprak parçası veya jeopolitik oyunda bir piyon değildir. Ukrayna için Kırım ulusumuzun, toplumumuzun bir parçasıdır, özgürlüğü garanti ettiğimiz bir insan topluluğudur. Ve Kırım’a medeniyeti geri getireceğiz” ifadelerini kullandı.

KIRIM PLATFORMU NEDİR?

Kırım Platformu; Ukrayna’nın, Kırım’daki Rus işgaline yönelik uluslararası tepkinin etkinliğini artırmak, artan güvenlik tehditlerine karşı koymak, Rusya’ya uygulanan uluslararası baskıyı artırmak, işgal rejiminin mağdurlarını korumak ve insan haklarının daha fazla ihlal edilmesini önlemek ve Kırım’ın işgalden kurtarılmasını sağlamak amacıyla başlattığı yeni bir danışma ve koordinasyon formatıdır. 

Platformun birkaç seviyede faaliyet göstermesi öngörülüyor; devlet ve hükumet liderleri, dışişleri bakanları, parlamentolar arası işbirliği ve uzmanların işbirliği seviyelerinde. Kırım Platformu, Kıyiv’de 23 Ağustos 2021 tarihinde düzenlenen açılış zirvesi ile resmi olarak faaliyete başladı. Zirveye katılan 46 ülke ortak Kırım Platformu Deklarasyonu imzaladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.