Türk fikir hayatının önde gelen isimlerinden Durmuş Hocaoğlu saygıyla anılıyor
Türk milliyetçisi kimliğiyle tanınan, Türk düşünce, fikir ve bilim hayatının önemli simalarından, "Devletçilik Bumerangı", "Düşük Şiddetli Devrim" ve "Laisizm'den Milli Sekülerizme" eserlerinin müellefi Durmuş Hocaoğlu, vefatının 13. yılında saygı, özlem ve rahmetle anılıyor.
DURMUŞ HOCAOĞLU KİMDİR?
1948 yılında Bayburt'ta dünyaya gelen Durmuş Hocaoğlu, 1974 yılında İstanbul Teknik Üniversitesinden Elektrik Mühendisi olarak mezun oldu. 1982 yılında mühendislik mesleğini terk etti ve Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Fizik Bölümüne öğretim görevlisi olarak girdi. O tarihten sonra Felsefe alanında master ve doktora yaptı, Fizik alanında ise master derecesine sahipti ve doktorasını tez aşamasında yarıda bıraktı.
1983 yılında İstanbul Üniversitesinde başladığı felsefe kariyerinde önce 1986'da "Descartes'ın Fizik Anlayışı" isimli tezi ile yüksek lisansını, 1994'te "Türk-İslâm Düşünce Tarihinde ve Modern Fizik'de Kozmos" isimli tezi ile doktorasını ve 1986'da ise Marmara Üniversitesinde "Tekil Lineer Sistemler İçin Geliştirilen Bir Transformasyonun Yorumu Üzerine" isimli tezi ile fizik yüksek lisansını tamamladı.
Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümünde öğretim üyesi olarak görev yapan ve multidisipliner bir akademik çalışma kariyeri bulunan Hocaoğlu'nun çalışma alanları; Fizik Felsefesi, Bilim Felsefesi, Tarih ve Siyaset Felsefesi olup, muhtelif dergilerde Elektrik Mühendisliği ve Fizik gibi teknik konular yanında Bilim ve Fizik Felsefesi, Tarih Felsefesi, Siyaset Felsefesi, Din ve Laiklik v.b. konularda makaleler kaleme almış; ayrıca, muhtelif akademik toplantılara tebliğler sunmuş ve tebliğ kritikçikliği yapmış, birçok gazete ve dergide yazmıştır. Yayınlanmış üç kitabı bulunmaktadır.
23 Ekim 2010'da İstanbul'da hayata gözlerini yuman Durmuş Hocaoğlu, Karacaahmet'teki aile kabristanına defnedilmiştir.