SON DAKİKA
Hava Durumu

Avukat Azamatov, QHA'ya konuştu: Alıkonulan Kırım Tatarlarına işkenceyi açığa çıkardı

Avukat Azamatov, QHA'ya konuştu: Alıkonulan Kırım Tatarlarına işkenceyi açığa çıkardı

Haber Giriş Tarihi: 10.09.2021 21:40
Haber Güncellenme Tarihi: 15.09.2021 22:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Avukat Azamatov, QHA'ya konuştu: Alıkonulan Kırım Tatarlarına işkenceyi açığa çıkardı

Rus işgali altındaki Kırım'da 3-4 Eylül 2021 tarihlerinde Rus işgalci yönetiminin Kırım Tatarlarına karşı uyguladığı baskı rejimi, yeniden kirli yüzünü gösterdi. İşgal güçleri, KTMM Başkan Yardımcısı Nariman Celal, Kırım Tatar aktivistler Asan Ahtemov ve Aziz Ahtemov'u kaçırarak saatlerce sorguya aldı. Kırım Tatarları ardından sözde Rusya Federasyonu'na karşı sabotaj iddiasıyla tutuklandı. İşgalcilerin, "sabotaj" iddiasıyla alıkoyduğu Asan Ahtemov'un avukatı Ayder Azamatov, işgalci Rus güçlerinin Kırım Tatarlarına uyguladığı işkence gerçeği ve baskıları Kırım Haber Ajansına anlattı.

Kırım'ın işgalci yönetimi, Kırım Tatarlarına karşı kurmaca suçlamaları sahneye koyarak, Kırım'da baskı ve korku rejimi inşa etmeye çalışıyor. 3-4 Eylül 2021 tarihlerinde Kırım'da uygulamaya konan ve KTMM Başkan Yardımcısı Nariman Celal, Kırım Tatar aktivistleri Asan Ahtemov ve Aziz Ahtemov'un alıkonulması ve tutuklanması ile sonuçlanan olaylar, günlerdir merak ediliyor. Kırım'da Rus işgalinin yaşandığı 2014 yılından itibaren sürekli bir şekilde Kırım Tatar halkına karşı uygulanan sözde soruşturma ve kovuşturmalar neticesinde, yarımadadaki Kırım Tatarlarının sindirilmesi ve işgale karşı susması amaçlanıyor.

Kırım Tatar aktivistler Asan Ahtemov ve Aziz Ahtemov, alıkonulmalarının ardından Rus medyasınca servis edilen bir videoda sözde sabotaj iddialarını "kabul ettiklerini" ifade etmişlerdi. Olayın hemen ardından, Kırım Tatar siyasi tutsaklarının avukatları, bu durumun Rusya Federasyonu tarafından ortaya konan bir propaganda olduğu ve bu ifadelerin baskı ve işkence şartlarında alındığı, gerçeği yansıtmadığını belirttiler. Zira, Kırım'da Rus işgalinden bu yana defalarca aynı olay sahneye konulmuştu.

İŞGALCİ RUSYA'NIN ALIKOYDUĞU KIRIM TATARLARININ AVUKATI, İŞKENCE GERÇEĞİNİ QHA'YA KONUŞTU

Kırım Haber Ajansına konuşan avukat Ayder Azamatov, tutukevinde bulunan Aziz Ahtemov ile görüştüğünü aktardı. Aziz Ahtemov, avukatına kuzeni Asan Ahtemov hakkında bilgi verdi. Avukat Azamatov, Aziz ile konuşmasının içeriğini ve işkence gerçeğini şöyle anlattı:

"İşgalciler, Asan’ı darp etti, kulaklarına elektrik bağlayarak işkence etti. Daha sonra işgalciler, bir ormana götürdükleri Asan’ı kazılmış bir çukur yanında diz üstü dikerek kulaklarının dibinde silah patlattı. 'Seni buraya gömeriz ve kimse seni bulamaz' tehdidinde bulundu. Daha sonra uzaklaşmasını isteyerek 'Hadi kaç! seni arkadan vurarak kaçarken öldü deriz' şeklinde tehdit etti. Asan, ardından nerede olduğunu bilmediği bodrumda bulunan bir odaya getirildi ve dövüldü. Gördüğü korkunç işkencelerden sonra, itiraf belgesini imzalamayı kabul etti. Aziz Ahtemov ise kendisine ağır işkence uygulanmadığını sadece darp edildiğini belirtti.

Aziz AhtemovAsan Ahtemov İŞGALCİ RUS GÜÇLERİ, İŞKENCEYE MARUZ KALAN ASAN AHTEMOV İLE AVUKATINI HALA GÖRÜŞTÜRMÜYOR!

Avukat Azamatov, işgalci Rus güçlerinin halen Asan Ahtemov ile görüşmesine izin vermediğini duyurdu. Avukat Azamatov, işgalcilerin, muhtemelen işkencenin ortaya çıkmasından korktuklarını vurguladı.

İŞGALCİ RUSYA’DAN SÖZDE SABOTAJ İDDİASIYLA KIRIM TATARLARINA BASKI

Rus istihbaratından, 7 Eylül 2021 tarihinde, yapılan açıklamada Akmescit yakınındaki Anğara köyünde 23 Ağustos 2021 tarihinde sözde “sabotaj eyleminin” düzenlendiği iddia edilirken “sabotajın” güya Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Baş Müdürlüğü ve Kırım Tatar Milli Meclisi tarafından organize edildiğini ileri sürdü. FSB, yürütülen “soruşturma” çerçevesinde 3 “şüphelinin” tutuklandığını bildirirken; Ukrayna tarafının “sabotajı düzenleyen kişilere” güya 2 bin dolar ödül sözü verdiğini iddia etti. Rus propaganda televizyon kanalı Zvezda’nın Telegram hesabında yayımlanan haberde, sözde sabotajın düzenlendiği yerden görüntülere ve güya sabotaj eylemini düzenleyen Aziz Ahtemov ve Asan Ahtemov’un itiraf videolarına yer verildi.

3 KIRIM TATARI 4 KASIM’A KADAR TUTUKLU KALACAK

Sözde Kiyevskiy Bölge Mahkemesi, 6 Eylül’de, KTMM Başkan Yardımcısı Nariman Celal, Kırım Tatar aktivistleri Asan Ahtemov ve Aziz Ahtemov hakkında 4 Kasım’a kadar tutuklama kararı aldı. FSB yürüttüğü düzmece soruşturma sonucu alıkoyduğu Asan Ahtemov ve Aziz Ahtemov’u güya “sabotaj” düzenlemekle, KTMM Başkan Yardımcısı Nariman Celal’i “sabotaja yardım etmek” ile suçluyor.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı nariman-Celal--1024x768.jpgKTMM Başkan Yardımcısı Nariman Celal İKİ KİŞİYE TUTUKLAMA CEZASI

Öte yandan asılsız bahanelerle haklarında dava açılan Kırım Tatarları Şevket Useinov ve Eldar Odamanov hakkında, tutuklama cezası kararı alındı. Biri gece ortasında, diğeri sabah erken saatlerinde FSB görevliler tarafından kaçırılan Kırım Tatarları Şevket Useinov ve Eldar Odamanov hakkında Rusya İdari Suçlar Kanununun 19.3 maddesi uyarınca (polis görevlisinin talebine uymamak) dava açıldı. Sözde Kiyevskiy Bölge Mahkemesi Kırım Tatarlarını suçlu bularak Şevket Useinov hakkında 14 gün tutuklama cezası, Eldar Odamanov hakkında ise 15 gün tutuklama cezası kararı aldı.

İŞGALCİLER 50’DEN FAZLA KIRIM TATARINI ALIKOYDU

Alıkonulanların akrabaları ve aktivistler, işgalci güçler tarafından kaçırılan Nariman Celal, Eldar Odamanov, Aziz Ahtemov, Asan Ahtemov, Şevket Useinov’un bulunduğu yeri öğrenmek için Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) sözde Kırım Müdürlüğü binası önünde toplandı. İşgalci güçler açıklama yapmak yerine Kırım Tatar aktivistlere müdahale ederek, yaşlılar ve kadınlar dahil 50’den fazla kişiyi alıkoydu, bir Kırım Tatarını da darp etti.

İKİ KİŞİ HAKKINDA TUTUKLAMA KARARI ALINDI

Kırım Dayanışması sivil teşkilatı yaptığı açıklamada, 4 Eylül’de Akmescit’teki FSB binası önünde alıkonulan 58 Kırım Tatarı hakkında yasal işlemin başlatıldığını duyurdu. 56 kişi hakkında, koronavirüs salgını nedeniyle yürürlükte olan Rusya İdari Kanununun 20.6.1. maddesi (olağanüstü durumda davranış kurallarına uymama) çerçevesinde yasal işlem başlatıldı. Öte yandan Arsen Ahtemov ve Eskender Ahtemov hakkında, Rusya İdari Suçlar Kanununun 19.3 maddesi uyarınca (polis görevlisinin talebine uymamak) dava açıldı. İki Kırım Tatarının davası, 6 Eylül’de, Akmescit (Simferopol) kentindeki sözde Kiyevskiy Bölge Mahkemesi’nde görüldü. Kırım Tatarlarını suçlu bulan işgalci mahkeme, Eskender Ahtemov hakkında 10 gün tutuklama, Arsen Ahtemov hakkında ise 15 gün tutuklama cezası verdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.