SON DAKİKA
Hava Durumu

29. Ankara Uluslararası Film Festivali ödül töreniyle başladı

29. Ankara Uluslararası Film Festivali, MEB Şura Salonu'nda düzenlenen açılış töreniyle başladı. 10 gün sürecek festival boyunca onlarca film ve belgesel izleyicilerle buluşacak.

Haber Giriş Tarihi: 20.04.2018 15:49
Haber Güncellenme Tarihi: 20.04.2018 18:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
29. Ankara Uluslararası Film Festivali ödül töreniyle başladı

29. Ankara Uluslararası Film Festivali, MEB Şura Salonu'nda düzenlenen açılış töreniyle başladı. 10 gün sürecek festival boyunca onlarca film ve belgesel izleyicilerle buluşacak. MEB Şura Salonu'nda gerçekleşen açılış töreninde, festival bünyesinde her yıl verilen “Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı Özel Ödülleri” de sahiplerini buldu.

Ünsal Ünlü ve Özge Uzun'un sunuculuğunu yaptığı törende, Aziz Nesin Emek Ödülü sanatçı Menderes Samancılar'a, Sanat Çınarı Ödülü sanatçı Rüştü Asyalı'ya, Kitle İletişim Ödülü de Türkiye'de akademik alanda bilimsel ve hakemli ilk sinema dergisi olan "Sinecine Sinema Araştırmaları Dergisi"ne verildi.

 

MENDERES SAMANCILAR: AZİZ NESİN HÜRRİYET VE EMEK İŞÇİSİYDİ

Mendere Samancılar, ödülünü genç oyuncu Alper Saldıran'ın elinden aldı.  

Aziz Nesin Emek Ödülü'nün kendisi için anlamlı ve özel olduğunu ifade eden Samancılar, şöyle devam etti: "Herkesin her şeyi  konuştuğu bir dönemden geçiyoruz, biliyorsunuz. Ben de aklımdan geçen bir iki cümle edeceğim. Bu ödül benim için gerçekten çok anlamlı ve özel. Ülkemizin hem yakın hem geçmiş tarihine baktığımızda Nazım Hikmet'ten Aziz Nesin'e, Orhan Kemal'den Rıfat Ilgaz'a say sayabildiğin kadar. Sanatçısı, aydını, basın mensubu, politikacısı, bütün dönemleri ele alalım; bizim kadar ülkesinde,  bu saydığım insanlar kadar hapis yatan ikinci bir ülke hangisidir acaba?  Aziz Nesin, gerçekten hürriyet ve emek işçisiydi. Onun adına bu ödülü almak ve layık görülmek beni son derece mutlu etti. İşim bundan sonra daha zor. Bu ödül bizi biraz daha bileyecek, yarınlara biraz daha hazırlayacak ve Aziz Nesin'e layık olmaya çalıştıracak. " 

 

RÜŞTÜ ASYALI: "MUTLU OLDUM, MUTSUZ OLDUM AMA UMUTSUZ OLMADIM"

Sanat Çınarı Ödülü'nü oyuncu Bennu Yıldırımlar'ın elinden alan Rüştü Asyalı ise konuşmasında Mustafa Kemal Atatürk'un 10.yıl Nutku'ndaki "Milli kültürümüzü muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkaracağız. Yüksek bir insan cemiyeti olan Türk milletinin tarihi bir vasfı da güzel sanatları sevmek ve onda yükselmektir. Bunun içindir ki milletimizin güzel sanatlara olan sevgisini, durmadan ve her türlü vasıta ve tedbirlerle besleyerek geliştirmek milli ülkümüzdür" ifadelerine yer verdi.

Atatürk'ün işaret ettiği "milli ülkü"ye inanan sanatçılardan olduğunu söyleyen Asyalı, "Bu inançla Atatürk'ün aydınlık yolunda 48 yıl boyunca ülkemiz güzel sanatlarının gelişmesi için çaba gösterdim. Mutlu oldum, mutsuz oldum ama umutsuz olmadım. Bugün de umudumu koruyarak, genç arkadaşlarımı Atatürk'ün milli ülküsünü gerçekleştirmeye, güzel sanatlarımızı yükseltmeye çağırıyorum. Yolları açık olsun."  dedi.

Ankara Film Festivali'nin fikir öncüsü Aziz Nesin'i ve kurucu başkanı Mahmut Tali Öngören'i de saygıyla andığını ifade eden Asyalı, ödül için festival yönetimine teşekkür etti.

 

KİTLE İLETİŞİM ÖDÜLÜ SİNECİNE'NİN

Kitle İletişim Ödülü'nü ise  gazeteci Elif Dağdeviren, Sinecine Sinema Araştırmaları Dergisi Yönetim Kurulundan Ruken Öztürk ve Hasan Akbulut'a takdim etti. Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi (İLEF) öğretim üyesi Prof. Dr. Ruken Öztürk konuşmasında, ödül için mutlu olduğunu dile getirerek, derginin basımında emeği geçen dipnot yayınlarına teşekkür etti.

29 YILDIR ARALIKSIZ DÜZENLENİYOR

Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Demirkol ise ödül töreni öncesi QHA'ya verdiği röportajda, Türkiye'de özellikle Ankara'da 29 yıldır aralıksız bir festival düzenlemenin çok zor olduğunu ifade etti.

 

"BU SENE FİLMLERİMİZ ÇOK İDDİALI"

30. yıl için daha büyük etkinlikler planladıklarını ifade eden İrfan Demirkol, "Bu sene filmlerimiz çok çok iddialı. Dünya sinemasından en yeni en iddialı ve ödülle gelen filmlerimiz var. Bir de sinema klasiklerimiz var. Japonya'nın, Fransa'nın  İtalya'nın klasik filmleri var, ustaların çektiği, 40 yapımı 60 yapımı artık sinema literatürüne girmiş filmler. Gençlerle ilgili, çocuklarla ilgili etkili filmlerimiz var. Mobil filmler var, bunlar ilk defa Türkiye'de gösteriliyor. Cep telefonuyla çekilen 1 dakikalık kısa metrajlı film seçkisi var.  Atölyeler, konferanslar ve imzalar var. " dedi.

İRFAN DEMİRKOL: "FESTİVAL DAYANIŞMA İÇİNDE GERÇEKLEŞİYOR"

Festivalin, program ve bağımsızlık olarak Türkiye'nin en önemli film festivallerinden birisi olduğunu ifade eden Demirkol, "Kültür Bakanlığı destek veriyor ama bir anlamda  daha bağımsız, kendi imkanlarımızla yapmaya çalıştığımız, daha çok gönüllünün olduğu bir festival." dedi. 

"Akademisyenlerin, sinema hocalarının başlattığı şimdi de sinema öğrencileriyle devam eden, iletişim fakültelerindeki öğrencilerden destek alan bir festival" diyen Demirkol, festivalin dayanışma içinde geçtiğini vurguladı.

 

FESTİVAL 29 NİSAN'DA SONA ERECEK

Açılış töreni Emin Fındıkoğlu Quartet konseriyle son bulurken, Festival, 29 Nisan’da CernModern'deki ödül töreniyle sona erecek. "Ulusal Uzun", "Belgesel" ve "Kısa Film" ödülleri sahiplerini bulacak. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.