SON DAKİKA
Hava Durumu

Akmescit’te eski göçmen evlerinin süsleri tanıtıldı (FOTO)

Haber Giriş Tarihi: 17.11.2011 11:48
Haber Güncellenme Tarihi: 17.11.2011 11:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Akmescit’te eski göçmen evlerinin süsleri tanıtıldı (FOTO)
AKMESCİT/SİMFEROPİL (QHA) – Akmesct’te bulunan Kırım Etnografya Müzesinde 16 Kasımda yapılan Makovka Projesi kapsamında İçki bölgesi Makovka köyünün bir eski göçmen evinde bulunan eski tavan resimleri tanıtıldı.

Programa Kırım Kültür Bakanı Alyona Plakida, Ukrayna Cumhurbaşkanı Daimi Kırım Temsilcisi Vekili Viktor Plakida, Kırım Özerk Cumhuriyeti Etnik İlişkiler ve Sürgünden Dönen Vatandaşlar Komitesi Başkanı Edem Dudakov, Kırım Parlamentosu Etnik İlişkiler ve Sürgünden Dönen Vatandaşlar Daimi Komisyonu Başkanı Remzi İlyasov gibi yetkililer katıldılar.
Kırım Etnografya Müzesi Müdürü Yuriy Laptev’in verdiği bilgiye göre süsler, 2009 yılında Makovka köyüne yapılan sefer sırasında bulundu. Uzmanlar, benzeri olmayan ve değişik resimler şeklinde yapılan bu tavan süslerinin, günümüzde ortadan kaybolan göçmenler evlerinin süslerinin örneği olduğunu tespit ettiler. Makovka Projesi kapsamında tanıtılan bu resimlerin tahminen 1905-1907 yıllarında yapıldığının tespit edildiği açıklandı.  Yury Laptev, “Biz, yıkılmak üzere olan bir eski evin 4 odasında benzeri olmayan ve çok ilginç süsler görmüştük. Bir sonraki gün biz, ustaları getirip bu süsleri biraz temizlemiştik ve süslerin fotoğraflarını çekmiştik. Çünkü evin durumu o kadar kütüydü ki, bu ev bir ay sonra tamamen yıkılabilirdi” dedi. Laptev, süslerin bulunduğu evin sahibinin ve süsleri yapan ustaların tespit edilemediğini söyledi.
Laptev’in verdiği bilgiye göre tarih ve sanat açısından büyük değer taşıyan bu süsler tespit edildikten sonra bunların kurtarılmasına yönelik bir projenin hayata geçirilmesi konusu gündeme geldi. Laptev, Makovka köyünün, 1885 yılında Kefe (Feodosya) bölgesine bağlı olarak kurulan ve Alman ve İsviçreli göçmenlerin yaşadığı  Kongrat köyü olduğunu söyledi. Laptev, uzmanların bu durumu haseba alıp süslerin kurtarılmasına yönelik projenin hayata geçirilmesine maddi yardım için Almanya ve İsviçre’nin Kiev Büyükelçiliklerine başvurduğunu dile getirdi. Bu büyükelçilikler, projeye maddi destek sağladılar.
Yury Laptev’in verdiği bilgiye göre süslerin restorasyon çalışmaları, süslerin eski evden sökülmesi, bunların koruması ve restorasyonu, süslerin müzeye yerleştirilmesi olmak üzere 3 etapta yapıldı. Laptev, “Biz bu projenin bütün 3 etapta yapılan çalışmaları Akmescit’te bulunan “Stroyproekt İskusstvo” (İnşaat Projesi Sanat) şirketi üzmanlarıyla ortak olarak gerçekleştirdik. Restorasyon çalışmalarında toplam 30 kişi yer aldı” dedi. Yuriy Laptev, program sırasında Rus Kültür Merkezi, ABD, Almanya, İsviçre’nin Kiev Büyükelçiliklerine, İsviçre-Ukrayna İşbirliği Bürosu, Kırım Özerk Cumhuriyeti Etnik İlişkler ve Sürgünden Dönen Vatandaşlar Komitesi gibi Kırım Etnografya Müzesi sponsorlarına diplomalar verdi.
Proje sonucunda, benzeri olmayan toplam 15 süs örneği restore edildi. Bu süsler, Kırım Etnopgrafya Müzesinde sergilenecek.
Programa
Susana Üseynova-Osman Bayramaliyev


QHA
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.