SON DAKİKA
Hava Durumu

Alma Muharebesini canlandırdılar

Haber Giriş Tarihi: 30.09.2013 17:50
Haber Güncellenme Tarihi: 30.09.2013 17:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Alma Muharebesini canlandırdılar

28 Eylül tarihinde Bahçesaray bölgesi Almatarhan köyünde 6. Uluslararası “Alma Operasyonu” Askeri ve Tarihi Festival çerçevesinde Kırım Savaşının (1853-1856) Alma Muharebesi canlandırıldı.

Alma Muharebesi canlandırılmadan önce Kırım Savaşı sırasında ölenler anısına dualar okundu, Alma Muharebesi Anıtı’na çelenk konuldu.

Bu yıl savaşın tarihi canlandırmasına Ukrayna, Rusya, Belarus, İngiltere’nin askeri tarihi kulüplerinden 120 kişi katıldı. Bu yılki Alma Muharebesi’nde ilk kez süvariler canlandırıldı.

Alma Operasyonu Festivali organizatörlerinden Aleksey Şeremetyev, “Bugün, 1854 yılının Eylül ayında meydana gelen tarihi savaşın alanında 6. kez düzenlenen benzersiz festivalin açılışını yapıyoruz. Bu, Kırım Savaşı’nın ilk kara savaşıdır. Kezlev’de karaya ayak basan düşmanlar muharebenin olduğu Alma’ya kadar yürüyerek geldi. 2 saat içinde 5 bin Rus askeri ve 3 bin düşman askerleri olmak üzere yaklaşık 8 bin kişi öldü” dedi.

Festivalin katılımcıları, 19. yüzyıl askeri üniformaları ve silahlarına uygun şekilde donanmış olması gerekiyordu.

Kiev Grenadier (el bombası atan piyade) Alayındaki bir astsubayı canlandıran Nikolay Yermakov, “Kostümler, İmparator I. Nikolay dönemine ait örneklere göre yapıldı. Mümkün olduğu kadar üniformalardan anlayan müze görevlileri ile çalışarak kostümleri diktik ve böylece o devir orduların üniformasına çok benzeyen üniformaları elde ettik. Bizim ordumuz Grenadier Alayıdır” dedi.

Alma Muharebesi canlandırmasının açılışına Fransa’nın Ukrayna Büyükelçiliği 1. Sekreteri Frederic de Touchet, Fransa’nın Ukrayna Büyükelçiliği Askeri Ataşesi Jerome Omar, Rusya’nın Vladimir Valisi Danışmanı Lyudmila Kaşitsina, Kırım Parlamentosu milletvekili Gennadiy Babenko, Rusya’nın Akmescit Başkonsolosluğu Müsteşarı Ruslan Boyçuk, Bahçesaray Bölge Şurası Başkanı Valentina Kraşkina ve diğerleri olmak üzere çok sayıda onur konuğu katıldı.

Gennadiy Babenko bu yıl festivale 3,5 bin kişi katıldığını kaydetti. Gennadiy Babenko, “Bu savaşla ilgili birçok şey canlandırıldığı için çok mutluyum. Bu alanda ardı ardına 6. yıldır savaş canlandırılması, başta gençler olmak üzere Kırımlılar için çok önemli bir olaydır. Çünkü gençlere daha fazla önem verilmelidir ve onlarda yurtseverlik, kendi ülkesine sevgi, tarihe saygı duyma duygusu aşılanmalıdır” dedi.

Askeri ve tarihi kulüplerin yöneticileri diploma ile ödüllendirildi. 29 Eylül tarihinde “Alma Operasyonu” Sivastopol’de Mihaylov Bataryası’nda devam etti.

Susana Üseynova

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.