SON DAKİKA
Hava Durumu

Ankara’da bir ilk: Ukrayna Kütüphanesi açıldı

Geçtiğimiz hafta hazırlıkları tamamlanan ve faaliyete geçen Ukrayna kütüphanesi, QHA ekibince ziyaret edildi.

Haber Giriş Tarihi: 26.01.2018 17:29
Haber Güncellenme Tarihi: 26.01.2018 17:32
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ankara’da bir ilk: Ukrayna Kütüphanesi açıldı

Başkent Ankara’da bulunan Ukrayna Derneği, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek Ukrayna Kütüphanesi kurdu. Ukrayna Dernek Başkanı Yrd. Doç. Dr. Yuliya Biletska, Türkiye’de kurulan ilk Ukrayna Kütüphanesi’ni bugün 26 Ocak’ta QHA’ya anlattı.



Ukrayna Derneği Başkanı Yrd. Doç Dr. Yuliya Biletska, “Derneği 2017 yılında kurma nedenimiz Ukrayna Dili ve Ukrayna Kültürünü korumaktı. Ankara’daki Ukrainler arasında (dilimizi) yaşatmak istedik. Dili nasıl yaşatabilirsiniz? O dili konuşarak ve o dilde kitaplar okuyarak. Bu yüzden derneği kurduğumuz zaman ilk hedeflerimizden biri kütüphane kurmaktı” ifadelerini kullandı.





“Burada yaşayan yetişkinler ve çocuklar Ukraince dilinde bu kitapları okusunlar tarihlerini ve kültürlerini öğrensinler istedik nihayet hedefimize ulaştık” diyen Biletska, kütüphanelerinde 1500’e yakın kitap olduğunu kaydederken, bunların klasik ve modern edebiyat, tarih, ders ve çocuk kitapları olduğunu belirtti.



 160568



Çocukların Ukraince’yi kitaplardan öğrenmesini istediklerini sözlerine ekleyen Dernek Başkanı, “Cumartesi Okulu”nda çocuklarla yaptıkları derslerde kitapların çok etkili olduğunu dile getirdi.



“Bu kütüphaneyi kurmak için birçok kişi emek verdi. Ukrayna Büyükelçiliği’nden bağış aldık. Bu kitaplar için teşekkür ediyoruz, bizim için başlangıç oldu.” diye konuşan Biletska, birçok kişinin de Ukrayna’dan alıp okuduğu kitapları buraya getirdiğini, bu durumun bir anlamda kitap değişimi olduğunu da sözlerine ekledi. Söz konusu kütüphane için Vasyl Stefanyk Precarpathian Ulusal Üniversitesi’nin (İvano-Frankivsk, Ukrayna) 540 adet kitap bağışladığını da belirten Yuliya Biletska, birçok Ukraynalı yazarın da kitaplarını gönderdiğini, bunun hem yazarların tanınması açısından hem de kendilerinin yararlanması için çok önemli olduğunu vurguladı.





Türkiye’de özellikle Ankara’da yaşayan Ukrainlerin bu kütüphaneden yararlanabileceğini anımsatan akademisyen, “Ukrayna ve Kırım'la ilgili Türkçe kitaplar da bulunuyor  (dolayısıyla) Türkçe bilen insanlar da yararlanabilir” diye konuştu.



Biletska, sonraki hedeflerinin ilk önce Ukrain dili öğretmek için bir konuşma kulübü açmak olduğunu söyledi. Türkçe öğrenmek için ise aynı uygulamayı hali hazırda yaptıklarını aktardı.



Kültür günleri yaparak ve bayramları birlikte kutlayarak gelenekleri devam ettirmeye çalıştıklarını paylaşan Biletska, “Cumartesi Okulu”nda kutlamalar yaparak kültürlerini çocuklara öğretip yaşatmayı sağladıklarını paylaştı.



Ayrıca Biletska, kitap sayısı arttığı için okuma salonu kurarak nadir ve değerli kitapların yerinde okunması için derneğin bir bölümünü buna ayıracaklarını da ilaveten belirtti.



Kütüphanede bulunan kitapları kategorize etmek için yapılan e-katalog ve kütüphane işleyişine ilişkin bilgilere http://www.ukr-ayna.com/uk/ukrainska-biblioteka/  adresinden ulaşılabilir.



Ukrayna Kütüphanesi Ankara, Kızılay’da bulunan Ukrayna Derneği’nde faaliyet gösteriyor. (Ukrayna Derneği, Kocatepe Mahallesi, Hatay Sokak 6/5, Kızılay-Ankara adresinde)



En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.