SON DAKİKA
Hava Durumu

Çikolatanın tarihi çikolata ile anlatılıyor (FOTO, VİDEO)

Haber Giriş Tarihi: 14.08.2012 17:51
Haber Güncellenme Tarihi: 14.08.2012 17:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Çikolatanın tarihi çikolata ile anlatılıyor (FOTO, VİDEO)
Çikolata, küçük ve büyüklerin en sevdiği yiyeceklerden birisidir. Fakat bu yiyeceğin kökenini bilenlerin sayısı çok değil. Ukrayna’ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti’nin başkenti Akmescit’te 2008 yılından itibaren bu harika yiyeceğin tarihini anlatan Çikolata Müzesi bulunuyor. Çikolatanın Çikolatalı Tarihi Müzesi, Ukrayna’da türünün tek örneği.

Müzeyi ilginç kılan özelliği, onun herkesin sevdiği bir ürün olan çikolatanın tarihini çikolata aracılığıyla anlatmasıdır. Müzenin kuruluşu 6 ay sürdü ve 1,5 ton Belçika çikolatası kullanıldı. Ziyaretçiler müzeye girerken çikolatadan yapılmış bilet satın alıyor. Ziyaretçi, bu bileti yiyebiliyor veya hatıra olarak saklayabiliyorlar. Müzeye giren her insan, her şeyin çikolatadan yapılmış ilginç dünyaya girmiş gibi oluyor.

Müzede yer alan çikolatadan yapılmış figür, heykel ve resimlerden, Maya halkından başlayarak günümüze kadar bu yiyeceğin tarihi öğrenilebiliyor. Sergilenen tüm eşyalar elde ve tek örnek olarak yapıldı.

Serginin en ilginç eseri ise “Şokolandtsa” olarak adlandırılan gerçek boyda yapılmış tepside sıcak çikolata taşıyan kız heykeli oldu. Bu heykel, aynı adı taşıyan İsviçreli ressam Jean-Étienne Liotard’ın tablosu temel alınarak yapıldı. Heykelde 200 kilogramdan fazla beyaz çikolata kullanıldı.

Sergide İmparator tacı, Fabergé yumurtaları, ünlü denizci ve kâşif Cristoforo Colombo, Avusturyalı besteci Wolfgang Theophilus Mozart gibi ünlülerin portreleri yer alıyor. Müze, en çok Akmescit tren garının çikolatadan yapılmış maketi ile gurur duyuyor. Müze rehberi Darya Butılina, “Müzede sıcaklık devamlı olarak 18 derecede seyrediyor. Çikolatanın erimeye başlamaması için hava sıcaklığının 24 dereceyi aşmaması lazım. Çikolataya toz düşmemesi için biz özel pastane kurutucusu kullanıyoruz. Biz geçtiğimiz günlerde sergimizi yeniledik, şimdi burada her şey taze, her şey yenilebilir.” dedi.

Müzenin kuruşu üzerinde iki Kırımlı ressam Natalya Lyaşç ile Veronika Çindyaykina ve pastaneci Sergey Kuleba çalıştı. Müzeyi kurma fikri, salonun sahibi Dmitriy Subbotin’den geldi. Müze, şehrin görülmesi tavsiye edilen yerleri listesinde yer alıyor, turistler gruplar halinde onu her gün ziyaret ediyor.

Ziyaretçiler, sergiye baktıktan sonra el yapımı bonbon, çikolatalı portreler, tatlı, pasta ve kek gibi her çeşit çikolatalı yiyeceklerin tadına bakabiliyor. Burada tüm ürünleri çikolata ustaları yapıyor. Çikolata özel tarifelere göre hazırlanarak özel kalıplara dökülüyor.

Çikolatacı Yevgeniya Platonova “Figürün kırılmaması için, onun daha kalın olması için ben ona ikinci kez çikolata döküyorum. Kalıba iki kez çikolata dökülür, o yaklaşık 15 dakika buzdolabında soğuyor. Ben işimi çok seviyorum. Ben çocukları ve büyükleri mutlu etmeyi seviyorum.” dedi.

Çikolatadan heykel ve resimlerin yapımında insan için zararsız gıda boyaları kullanılıyor. Bu ürünler 6 ay süre içinde yenilebilir, sonra ise hediyelik eşya olarak kullanılabilir.

Susana Üseynova, Osman Bayramaliyev

QHA
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.