SON DAKİKA
Hava Durumu

Gaspıralı’nın 159. doğum yıldönümünde dil gecesi

Haber Giriş Tarihi: 19.03.2010 17:19
Haber Güncellenme Tarihi: 19.03.2010 17:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Gaspıralı’nın 159. doğum yıldönümünde dil gecesi
İsmail Bey Gaspıralı’nın (1851-1914) doğumunun 159. yıldönümü dolayısı ile “Ey ana dilim! Ey güzel dilim! Gene yaşa..!” adlı edebiyat ve tiyatro akşamı düzenlendi.
Kardaşlık Kırım Tatar Gençlik Teşkilatı ve Maarifçi Kırım Tatar Öğretmenler Birliği tarafından bu yıl 2’incisi düzenlenen etkinlik, Kırım Tatar Akademik Müzikal ve Drama Tiyatrosunda yapıldı.
Kırım Tatar dilinin sahip olduğunu güzelliği ve zenginliğini göstermek ve toplumun dikkatini Kırım Tatarcanın sorunlarına çekmeyi hedefleyen faaliyette, önde gelen Kırım Tatar edebiyatçıları ve genç şairler Kırım Tatarca şiirler okudular.
Aynı zamanda Kırım Tatar halkının ana dil kullanımı ile ilgili sorunlara değinen skeçleri sahneleyen oyuncular, halkın geçmişte, günümüzde ve gelecekte ana dilde konuşma tarzlarını yansıtmaya çalıştılar.
İsmail Bey Gaspıralı’nın düşünce ve sözlerine de büyük önem verildiği akşamda sahne alan Cemile Dans Topluluğu izleyicilerden büyük alkış topladı. Etkinliğin halka açık olması akşamda katılımı arttırdı.
Türklerin meşhur ideolog yazar, siyasetçi, aydın İsmail Bey Gaspıralı, 8 (21) Mart 1851'de Bahçesaray'ın yakınındaki Avcı köyünde doğdu. Gaspıralı, düşüncelerini 1883 yılında Bahçesaray’da çıkarmaya başladığı ve uzun yıllar boyunca Rusya’da tek Türk gazetesi olmaya devam eden “Tercüman” gazetesi ile yaydı. Oluşturduğu yeni eğitim metodu ile Türk Dünyasının aydınlanma hareketini başlattı.
Niyara Nagayeva – Elmas Kaplan
QHA
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.