SON DAKİKA
Hava Durumu

Geleneksel Kırım Tatar düğünleri hakkında yeni kitap

Kırım Tatar düğünü konulu bir kitap hazırlamak için doktora yapan kitap yazarı Yelena Soboleva, 300’dan fazla Kırım Tatarı ile görüştü.

Haber Giriş Tarihi: 21.04.2016 18:29
Haber Güncellenme Tarihi: 21.04.2016 21:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Geleneksel Kırım Tatar düğünleri hakkında yeni kitap

Kiev’de Kırım Tatar düğününü konu alan “Kırım Tatar Düğünü: Geleneksel Tarzlar ve Değişimler” adlı kitabın tanıtım düzenlendi.
 
Kiev’de bu yıl altıncısı düzenlenen ‘Kitap Arsenali’ (kitap cephaneliği, kitap deposu anlamında) adlı kitap fuarında 20 Nisan tarihinde gerçekleştirilen kitap tanıtımı kapsamında “Kırım’ın Etnik İmgesi” adlı konferans yapıldı. Konferans esnasında doktora derecesi olan kitap yazarı Yelena Soboleva, kitabı yazmak için 300’dan fazla Kırım Tatarı ile görüştüğünü bildirdi.
 
Yelena Soboleva, “Kırım’daki insanlarla doğrudan görüşerek eşsiz ve yarımadada birçok asırlar boyunca yaşayan farklı halkların kültürünün çeşitli unsurlarını benimseyen Kırım Tatar kültürü ile ilgili birçok ilginç bilgi öğrendim” dedi.
 
Soboleva açıklamasına, “Şimdi, insanlardan birçok ilginç gelenek ile ilgili bilgiler, savaş öncesi ve sürgün dönemine ait anılar, bu trajik olayların öncesinde Kırım’daki yaşam ile ilgili bilgiler kaleme alınabiliyor. Düğünden söz etmek gerekirse, Kırım Tatarları için bu büyük bir olay, düğünde her zaman büyük bir sorumluluk ile hareket ediliyor. Ukrain düğünü ile kıyaslanırsa Kırım Tatar düğünlerinde yaşlıların büyük rolü var. Onlar, düğün merasiminin yapılmasından önce toplanarak dua ediyor, böyle gençlerin evlenmesini onaylıyorlar” şeklinde devam etti.
 
Kitap tanımına katılanlar arasında ünlü Kırım Tatar seramik ustası Rüstem Skibin de bulundu. Böyle bir kitabın basılmasının Kırım Tatarları için çok önemli olduğunu belirten Skibin, kitabın Kırım Tatar kültürü ve geleneklerinin mühim bir kısmını yansıttığını, ayrıca bazı unutulmuş geleneklerin canlanmasını sağladığını dile getirdi.
 
Rüstem Skibin, “Bu, geliştirilmesi ve daha da genişletilmesi gereken çok önemli ve gerekli bir çalışma. Bu bizim etnografyamız ve kültürümüz ile ilgili ve bundan dolayı çok önemli, çünkü birçok gelenek yasaklanmış veya kaybolmuş” diye kaydetti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.