SON DAKİKA
Hava Durumu

Hamdi Giraybay’ın 110. doğum yıldönümü kutlandı

Haber Giriş Tarihi: 15.02.2011 11:06
Haber Güncellenme Tarihi: 15.02.2011 11:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Hamdi Giraybay’ın 110. doğum yıldönümü kutlandı
AKMESCİT, 15.02.2011 (QHA) – İsmail Gaspıralı kütüphanesinde şair Hamdi Giraybay’ın 110. doğum yıldönümü kutlandı.
Kütüphane tarafından düzenlenen anma toplantısına Kırım Tatar şair ve yazarları, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. Kırım Tatar Yazarlar Birliği Başkanı Rıza Fazıl yaptığı açılış konuşmasında, Hamdi Giraybay’ın şiirlerinde her sözün gerçekçi olduğunu ve bu nedenle okurların geçmişin aynasına bakmakta olduğu hissinin doğduğunu belirtti. Fazıl’a göre Giraybay’ın Kırım Tatar dili ve kültürünün canlandırılması ile ilgili fikirlerinin bugün de geçerliliğini koruyor.
Kırım Mühendislik ve Pedagoji Üniversitesi (KMPÜ) Kırım Tatar ve Türk Edebiyatı Bölümü Başkanı Prof. Dr. İsmail Kerim, Hamdi Giraybay’ın Kırım Tatar klasik edebiyatının unutulmaz bir yazarı olmasına rağmen eserlerinin el yazısı örneklerinin ve onun hayat hikayesi hakkında bilgilerin çok az olduğunu kaydetti.
Anma toplantısının sonunda KMPÜ Kırım Tatar ve Türk Edebiyatı Bölümü 2. sınıf öğrencisi Viktoriya Tıçinova, Giraybay’ın Cigitke ve Tuvğan Tilim şiirlerini okudu ve büyük alkış aldı.
Giraybay’ın 110. doğum yıldönümü faaliyetleri çerçevesinde İsmail Gaspıralı Kütüphanesinde “Hamdi Giraybay – Şairin şanı ölmez.” adlı kitap sergisi de açıldı.
Amdi Giraybay (Abdulahat Latifov) 14 Şubat 1901 yılında Feodosya (Kefe) bölgesi Yeni Kale köyünde doğdu. 1923- 26 yılları arasında İstanbul üniversitesi edebiyat bölümünde eğitim gördü.  Geraybay, “Yiğitke” (Yiğide), “Yaş Tatarlara” (Genç Tatarlara), “Tuvğan tilim” (Ana Dilim), “Talak” (Boşanma) adlı şiirleri ve “İcret” adlı destanı yazdı.
Kırım Tatar yazarı. Giraybay, çocuk iken “Eski Tatar Mektebi” ve “Öksüzler” adlı piyesleri yazdı. Şair, 1928 yılında milliyetçilik suçundan göz altına alındı. 13 Eylül 1930 yılında komünistler tarafından canice öldürüldü.

QHA
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.