SON DAKİKA
Hava Durumu

Hansaray’da Kuran sergisi açıldı (FOTO, VİDEO)

Haber Giriş Tarihi: 12.06.2012 15:06
Haber Güncellenme Tarihi: 12.06.2012 15:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Hansaray’da Kuran sergisi açıldı (FOTO, VİDEO)
Bahçesaray’da 2012 turizm sezonunun açılış etkinlikleri kapsamında Hansaray’da “Bahçesaray Tarih ve Kültür Doğal Parkında Saklanan El Yazısı Kuran, Tefsir ve Hadisler” sergisi açıldı.

Sergi, Büyük Han Camii yanındaki Has Mescidinde bulunuyor. Has Mescidi, 16. yüzyılda kurulmuştu. Bu oda, Türkiye’nin İznik şehrinden getirilen porselen mozaik, kabartma, vitray ve oyma tavanın saklandığı tek saray odasıdır.

Sergide 16-19. yüzyıllarda elle yazılmış Kuranlar yer alıyor. Sergilenen Kuran koleksiyonu 1920 yılında toplanmaya başlamıştı. İlk Kuranlar Hansaray ve Zincirli Medrese kütüphanelerinden alınmıştı. Şu anda koleksiyonda yaklaşık 400 Kuran bulunuyor. Bahçesaray Tarih ve Kültür Doğal Parkı’nın baş muhafızı Oksana Alpaşkina, sergide müze koleksiyonunun sadece bir kısmı olduğunu söyledi.

Alpaşkina, “Burada yer alan kitaplar arasında en eskisi, 16. yüzyıldan kalma. Kırım Hanının 16. yüzyılda bağış olarak verdiği Kuran’a dikkatinizi çekmek istiyorum. Han Camii ve şehirdeki diğer camiler dahil olmak üzere vakıflara çok sayıda Kuran bağış olarak verilmişti. Bunu, eserlerin giriş sayfalarında yer alan yazılar gösteriyor.” dedi.

Sergilenen eserler arasında SSCB döneminde kapatılan camilerden getirilmiş Kuranlar yer alıyor. Bazı elle yazılmış Kuranlar etnografya seferleri sırasında toplandı, bazıları 1920-1930’lu yıllarda halktan satın alınmıştı. Kuran koleksiyona bugün de eserler gelmeye devam ediyor.

Alpaşkina, “Burada yer alan metinler kolayca okunuyor, bu 18. yüzyıl mürekkebinin kalitesini gösteriyor. Gerçek kaligrafi ustası, her iki elle yazabilme yeteneğiyle farklılaşıyor.” dedi.

Kuranların yapımında deri, kumaş, altın ve gümüşten kabartma resimleri kullanıldı. Ciltler adeta bir sanat eseri. Kuranlar, eskiden arka fon, minyatür, sıvı altın ve sıvı gümüşle, renkli mürekkeple süslenirdi. Sergide tefsir ve hadisler yer alıyor.

Alpaşkina, “Sergimizde Müslüman Dünyasında tartışılmaz otorite olan imam El Buhari’nin ünlü Muhtasar Sahih dermesi yer alıyor. Hadis ve tefsirlerin çoğu medrese (Zincirli Medrese) kütüphanesinden ve Han Kütüphanesinden geldi. Bunu, han mühürleri gösteriyor. Ziyaretçilerimiz bu mühürleri kitapların sayfalarında görebilir.” dedi.

Susana Üseynova, Dilâver Memecanov, Osman Bayramaliyev
QHA
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.