SON DAKİKA
Hava Durumu

Kâğıt kukla tiyatrosu festivali (FOTO)

Haber Giriş Tarihi: 08.08.2012 10:19
Haber Güncellenme Tarihi: 08.08.2012 10:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kâğıt kukla tiyatrosu festivali (FOTO)
Kırım Akademik Kukla Tiyatrosunda Uluslararası “Minifest-Papirteatr” Kâğıt Kukla Tiyatrosu Festivali açıldı.

Festival, Kırım Akademik Kukla Tiyatrosu sanat yöneticisi Boris Azarov’un girişimi ile düzenlendi. Festivale Polonya, Rusya ve Ukrayna’nın farklı bölgelerinden kâğıt kukla tiyatroları katılıyor. Kırım Kültür Bakanı Alyona Plakida, Azarov’un girişimini desteklediğini söyledi. Plakida, “Kapsamında seminerlerin verileceği bir festivalin yapılması güzel bir şeydir. Ben, bu organizasyonun kukla tiyatrolarının kalkınması yönünde atılmış bir adım olduğunu düşünüyorum. Umarım herkes için ilginç olacak ve festival tüm Kırımlılar ile yarımadamıza gelen misafirlere olumlu duygular, tiyatroculara ise değerli tecrübeler sağlayacak ve bu yönde yenilikleri müzakere etmelerine imkân kazandıracak.” dedi.

Etkinlik Kırım Akademik Kukla Tiyatrosu aktörlerinin sunduğu küçük oyunla başladı. Ardından “Şen Dersler” oyunu oynandı.

Aynı gün 80. yaşını kutlayan Moskovalı ressam İrina Uvarova, tiyatro sanatının en eski dallarından biri olan mağara sahnesi konusunda seminer verdi. Tiyatronun giriş salonunda “Neptün’ün Krallığı” olarak adlandırılan sergi yapıldı. Bu sergide Kırım Akademik Kukla Tiyatrosunun baş ressamı Lyudmila Restenko başkanlığında bir grubun kâğıttan yaptığı eserler yer aldı.

Kırım Akademik Kukla Tiyatrosu Edebiyat ve Drama Bölümü başkanı Nataliya Vasilyeva, kukla tiyatrosunda esas malzemenin kâğıt olduğunu söyledi. Vasilyeva, “Kâğıt, kâğıt hamuru, kukla başlarının yapılması için esas malzemelerdir. Aynı zamanda kâğıt dekorasyon, kostüm, maske gibi eşyalar tiyatro oyununun düzenlenmesinde kullanılır.” Vasilyeva, kâğıt tiyatrosunun esas prensiplerinin hafiflik, basitlik, netlik ve ilham olduğunu dile getirdi.

Festival, 10 Ağustosa kadar devam edecek. Festivalin ilk gününde Hmelnitkiy Bölgesel Akademik Kukla Teatrosu, “Lesya’nın mektupları”(Lesini Lıstı) oyununu sundu.

8 Ağustos’ta Kiev Milli Karpenko-Karogo Tiyatro, Sinema ve Televizyon Üniversitesi, “Kibritle Oynayan Kız” (Devoçka so spiçkami)adlı oynu gösterecek. 9 Ağustos Kırım Akademik Kukla Tiyatrosu, “Kaştanka”, Polonya’nın Lodz şehrinde bulunan “Yangın ve Kağıt” tiyatrosu, “Taş”(“Kameniye”) oyununu sunacak.

Festival çerçevesinde Moskovalı sanatçılar İrina Uvarova, Roza Gimatdinova ve Sergey Tarakanov, kukla tiyatrosu konusunda seminer verecekler. Bahçesaraylı ustaları Lyudmila ve Mihayıl Puzakov çifti, ziyaretçilere kâğıttan çok yüzlü cisim yapma Japon Kusudama sanatını tanıtacak.

Susana Üseynova, Ayder İslâmov, Osman Bayramaliyev
QHA
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.