SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım’da “Karaylar Dostlar Kazanıyor” adlı festival başladı

Haber Giriş Tarihi: 17.09.2007 09:09
Haber Güncellenme Tarihi: 17.09.2007 09:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım’da “Karaylar Dostlar Kazanıyor” adlı festival başladı
Kırım’da 14 Eylül’de “Karaylar Dostlar Kazanıyor” I. uluslararası etnografik festival başladı. Organizatörlerden biri olan Vladimir Ormeli bu festivali “tolerans festivali” olarak adlandırdı.

Yapılan basın toplantısında Ormeli’nin festivalin açılışı ile ilgili bildirdiğine göre, iki yıl önce bu tarz festivalin yapılması fikri Kırım Kültür ve Sanat Üniversitesi Rektörü İrina Andronova’dan geldi.

Akmescit’te festival çerçevesinde “Kırım Karaylarının kutsal mekanları ve etnik kültürü koruma problemleri” konulu bilimsel- uygulamalı konferans yapılacak. Etkinlikler dileyen herkesin Kırım Karayların dini ile tanışabileceği Kezlev’de de yapılacak. Bunun yanısıra “Kırım Karaylarının kültürü ve Kırım halkları arasındaki rölü” konferansı yapılacak.

Bahçesaray’da festival katılımcıları Avrupa’nın en eski Türk mezarlığı- Kırım Karaylarının Balta Tiymez adlı kutsal mekanları inceleme semineri yapılacak.

Yapılan basın toplatısında Kırım Hükümeti Başı Viktor Plakida’nın bildirildiğine göre, Kırım Hükümeti Kırım’daki Karay kenasalarının onarılmasına, Kezlev’de bulunan ve şu anda “Altın Anahtar” Çocuk Tiyatrosunun bulunduğu, Karayların manevi okulun binasının yeniden Karaylara geçmesi için elinden gelince yardım edecek.

Festivalin düzenlenmesi için Kırım bütçesinden 200 bin grivna ayrıldı.

Haber: Nadire Umerova

Çeviri: Lilya Emiruseinova
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.