SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım Ermenileri Terendez bayramını kutlayacak

Haber Giriş Tarihi: 12.02.2011 12:03
Haber Güncellenme Tarihi: 12.02.2011 12:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Ermenileri Terendez bayramını kutlayacak
AKMESCİT/SİMFEROPİL, 12.02.2011 (QHA) - Kırım Ermenileri, Terendez bayramını kutlayacak. Kırım Ermeniler Vakfının QHA’ya verdiği bilgiye göre kutlamalar 13 Şubat günü Kırım Ermeniler Vakfının binasında yapılacak.
Her yıl 13-14 Şubatta kutlanan Terendez Bayramı ateşe tapan putperestlerden kaynaklanıyor. Hıristiyanlıktan önce bayram “Derendez” (eviniz önündeki kuru ot tınazı) adını taşıyordu. Bu kelime insanlara evlerinde iskan, topraklarında verimlilik dileğini ifade ederdi. Ermeniler Hıristiyan olduktan sonra, bayramın adı “Terendez” (“tere”- sahip, yaratıcı) olarak değişti. Bayramın adının “Terendez” olarak değiştirildikten sonra, bayram yeni evlenen ve yeni nişanlanan çiftlerin bayramı haline geldi. Bayram sırasında genç çiftler, bir birinin elini tutup ateş üzerinden atlar. Genç çiftler ateş üzerinden atlarken, büyükleri bunların üstüne buğday ve kenevir tohumlarını atar. Tören sırasında ateşin yeni hayat verme enerjisini aldığı kabul ediliyor. Gençlerden sonra büyükler ve çocuğu olmayan, ancak çocuk doğurmak isteyen kadınlar ateş üzerinden atlar. Atlamalardan sonra tören katılımcıları el ele ateş etrafında oynar. Ateş sönünce, ateşten sonra kalan kül tarlalara atılır.
Bayram sırasında papaz ayin yapar helva ve kavrulmuş buğday ile donatılan sofra açılır, yeni evlenen çiftlere hediyeler dağıtılır, müzik çalınır, oyun oynanır.
Ermeni bayramı olan Terendez bayramının Akmescit’te belediye düzeyinde ilk kez 2007 yılında kutlanmıştı.
Niyara Nurmambetova-Osman Bayramaliyev


QHA
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.