SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım’ın minyatür parkı açıldı (FOTO, VİDEO)

Haber Giriş Tarihi: 04.06.2012 12:33
Haber Güncellenme Tarihi: 04.06.2012 12:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım’ın minyatür parkı açıldı (FOTO, VİDEO)
Kırım’ın Aluşta kentinde, yarımadanın tarihi ve kültürel anıtlarının küçük kopyalarının sergilendiği minyatür park açıldı. 

Her yıl 6 milyon turisti çeken Kırım’daki ilk, Ukrayna genelinde ise türünün 2. örneği olan Aluşta Minyatür Parkı 1 Haziranda düzenlenen törenle hizmete girdi.

Açık hava parkında Kırım’ın en ünlü 45 sarayı ve mimari yapısının 25 kat küçültülmüş kopyaları yer alıyor. Minyatür parkı turistlere Kırım’da görülecek yerlerin tanıtılmasını imkânını sağlıyor.

Parkın girişinde Akmescit tren garının maketi bulunuyor. Projeyi hazırlayan Viktor Jılenko, Kırım’a gelen turistlerin büyük kısmının tren garı üzerinden yarımadaya gelip daha sonra farklı yerlere gittiği için parkta ilk olarak Akmescit Tren Garının tanıtıldığını kaydetti.

Parkta Kırım hanlarının köşkü olan Hansaray, Kırlangıç Yuvası, Kezlev Han Camii, 14. yüzyılda kurulan Sudak’taki bulunan Ceneviz Kalesi, Rus İmparator 3. Aleksandr için kurulan Masandra Sarayı, 1945 yılında Josef Stalin, Franklin Roosevelt, Winston Churchill’in katılımıyla Yalta Konferansının yapıldığı Livadya Sarayı’nın küçük kopyaları yer alıyor.

Kırım’da bulunan dünyaca ünlü anıtların yanı sıra parkta 19. yüzyılda Rus Knez Pyotr Romanov için Koreyiz’de köyünde Dülber (Dilber) Sarayı gibi daha az tanınmış güzel binalar da bulunuyor. Bu sarayın giriş kapısı üzerinde Arapça harflerle “Allah buraya gireni nazardan saklasın” yazısı bulunuyor. Sovyet Hükümeti, 1922 yılında Dülber Sarayı’nın adını “Krasnoye Znamya” (Kızıl Bayrak) olarak değiştirerek onu sanatoryuma çevirmişti.

Parkta Sivastopol (Akyra) Panorama Müzesi, Akmescit’te Karayların geçmişte ibadet ettiği kenesa, Kezlev (Yevpatoriya) Yegiya Kalay Sinagogu, Kırım’ın büyük kiliseleri, Kırım Özerk Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu binası ve Kırım Parlamentosu binasının küçük kopyaları konuldu.

Aluştalı Vanya (12), “Ben en çok büyük binaları beğendim. Onlar resimlerde, bu maketlerde büyük görünüyorsa, aslında demek ki çok daha büyük.” dedi.

Akmescitli Tamara, “Bu sergi turistleri bilgilendiriyor, bunun için bu sergiye çok büyük ihtiyaç var” dedi.

Projeyi hazırlayan Viktor Jılenko, minyatür park üzerinde çalışmaların 2 yıl devam ettiğini söyledi. İlk başta fotoğrafçılar çok sayıda detaylı fotoğraf çekti. Mimarlar bu fotoğraflara göre çizim yaptılar. Mimarlar bu çizimlerle üç boyutlu model i oluşturduktan sonra plastik parçalar makinelerde kestirilerek birleştirdi.

Jılenko, “Bütün eserlerin yapılması çok zor. Bunların yapımı daha çok mimar ve çalışmayı çizime aktaran ustalara bağlı. En zor iş, net ölçülerin belirtileceği şekilde çizim yapıp net bir tablo çıkarmaktı. Bütün küçük kopyalar dünya standardı olan 1:25 boyutunda yapıldı. Bütün dünyada parklar bu prensibe göre yapıldı.” diye konuştu.

En zor minyatürlerinden birisi Bahçesaray Hansaray oldu. Onun kopyasının yapılması, pencerelerdeki parmaklıklar, kiremit, küpeşte, duvarlar üzerindeki ince resimler gibi çok sayıda küçük detayı gerekirdi. Bütün maketler her türlü hava şartlarına karşı dayanıklı şekilde modern plastikten yapıldı Bu sayede park bütün yıl boyunca çalışacak. Park her gün saat 09.00-23.00 saatleri arasında açık bulunuyor. Parka giriş ücreti büyükler için 50 grivna (yaklaşık 6,25 dolar) ve çocuklar için 30 grivna olarak belirlendi.

Niyara Nurmambet, Osman Bayramaliyev

QHA
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.