SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırımlı sanatçı Vakulenko: ''Nüzet, güneş şairidir'' (FOTO)

Haber Giriş Tarihi: 16.11.2011 17:26
Haber Güncellenme Tarihi: 16.11.2011 17:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırımlı sanatçı Vakulenko: ''Nüzet, güneş şairidir'' (FOTO)
AKMESCİT/SİMFEROPİL (QHA) – Kırım Halk Sanatçısı Arkadiy Vakulenko, Kırımlı gazeteci, yazar, şair ve tercüman Nüzet Ümerov’un 80. yaş günü dolayısıyla yapılan programda yazara karşı hissetiği duyguları Ukrain dilinde yazdığı şiirle yansıttı. Vaulenko, “Nüzet adını duyunca çocuk gibi gülümserim. Nüzet, bir güneş şaridir, güzellik dolu bir nsandır! Dostum, sen daha çok yıl yaşa! Sen hepimiz için bir süssün! Pegasus’un eyerinde uçuşuna devam et!” şeklindeki şiirini okudu.

Ukrain Enformasyon ve Kültür Merkezinde 15 Kasım Salı günü Ukrayna Yazarlar Birliği üyesi Nüzet Ümer ile buluşma programı yapıldı. Programa Ümer’in meslekdaşları, dostları katıldı. Program katılımcıları, doğum günü dolayısıyla yazarı tebrik ettiler ve onun yaptığı eserleri yorumladılar.
Ukrain Enformasyon ve Kültür Merkezi Müdürü Vladislav Yermakov’un verdiği bilgiye göre Kırım ve Ukrayna yazarlarının Nüzet Ümer’e büyük saygı gösterdiğini kaydetti. Yermakov, “Biz, Rus, Ukrain şairlerinin, Belarus sanatçıların, Kırım Tatar şairleri, Karay ve Kırımçak şairlerinin saygı duyduğu bir ünlü insanın jübilesini kutlamayı başlıyoruz.” dedi.

Program sırasında Nüzet Ümer’in yazdığı ve Rus ile Ukrain dillerinde basılan “Altın Sonbahar” (Zolotaya Osen), Ukrain dilinde yazılmış 100 şiir ve masalın yer aldığı “Benim Atavatanım” (Moya Batkivşçına) derlemesi, “Kırım Tatar Halk Masallarıve Efsaneleri” derlemesi, “Ayu Dağ” kitabı, “Başsalkım bey. Kırım Tatar Masalları” derlemesi, “Menim Dostum Ruslan” kitabı,”Altın Urluk” (Altın Tohum) gibi eserler sergilendi.

Sanat uzmanı Elmira Çerkezova, Nüzet Ümer’in çok pozitif bir insan olduğunu söyledi. Çerkezova, “Onun (Ümer’in) sanatı, ruhu şampanya gibi hafif, açık, neşeli!” dedi. Çerkezova, Nüzet Ümer’in eserlerinin ciddi, anlamının derin ve ilginç olduğunu söyledi.

Nüzet Ümer, sanatının sırlarını şöyle anlattı: “Ben, şiiri yazdığım dile bakmaksızın her sözcüğü monte etmeye çalışıyorum. Benim için önemli olan şiirlerimin bizim türkülerimiz gibi duyulmasdıdır.” dedi. Çoğu insan gibi kendi yaşını hissetmediğini kaydeden yazar, delikanlı çoşkusuyla yazılmış ve bir delikanlı tarafından yazıldığı düşünülebilen şiirlerini okudu.

Ukrayna Enformasyon ve Kültür Merkezinin yanısıra Nüzet Ümer’in 80. yaş günü dolayısıyla Kırım Mühendislik ve Pedagoji Üniversitesi’nde, Rus Kültür Merkezinde ve Yanı Dünya dergisinin ofisinde kutlama merasimleri yapılacak.

Nüzet Ümer, 1931 yılında Akmescit’te dünyaya geldi. Moskova Maksim Gorki Edebiyat Enstitüsünden mezun oldu. Bugün itibariyle şairin toplam tirajı 2 milyonu bulan 50 kitabı var.

QHA
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.