SON DAKİKA
Hava Durumu

Litvanya ile önemli kültürel işbirliği

Dünya Kırım Tatar Kongresi Yönetim Kurulu üyeleri, Litvanya’nın Trakai ve Ukrayna’nın Geniçesk şehirleri arasında kardeşlik bağlarının kurulması ve Hacı Giray anıtının dikilmesi inisiyatifinde bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 14.04.2016 16:49
Haber Güncellenme Tarihi: 14.04.2016 16:43
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Litvanya ile önemli kültürel işbirliği

Litvanya’nın başkenti Vilnius'ta 11-13 Nisan tarihlerinde Dünya Kırım Tatar Kongresi Yönetim Kurulu’nun toplantısını gerçekleştirdi. Toplantı katılımcıları güncel siyasi ve ekonomik konuların yanı sıra önemli kültürel konuları da ele aldı.
 
Bu bağlamda Dünya Kırım Tatar Kongresi Yönetim Kurulu’nun Vilnius’te toplantı düzenlendiği son gün, 13 Nisan tarihinde toplantı katılımcıları Litvanya’nın tarihi ve turistik şehri olan Trakai’nin Belediye Başkanı ile bir araya geldi. Litvanya’nın bu şehrinde 1397 yılında Kırım Hanlığı’nın ve Giraylar (Geraylar) hanedanının kurucusu Hacı Giray (Geray) doğdu.

Trakai Belediye Başkanı Edita Rudelienė, “Şehrimiz Litvanya’nın eski başkentidir ve Litvanya’yı ziyaret eden kişilerin yüzde 90’ının birkaç dakika için de olsa Trakai’ya gelmesinden dolayı gurur duyuyoruz. Turistler, Hacı Giray’ın doğduğu şatoya ilgi gösteriyor. Bunun dışında, şehrimizde birçok millet de temsil ediliyor” dedi.
 
Bu şehrin, Türkiye, Romanya, Polonya, Kanada, ABD, Hollanda ve Kırım Tatar diasporalarının bulunduğu diğer ülkelerden Litvanya’ya gelen Kırım Tatarları için sembolik önem taşıdığını belirten Dünya Kırım Tatar Kongresi Genel Sekreteri Namık Kemal Bayar, “Trakai, Kırım Tatarları için önemli ve kutsal bir yer, çünkü Belediye Başkanı’nın belirttiği gibi Kırım Hanlığı’nın kurucusu Hacı Giray burada doğdu. Bundan dolayı, burada kendimizi evde gibi hissediyoruz” açıklamasında bulundu.
 
Dünya Kırım Tatar Kongresi Yönetim Kurulu Litvanya Temsilcisi Adas Yakubauskas, Dünya Kırım Tatar Kongresi üyelerinin Trakai şehrinin yönetimine iki teklifini iltti. Tekliflerin biri, Trakai’de Kırım Tatar kültür merkezinin yapılması ve Kırım Hanlığı kurucusu Hacı Giray anıtının dikilmesi ile ilgili.
 
İkinci teklif ise, Kırım yarımadasının Rusya tarafından işgal edildiği yüzünden Kırım’daki şehirlerle kardeşlik bağlarını kurma imkanının olmadığı için Trakai ve Ukrayna’nın Herson bölgesinde bulunan Geniçesk şehirleri arasında kardeşlik bağlarının kurulması inisiyatifi oldu.
 
Böyle bir işbirliğinin ilgisini çektiğini dile getiren Trakai Belediye Başkanı Edita Rudelienė, “Benzer temasların kurulmasını her zaman olumlu karşılıyoruz, ayrıca imzalanan sözleşmelerimiz de var. Ama imzalanma sürecine belli eylemler eşlik etmeli. Türkiye’nin Alanya şehri ile kardeşiz, ayrıca Polonya’da 4 şehir partnerimiz. Önemli olan aktif çalışmaların yapılması. Anıt ve kültür merkezi ile şehrimizde bulunan şato yönetiminin temsilcilerinin de yer alacağı çalışma grubunun ilgileneceğini düşünüyorum. Planlar ile ilgili protokol düzenlenip bu yönde çalışmaların başlaması için nelerin gerekli olduğu düşünülmeli” şeklinde konuştu.

Programın hayli yoğun geçtiği gün sonunda Dünya Kırım Tatar Kongresi Yönetim Kurulu üyeleri, Raizai köyünü ziyaret ederek köy sakinleri ile görüştü. Ayrıca Dünya Kırım Tatar Kongresi Yönetim Kurulu üyeleri köydeki camiyi de ziyaret etti.

Dünya Kırım Tatar Kongresi Yönetim Kurulu temsilcileri ve Kırım Tatar Milli Meclisi üyeleri, Litvanya’nın başkenti Vilnius'ta 11-13 Nisan tarihlerinde Dünya Kırım Tatar Kongresi Yönetim Kurulu toplantısını gerçekleştirdi.
 
Dünya Kırım Tatar Kongresi Yönetim Kurulu’nun 11 Nisan tarihinde gerçekleştirilen toplantısının kapsamında düzenlenen “İşgal Edilen Kırım’da Toplu İnsan Hakları İhlalleri” konulu konferansa Kırım Tatar halkının lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Litvanya Parlamentosu Seiması (Parlamentosu) başkanı Loreta Grauziniene, Kırım Tatar Milli Meclisi ve Dünya Kırım Tatar Kongresi Başkanı Refat Çubarov, ABD Senatörü John McCain, Litvanya'nın kurucu Cumhurbaşkanı Prof. Vytautas Landbergis, Litvanya Parlamentosu üyeleri Emmanuel Zingeris, William Aleknaite-Abramikiene, Belarus’un eski Cumhurbaşkanı Stanislav Shushkevich, İnsan Hakları uzmanı Alexandra Krylenkova, aktivist Bohdan Yaramenko, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı İlmi Umerov, Dünya Kırım Tatar Kongresi Genel Sekreteri Av.Namık Kemal Bayar ve diğerleri katıldı. Katılımcılar arasında Ukrayna’nın Litvanya Büyükelçisi Vladimir Yatsenkovskiy de yer aldı.
 
Dünya Kırım Tatar Kongresi Yönetim Kurulu’nun toplantısında Kırım Tatar halkının hak ihlalleri, Kırım’daki durum, Kırım Tatar Milli Meclisi’ni yasaklama girişimi, 18 Mayıs matem günü vesilesiyle düzenlenecek etkinlikler ve diğer konular ele alındı. Toplantı sonunda Dünya Kırım Tatar Kongresi Yönetim Kurulu kabul ettiği deklarasyon belgesinde 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar sürgününü soykırım olarak kabul etme çağrısı yapıldı ve Kırım’ın kaderini tayin hakkının Kırım’ın yerli halkı Kırım Tatar halkına ait olduğu kaydedildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.