SON DAKİKA
Hava Durumu

Nenkecan dergisinin 5. sayısı tanıtıldı (FOTO, VİDEO)

Haber Giriş Tarihi: 15.06.2012 12:56
Haber Güncellenme Tarihi: 15.06.2012 12:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Nenkecan dergisinin 5. sayısı tanıtıldı (FOTO, VİDEO)
Akmescit Kırım Tatar Sanat Müzesinde “Nenkecan” Edebiyat ve Bilim Dergisinin 5. sayısı tanıtıldı. Dergiye “20. yüzyıl başı ressamların gözüyle Kırım” adlı serginin katalogu yer aldı.

Bu sergi, sanat bilimci Yelena Nagayevskaya’nın 1967 yılında Özbekistan’ın Semerkant şehrinde düzenlediği ve Kırımlı ressamların çalışmalarının sergilendiği serginin 45. yıldönümü dolayısıyla yapıldı. Kırım Tatar Sanat Müzesinde düzenlenen “20. yüzyıl başı ressamların gözüyle Kırım” sergisinde V.Yanovskiy, A.Kuprin, K.Bogayevskiy, P.Çesnokov, A.Mogilevsky, B.Smirnov, Y.Nagayevskaya, Nina Jaba ve Alfons Jaba’nın resimleri yer aldı. Akmescit Sanat Müzesi’nde, Bahçesaray Tarih ve Kültür Doğal Parkı’nda ve Kırım Tatar milli hareketi aktivisti İdris Asanin’in özel koleksiyonunda saklanan 100’e yakın eser, Kırım’ın güzel manzaralarını, Kırım Tatar kültürünü yansıtıyor. İdris Asanin’in koleksiyonunda yer alan çalışmaları dul eşi Lemara Seyfullayeva tarafından bağışlandı.

Yelena Nagayevskaya ve İdris Asanin’in 1967 yılında Semerkant’ta yaptığı sergi, 18 Mayıs 1944 tarihinde Kırım’dan sürgün edilen ve vatanına geri dönüşü değil, ziyareti bile yasak olan Kırım Tatarlarına anavatanlarını görme imkânını sağlamıştı.

“Nenkecan”ın kurucularından “Yeni Dünya” gazetesinde çalışan gazeteci Zera Bekirova, sergide yer alan resimlerin önemi ile ilgili şunları söyledi: “Eserlerin önemi çok büyük. Onlar, Kırım’ı hiç görmeyen bir insana Kırım Tatarlarının vatanını hayalinde canlandırabilir.” dedi.

Tamila Karakaş, Osman Bayramaliyev

QHA
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.