SON DAKİKA
Hava Durumu

Öğrenciler ünlü belgeselcilerle bir araya geldi

18 Nisan'da İstanbul Ticaret Üniversitesi'nde gerçekleştirilen belgesel film atölyesinde, öğrenciler ünlü belgeselciler Zafer Karatay ve Neşe Sarısoy Karatay ile bir araya geldi.

Haber Giriş Tarihi: 21.04.2016 10:39
Haber Güncellenme Tarihi: 21.04.2016 11:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Öğrenciler ünlü belgeselcilerle bir araya geldi

18 Nisan 2016 Pazartesi günü İstanbul Ticaret Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından gerçekleştirilen söyleşiye, Kırım başta olmak üzere Türk dünyası ile ilgili belgeselleriyle, Osmanlı İmparatorluğu’nun Doğuşu, Halil İnalcık ile Sözlü Tarih, Fatih ve Fetih adlı ünlü yapımlarla tanınmış Emel Kırım Vakfı Başkanı ve Kırım Tatar Milli Meclisi Türkiye Temsilcisi Yapımcı Zafer Karatay ve Yönetmen Neşe Sarısoy Karatay konuşmacı olarak katıldı. Etkinlik öğrenciler ünlü belgeselcilerin tecrübelerinden ve tavsiyelerinden faydalanma imkanı sağladı.

İstanbul Ticaret Üniversitesi'nin sitesinde verilen habere göre Yapımcı Zafer Karatay, belgeselciliğe nasıl başladığını anlatıp tarihi belgesel alanındaki eksikliği fark ederek bu alana yoğunlaştığını belirtti. Karatay belgeselcilikte önemli olanın kişinin yaptığı işi sevmesi ve iyi bilmesi olduğunu ifade ederek: "Biz yaptığımız işi en iyi şekilde yapmayı ilke edindik. İster belgesel, ister sinema filmi çekin yaptığınız işi çok iyi bilmeniz gerekir. Belgesellerimizde metin yazımından, çekime tüm aşamaları kendimiz planlıyoruz. Konuya hakim olamadığınızda izleyiciyi yakalayamazsınız. Hedef kitlenize ulaşamadığınızda başarılı olamazsınız” dedi.

Yönetmen Neşe Sarısoy Karatay ise hayalinde hep bir sinema filmi çekmek olduğunu belirttikten sonra belgesel kavramına ilişkin şu açıklamada bulundu: "Belgesel kavramının altında çok fazla unsur var. Belgeselin hangi türde olduğuna, içeriğe ve emeğe göre sınıflandırılması lazım. Biz belgesel için çok emek harcıyoruz. Kütüphanelerde araştırma yapıp raporlar okuyoruz. Bir belgeselin içinde kullanılan materyalin fazla olması ne kadar emek verildiğini gösterir. Belgeselcilikte kurgu çok önemlidir. Hayatımın önemli bir bölümü kurguda geçti. Çekim zevklidir. Yeni insanlar yeni yerler görürsünüz. Kurguda ise tüm bu belge ve bilgilerle ortaya bir ürün çıkartmanız gerekmektedir. İşin en zor kısmı kurgudur."

Etkinliğin ardından Görsel İletişim Tasarım Bölüm Başkanı Doç. Dr. Rıdvan Şentürk ve Görsel İletişim Tasarım Öğr. Gör. Ferhat Zengin tarafınan konuşmacılara fidan sertifikası takdim edildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.