SON DAKİKA
Hava Durumu

Taşhan yeniden canlanıyor (FOTO, VİDEO)

Haber Giriş Tarihi: 07.06.2012 17:04
Haber Güncellenme Tarihi: 07.06.2012 17:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Taşhan yeniden canlanıyor (FOTO, VİDEO)
Kırım’ın Karasupazar kentinde, SSCB döneminde yerel idarenin kayıtsız kalması nedeniyle terk edilerek perişan hale gelen 15. yüzyıldan kalma Taşhan Kervansarayı yeniden canlanıyor.

Rehberler için yapılan “Belogorye Yaylalarında” (Po Dolinam Belogorya) eğitim gezisi kapsamında 1 Haziran’da ziyaretçilere açılan kervansarayda Kırım Tatar el sanatları sergisi açıldı. Sergide ağaçtan, kilden yapılan eserler, nakışlı Kuran kabı, altın iple işlenmiş para keseleri yer aldı.

Karasupazar Belediye Başkanı Albert Kangiyev, Taşhan’ın belediye şirketinde kayıtlı olduğunu ve gelecekte daha da güzelleştirileceğini söyledi. Kangiyev, “Buraya önümüzdeki yıl ilkbaharda veya sonbaharda gelirseniz buraları tanıyamazsınız diye düşünüyorum. Çünkü burada büyük çiçek bahçesi ekilecek, egzotik bitkiler parkı olacak, Taşhan’ın faal olduğu dönemi anımsatacak eşyaların yer alacağı yeni sergiler açılacak. Yani, burası açık hava müzesine dönüştürülecek.” dedi.

Büyük İpek Yolunda en büyük dinlenme yerinden biri olan Taşhan, Şirin sülalesinden olan bir vezirin emriyle 1665 yılında Asaf Daur Sefer Gazi tarafından kurulmuştu. 17. yüzyıl gezgini Evliya Çelebi’nin haritalarında yer alan bilgilere göre, ölçü ve şekli itibarıyla kaleye benzeyen Taşhan’ın taş duvarlarının toplam uzunluğu 400 büyük adım oluşturuyordu. Bu, Kervansarayın toplam alanının 10 bin metrekare (1 hektar) olabileceğini gösteriyor. Duvarlarında mazgalların, 2 büyük demir kapı ve her an savunma kulesine dönüştürülebilen 4 gözetleme kulesinin bulunduğu güzel ve sağlam binanın iki katında misafirler için 120 oda vardı. Kervansarayda içme suyu kuyusu, depolar ve minaresiz cami bulunuyordu.

Plana göre dikdörtgen şeklinde olan Kervansarayın batı kısmında büyük giriş arkı vardı. Arkın üzerinde ikinci katı düzeyinde dikdörtgen şeklinde pencere bulunuyordu. İki kat yüksekliğinde düz duvarlar, şekli düzgün olmayan taşlardan yapılmıştı. Binanın birinci katının duvarları kapalı idi, ikinci katta mazgallar vardı. İkinci katın duvarlarının kalınlığı 150 santimetreye ulaşıyordu. Kervansarayın içinde geniş bahçe vardı. Bahçenin çevresinde iki katlı kubbeli odalar vardı. Aşağı odalarda hayvanlar, yukarıdaki odalarda insanlar konaklanırdı.

Büyük Taşhan’ın yanında Şirin beyin 17. yüzyılda kurduğu Küçük veya Aşağı Taşhan bulunuyordu. Aşağı Taşhan Vezir Pazarının planına göre kurulmuştu, ancak ondan çok daha küçüktü.

Pazarın kuzey kısmında kemer şeklinde büyük kapı bulunuyordu. Kemerin üzerinde ikinci kat seviyesinde parmaklığın bulunduğu pencere vardı. İkinci katın duvarlarında mazgallar bulunuyordu. Binanın kuzey doğu ve güney doğu köşeleri üzerinde kuleler vardı, binanın damı seramikle kaplıydı.

Kervansarayda bütün şehrin hayatı odaklanıyordu. Burada ekmek, şarap, silah, zenginler için elbise, halı, kumaş, mutfak eşyaları, hayvansal gıdalar satılıyordu. Pazara malı çok sayıda kervanlar getiriyordu. Karasupazar, Taşhan sayesinde büyüdü ve 16. yüzyılın sonunda nüfusu açısından Kırım’ın diğer bütün şehirleri geride bırakmıştı.

Rehber Natalya Muravyova, duvarla çevreli Taşhan’ın bugün kapladığı alanının tarihi alanın sadece bir çeyreğini teşkil ettiğini söyledi.

Susana Üseynova, Emin Sadıkov, Osman Bayramaliyev

QHA
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.