SON DAKİKA
Hava Durumu

Türkvizyon bir hayaldi, gerçek oldu

Haber Giriş Tarihi: 25.12.2013 12:46
Haber Güncellenme Tarihi: 25.12.2013 12:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Türkvizyon bir hayaldi, gerçek oldu

Eurovizyon şarkı yarışmasına bakıp yıllardır “Neden Türk Dünyasının da Türkvizyon’u olmasın?” denilerek ortaya çıkan bir hayal nihayet Eskişehir’in Türk Dünyası Kültür Başkentliği ile birlikte gerçeğe dönüştü.

İsmail Bey Gaspıralı’nın “Dilde, fikirde, işte birlik” şiarıyla gerçekleşen yarışmada birlik ve beraberlik duyguları hakimdi.

Türk Dünyası Kültür Başkenti Eskişehir’de yapılan Türkvizyon 2013 şarkı yarışmasını Azerbaycanlı Farid Hasanov “Yaşa” adlı şarkısıyla 210 puan alarak birinciliği elde etti. Belarus adına yarışan Azerbaycan kökenli Güneş Abbasova “Son Hatıralar” şarkısıyla 205 puan kazanarak ikinci, Ukrayna’nın temsilcisi Fazile İbraimova “Elmalım” şarkısıyla aldığı 200 puanla üçüncü oldu.

Yarışmacıların coşkusuna karşılık jüri üyeler soğuk kanlı şekilde sanatçıların performansını dikkatli bir şekilde izleyerek oylarını gizli şekilde verdi. 24 jüri arasında 3 Kırım Tatarı İsmet Zaatov, Seyran Mambetov ve ünlü gitarist Enver İzmaylov bulunmaktaydı.

Türkvizyon şarkı yarışmasının Genel Müdürü İsmet Zaatov, QHA’ya yaptığı açıklamada puanlama usulünü anlatarak, “Her bir jüri üyesine şifreli tablet PC verildi. Şifreyi girince kendi puanını veriyorsunuz ve puanı değiştirme hakkınız yok. Sağınızda Rusça bilmeyen, solunuzda Türkçe bilmeyen kişi oturuyor, bu nedenle burada herhangi bir anlaşmalı puanlama mümkün değil. Örneğin Belarus. Belarus’u kim destekleyebilir? Hiç kimse. Komşu ülkelerden sadece Ukrayna var. Ancak Belarus temsilcisi yarışmada 2. oldu” diye kaydetti.

Enver İzmaylov, puanlama sisteminin seyircilerde birçok soruya yol açtığını, ancak yarışmanın genel olarak iyi bir düzeyde yapıldığını kaydederek, “Böyle festival ilk kez yapılıyor ve böyle şekilde de ilk kez yapılıyor. Daha önce benzer yarışmalarda hiç jüri olmamıştım, bu nedenle her şey yeni, her şey çok ilginç. Ancak, puanlama sisteminin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Mevcut sistemin objektif olmadığını söylemiyorum, ama her şey daha açık ve net olması için jüri üyelerinin puanlarını her bir icradan sonra göstermelerini teklif ederdim. Böyle olursa herkes her şeyi anlayacaktır ve herhangi perde arkası konuşma da olmazdı.”

“Ama her şey çok güzeldi, yarışma iyi bir düzeyde hazırlandı. Bu ilk festival olduğu göz önüne alınırsa gelecekte profesyonellik, icra ve sahne şovları bakımından gelişeceğini düşünüyorum. Etnik köken, batı ve doğu etkisi, etkilerin birleşmesi açısından her şeyi öyle birleştirilmeli ki bizim söylediğimiz gerçek ‘dastarhan’ (sofra) oluşturulmalı” diye kaydetti.

Türkvizyon şarkı yarışmasında Azerbaycan’ın kazandığı ilan edildiğinde Azerbaycan takımı ve seyirciler çok sevindi.

Azerbaycan temsilcisi Farid Hasano çok duygulandı onu destekleyen herkese teşekkür etti. “Yeni bir yıldız olarak nasıl hissediyorsunuz?” şeklinde sorulan soruya şakayla “Gerçeği söylemek gerekirse bir yıldız veya Merkür, Jüpiter olduğumu düşünmüyorum, ama ülkemi temsil ettiğim ve Azerbaycan’a birinciliği getirdiğim için çok mutluyum. Kafam çok karışık, ne hissettiğimi söyleyemiyorum, düzgün konuşamıyorum bile. Bu nedenle burada olduğunuz için teşekkür ediyorum. Sizin gücünüzü, sıcaklığınızı hissettim, bizi destekleyen herkese teşekkür ediyorum” diye cevap verdi.

Farid Hasanov, gelecekte Eurovision’a katılıp katılmayacağına ilişkin fikirlerini ise “Bakacağız, gelecekte her şey belli olacak. Bu yarışmadan sonra ben daha kendime gelemedim. Bu yıl Eurovizyon’a katılacağımı düşünmüyorum, ama gelecek yıl böyle bir şey olabileceğini de ihtimal dışı görmüyorum.” sözleriyle açıkladı.

Belarus adına yarışan Güneş Abbasova, “Belarus’ta doğdum ve büyüdüm, ama Azerbaycanlıyım. Belarus’un ünlü şarkıcılarından biriyim. Minsk’ e dönünce Belarus’un çeşitli şehirlerine turnem başlayacak. Birçok dilde şarkı söylüyorum, bugün şarkımı Türkçe söyledim” dedi.

Kırım’da Şark Pazarı şarkı yarışmasını kazanarak Türkvizyon’a katılmaya hak kazanan ve burada Ukrayna adına 3. olan Fazile İbraimova da kendi duygularına ilişkin olarak verdiği demeçte “Burada olduğumdan dolayı çok mutluyum. Türkvizyon şarkı yarışması tüm Türk kültürlerini birleştiriyor, hepimiz burada toplandık ve burada galip yok, burada herkes zaten galip” dedi.

Yarışmada üçüncü olmasını Fazile İbraimova şu sözlerle açıkladı: “Tabii ki kazanmayı ümit ediyordum, tüm ümitlerin gerçekleşti, tüm gücümü topladım. Ukrayna ve Kırım’da çok sayıda kişi beni destekledi ve bunun sonucu etkilediğini düşünüyorum”.

Yarışmada Kırım’ı temsil eden ancak yarıfinalde elenen Elvira Sarıhalil, bu durumdan dolayı üzülmediğini, yarışmanın kendisi için uluslararası sahneye çıkış fırsatı olduğunu kaydetti.

Elvira Sarıhalil, “Hiç üzülmedim, çünkü burada şarkıcının ustalığı, profesyonellik değerlendirilmedi. Burada beğenilen insanlar seçildi, karar sübjektif veya objektif miydi bilmiyorum, söyleyemem. Finale finalde görmek istedikleri yarışmacılar çıktı. Benim orada olmamı istemediler anlaşılan. Burada ben sahneye çıktım ve bundan mutluyum.”

“Kesinlikle Kırım’ın dışına çıkacağız, çünkü şimdi bile sadece Türkiye’de değil, daha uzak güney ülkelerinde bazı olanaklar açıldı” dedi.

Organizatörler, yarışmacılar, seyirciler herkes bu müzik şöleninden büyük bir zevk aldı. Türkvizyon şarkı yarışması, uluslararası şarkı yarışmalar arasında benzeri olmayan bir yeri alarak geleneksel yarışmaya dönüşecek.

İsmet Zaatov, “Genel olarak yarışmadan memnunum. Yeterince yüksek, uluslararası seviyede yapıldı. Ülkelerde ve cumhuriyetlerde seçmelerin düzenlenmesinde bazı zorluklar yaşadık, ama onları başarılı şekilde atlattık. Katılımcı ülkelerin yarışmanın finaline çok ciddi yaklaştığı kaydedilmeli. Bugün, finali kendiniz gördünüz, yarışmanın yarı finali de aynı yüksek seviyede yapıldı ve yarışmayı hak eden şarkıcıların kazandığını ve genelde her şeyin adil olduğunu düşünüyorum” dedi.

İsmet Zaatov, bir sonraki Türkvizyon şarkı yarışmasının 2014 Türk Dünyası Kültür Başkenti Kazan’da yapılacağını belirterek, “Yarışmaya, bayrağı devralmak için özel olarak gelen Tataristan Cumhuriyetinin resmi heyeti katıldı. Gelecek ay Kazan’da yarışmayı nasıl düzenleyeceğimizi tartışmak için Tataristan’a gideceğiz. Yarışma devam ediyor, geleneksel yarışma haline gelecek” diye kaydetti.

Mavile Abkerimova

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.