SON DAKİKA
Hava Durumu

''Ünlü gezginler Bahçesaray’da'' (FOTO, VİDEO)

Haber Giriş Tarihi: 15.06.2012 11:44
Haber Güncellenme Tarihi: 15.06.2012 11:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
''Ünlü gezginler Bahçesaray’da'' (FOTO, VİDEO)
Kırım’da bu yıl resmi makamlar tarafından “Kırım’da turizmin başlamasının 225. yıldönümü” adıyla yapılan faaliyetler çerçevesinde Hansaray Sanat Müzesinde “18. yüzyıl sonu-20. yüzyılın ilk yarısı arasında ünlü gezginleri Bahçesaray’da” sergisi başladı. 

Kırım’da çoğunlukta olan Rusya yanlısı güçleri temsil eden Kırım Hükümeti, Rusya İmparatoriçesi 2. Yekaterina’nın 1787 yılında Kırım’a yaptığı ziyaretini yarımadada turizmin başlangıç tarihi olarak resmen ilân etti. Kırım’ın yerel halkı olan Kırım Tatarları, 2. Yekaterina’yı Kırım Hanlığı’nın çöküşü ile özdeşleşiyor.

Bahçesaray Hansaray Sanat Müzesinde yapılan sergide 2. Yekaterina, Kutsal Roma İmparatoru 2. Joseph; Avusturya, İngiltere ve Fransa Büyükelçileri; 18.yüzyılın sonu-20.yüzyılın ilk yarısı döneminin Rus bilim adamları: Vasiliy Zuyev, Peter Simon Pallas, Nikolay Dubrovin; Bahçesaray’ın şark karakterinin ilham verdiği aynı dönemin Rus yazarları Aleksandr Puşkin, Aleksandr Griboyedov, Adam Matskeviç, Lev Tolstoy, Lesya Ukrainka, İvan Bunin, Anna Ahmatova’nın resimleri yer alıyor. 18.yüzyılın sonu-20.yüzyılın ilk yarısı döneminin Rus ve yabancı ressamlar: Vladimir Petrov, Mihail İvanov, Fyodor Gross, Karl Bosolli, Luigi Premazzi’nin yaptığı ve Bahçesaray’ın manzaralarını, tarihi anıtlarını yansıtan resimler yer alıyor.

Sergde 2. Yekaterina’nın resmi kıyafeti, o dönemin mobilyası,”Hizmet ve Cesaret İçin” (Za Slujbu Hrabrost), “Rusya’nın Şanı” (Slava Rossii), “Şahane Cesaret İçin” (Za Otmennuyu Hrabrost) gibi 18. Yüzyıla ait Rusya nişanları, 18.-20.yüzyıl dönemine ait Rus, Batı Avrupa ülkeleri, şark ve Kırım Tatar kumaşları, lambalar yer alıyor.

Hansaray Sanat Müzesi Başkanı İnna Arbitaylo, serginin Bahçesaray Tarih ve Kültür Doğal Parkı’nın koleksiyonları esasında yapıldığını söyledi. Arbitaylo, “Sergimizde ilk kez Bahçesaraylı ressam Vladimir Yanovskiy’in 1949 yılında resmettiği “2. Yekaterina’nın Bahçesaray’a Gelişi” resmi sergileniyor. Bu resim, daha önce Hansaray’da hiç sergilenmemişti. Onu yapan ressam gerçek bir sulu boya resim ustası. Onun çalışmaları Moskova Şark Kültürleri Müzesinde bile sergileniyor.” dedi.

Uriye Halilova, Dilâver Memecanov, Osman Bayramaliyev
QHA
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.