SON DAKİKA
Hava Durumu

Ustanın isyankâr ruhu bu sergide (FOTO, VİDEO)

Haber Giriş Tarihi: 08.06.2012 12:45
Haber Güncellenme Tarihi: 08.06.2012 12:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ustanın isyankâr ruhu bu sergide (FOTO, VİDEO)
Akmescit’te bulunan Ukrayna Enformasyon ve Kültür Merkezi’nin sergi salonunda merhum Kırım Tatar heykeltıraş (1947-2011) İlmi Ametov’un “Usta’nın İsyankâr Ruhu” sergisi açıldı.

Sergide ustanın eserlerinin fotoğrafları, yaptığı heykellerin ve süs eşyalarının örnekleri yer aldı. 5 Haziranda yapılan serginin açılışına heykeltıraşın yakınları, dostları, ressamlar, yazarlar, sanatçılar katıldı.

Ukrayna Enformasyon ve Kültür Merkezi Müdürü Vladislav Yermakov, Ametov kendi eserlerinde kendi elleriyle Kırım’ın toponimisini değiştiriyordu. Bu sergide bu ustanın elleriyle yapılan Ayserez, Üsküt ve Kırım’ın diğer yerleşim yerlerinin dikili taşları yer alıyor. İlmi Ametov, kesin sivil tutuma sahip bir insan olmasına rağmen her zaman hoş, güler yüzlü, nazik bir insandı.” dedi.

Vladislav Yermakov, İlmi Ametov’u yıllar boyu cesur emeğinden dolayı takdir belgesiyle ödüllendirdi. Yermakov, bu belgeyi ustanın eşi Fatme Ametova’ya verdi. Yermakov, “Bu belge, İlmi’nin yaptığı ve Kırım’ın yerleşim bölgelerinin tarihi ve yeni adlarının bulunduğu eserleri Kırım’ın dört bir köşesinde bulunduğu sürece eşine, çocuklarına, ailesine anı olsun.”dedi.

Sanat Blimcisi Elmira Çerkezova, İlmi Ametov’un Kırım’da Kırım Tatarlarının geleneksel el sanatı dalı olan taş işleme dalını yeniden canlandıran ilk sanatçılardan ve Kırım Tatar milli hareketi katılımcısı olduğunu dile getirdi. Çerkezova, “Ustalar, 12-18 yüzyıl darasında dönemde bu sanat dalında çok sayıda yüksek kalite eserler yapmıştı. Bu eserler arasında türbe, mezar taşı, kapı yer alıyor. İlmi Ametov, hemen hemen utulmuş bu sanat dalının yeniden canlandırılmasıyla uğraştı.”dedi.

Kırım Ermeniler Derneği, İlmi Ametov’u Ermeni asıllı ressam İvan Ayvazovskiy (Ovannes Ayvazyan) Madalyasıyla ödüllendirdi.

Etkinlikte İlmi Ametov’u tanıtan slayt gösterisi yapıldı. İlmi Ametov’un kızları Zarine ve Emel, Ressam Rüstem Eminov, Kırım Tatar Milli Meclisi Sekreterliği Başkanı Zair Smedlyayev, Kırım Tatar Milli Meclisi Kültür ve Eğitim İdaresi Başkanı Safure Kacametova, İlmi Ametov hakkında görüşlerini paylaştılar. Ukrayna Halk Sanatçısı Seyitabla Memetov, merhum heykeltıraşın en sevdiği türkü “Seyid oğlu Seyidamet”i icra etti.

İlmi Ametov, 1947 yılında Özbekistan’ın Samarkand bölgesinde, Sudak kökenli Anife Osman ve Gani Amet’in ailesinde doğdu. Ametov’un babası 1951 yılında bir polisi dövdüğü gerekçesiyle tutuklandıktan sonra İlm Ametov 3 yaşında iken babasız kaldı. Çocukken kendisine nine ve dedesi baktı, küçük erkek kardeşi ise annesiyle kaldı.

Babası 1967 yılında Sudak’a dönme teşebbüsünde bulunurken, İlmi Ametov Moskova’ya gitti ve orada Kırım Tatar Milli Hareketi İnisiyatif Grubu ile görüştü. Ametov orada Pyotr Yakir, Vladimir Bukovskiy ve Mustafa A.Kırımoğlu gibi insanlarla tanışmıştı. İlmi Ametov, 1976 yılında yapılan Mustafa A.Kırımoğlu’nun davasına katıldı. İlmi Ametov, hayatının bir kısmını geçirdiği Azerbaycan’da Lir Halilov ve Yuriy Osmanov gibi Kırım Tatar Milli Hareketi aktivistleriyle çalıştı.

Ametov, ilk eserini Azerbaycan’ın Karabağ bölgesinde yapmıştı.

İlmi Ametov, Akmeçet (Çernomorskoye) bölgesi Yarılgaç (Mejvodnoye) köyünde bulunan Sürgün Anıtı, Sudak bölgesi Taraktaş (Daçnoye) köyünde Kırım Tatarlarının Rusya İmparatorluğuna karşı yeraltı mücadelesi yapan Seyidoğlu Seydamet’in anıtını yapmıştı. Seyidoğlu Seydamet, 2 Nisan 1868’de asılarak infaz edilmişti.

Ametov’un eserleri arasında Akmescti’te bulunan rejim muhalifi Petro Grıgorenko, Sudak bölgesi Koz (Solneçnaya Dolina) köyünde bulunan 2. Dünya Savaşı Kurbanları Anıtı yer alıyor. Koz’daki anıt, kökünü anavatanı Kırım’a atarken halkın tarihini unutmayan genç Kırım Tatar nesli sembolize eden ağaç şeklinde yapılmıştı.

Ametov, anıtların yanı sıra Ayserez (Mejdureçye), Traktaş (Daçnoye), Tuluk (Bogatovka), Bayraç köylerinin girişinde bulunan ve üzerinde bu köylerin tarihi adlarının yazıldığı dikili taşları yapmıştı.

İlmi Ametov, 15-16 Ağustos günlerini bağlayan gece böbrek yetersizliğinden vefat etti.

Susana Üseynova, Ayder İslâmov, Osman Bayramaliyev
QHA
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.