SON DAKİKA
Hava Durumu

Celal: "Mahkemenin verdiği karar şaşırtıcı"

Kırım Tatar Milli Meclisi’nin kapatılamasına ilişkin davada hakimlerin dava materyallerini incelemeye yetişemedikleri gerekçesiyle duruşma başlamadan bitti.

Haber Giriş Tarihi: 08.04.2016 15:09
Haber Güncellenme Tarihi: 08.04.2016 17:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Celal: "Mahkemenin verdiği karar şaşırtıcı"

Rus işgali altındaki Kırım'da sözde Kırım Yüksek Mahkemesi beklenmedik kararlar almaya devam ediyor.

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı Nariman Celal, sözde Kırım Savcısı Natalya Poklonskaya’nın Kırım Tatar Milli Meclisi’nin aşırıcı (radikal) örgüt kabul edilmesi ve faaliyetlerinin yasaklanması dilekçesi üzerine başlatılan sözde davanın bugün 8 Nisan tarihinde yapılan duruşmasının detaylarını Ukrayna'nın bir televizyon kanalına verdiği röportajda aktardı.

Bugünkü duruşma hakkında bahsedebilir misiniz?

- Biz çok şaşırdık. Duruşma başlamadan bitti. Dün yapılan duruşmadan sonra Kırım’ın sözde Etnik İlişkiler ve Sürgünden Dönen Vatandaşlar Komitesi temsilcisi bu sabah yapılan duruşmaya gelmedi. Gerek hakim, gerekse idari davacı ve savcılık davaya ilişkin sözde Kırım Savcılığı tarafından sunulan yeni belgelerin (davacının görüşüne göre Refat Çubarov ve Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun ‘aşırıcı’ ifadelerinin kaydedildiği internet sayfalarının görüntüleri) eklenmesini ve  bu  belgelerin incelenmesi için süre verilmesi talebiyle dilekçe verdiler. Biz de belgelerin incelenmesi için süre verilmesini istedik, ve mahkeme aniden 15 Nisan’a kadar ara verildiğini bildirdi.  

Yine de Kırım Tatar Milli Meclisi’nin yasaklanması kararı alınırsa ne olacak?

- Kırım Tatar Milli Meclisi, uluslararası bir yapı ve aynı zamanda Ukrayna milletvekili olan Meclis Başkanının yanı sıra objektif koşullar sebebiyle Kırım’da bulunamayan Meclisin bazı diğer üyelerinin de bulunduğu Ukrayna’da dahil çeşitli devletlerde faaliyet gösteriyor. Ukrayna Parlamentosu kararnameleriyle Meclisi Kırım Tatarlarının temsil organı olduğunu kabul ediyor, dolayısıyla KTMM Ukrayna ve diğer ülkelerde faaliyetlerine açık bir şekilde ve özgürce devam edecektir. Yasak fiilen sadece Rusya Federasyonu’nda ve şu an Rusya’nın kontrolü altında bulunan Kırım’da geçerli olacak.

Celal, ''Biz, Kırım’da bulunan Kırım Tatar Milli Meclii üyeleri, bu kararı yerine getirmek mecburiyetinde değiliz. Uluslararası hukuka ve mevcut  yasalara uygun kendi irademizle vatandaşlarımızın çıkarlarını korumaya devam edeceğiz ve kamu görevimizi yerine getirmeyi devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

İşgalcilerin Kırım Tatarlarına karşı yeniden aktifleşen baskı politikası hakkında ne söyleyebilirsiniz?

Akmescit (Simferopol) Bölgesindeki Colman (Pionerskoye) köyünde bir kafede tutuklanan 35 Kırım Tatarı hakkında yeni bir şey yapılmadı. Ancak Akmescit (Simferopol) pazarlarına Rus kolluk kuvvetleri tarafından baskınlar düzenlendi. Açık bir şekilde İslam’ı öğreten ve Aşırıcı Faaliyetlerle Mücadele Merkezi temsilcilerinin kendileriyle oldukça kaba bir şekilde iletişim kurmalarından şikayetçi olan insanlarla sürekli karşılaşıyorum. Mutlaka silahlı ve maskeli insanların bulunduğu bir durum oluşuyor ve böyle devam ediyor.  Bu durum güvensizlik atmosferi yaratıyor. Kolluk kuvvetlerinin iddialarına göre, onlar yasadışı gruplara dahil olan insanların bulunduğu ayrı ve özel kurumlara ziyaret düzenliyorlar vs. Bu şekilde sadece Kırım Tatarlarına değil tüm topluma baskı uygulandığını düşünmekteyiz.

Daha önce Kırım Rus yönetiminin sözde Savcısı Natalya Poklonskaya’nın, Kırım Tatar Milli Meclisi’ni kapatmak için mahkemeye başvurduğu açıklandı. Poklonskaya, KTMM’yi kapatmak için imzalayıp Kırım’ın Yüksek Mahkemesi’ne sunduğu dava dilekçesinin bir kopyasını Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Nariman Celal’e de gönderdi. Kırım Tatar halkı adına konuşmaya çalışan sözde Kırım Tatar kuruluşlarının yöneticilerinden, Kırım Tatar Milli Meclisi’nin faaliyetlerini yasadışı ve provokatif olarak kabul etme başvuruları geldiğini ileri süren Poklonskaya, bahsi geçen davayı, Rusya’nın ‘Aşırıcılık faaliyetleri ile mücadele’ kanununa dayanarak açmak istediğini belirtti.
 
Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Nariman Celâl de kendisine gönderilen dava dilekçesinin hata dolu olduğu ve gerçeği yansıtmadığını kaydetmişti.
 
Sözde Savcı Natalya Poklonskaya’nın dilekçesi ile ilgili mahkeme duruşması, 3 Mart tarihinde yapılması gerekiyordu. Sözde savcılığın suçlama dilekçesinin kanıtları olarak sunduğu belgelerin okunma süreleri neden gösterilerek mahkeme duruşması 10 Mart’a ertelendi. 10 Mart’ta yapılan duruşmada, Kırım Tatar Milli Meclisi'nin avukatı, dava belgelerini incelemek için süre gerektiğini söyleyerek duruşmayı erteleme talebinde bulundu. Mahkemenin talebini uygun bulup duruşmayı 17 Mart tarihine ertelediği belirtildi. 17 Mart’ta yapılan duruşmada, mahkeme, davaya Kırım Etnik İlişkiler ve Sürgünden Dönen Vatandaşlar Komitesi’nin katılımını sağlamak gerektiğine dair karar alarak davanın incelenmesini 7 Nisan’a erteledi.

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın sözde Yüksek Mahkemesi, 7 Nisan tarihinde de, sözde Kırım Savcılığı’nın Kırım Tatar Milli Meclisi’nin aşırıcı (radikal) örgüt olarak kabul edilmesi ve Rusya Federasyonu’nda faaliyetlerinin yasaklanması ile ilgili dilekçesini inceledi. Ancak duruşmaya 8 Nisan tarihine kadar ara verildi.

8 Nisan tarihinde duruşmanın başlamasından 10 dakika sonra sözde Kırım Savcılığı’nın dava ile ilgili yeni belgeleri sunması ve bu belgelerin incelenmesi için süre tanınması gerektiği gerekçesiyle duruşmanın 15 Nisan tarihine ertelendiği bildirildi.
 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.