SON DAKİKA
Hava Durumu

Ak Kaya’yı turistlere tanıtıyorlar (FOTO)

Haber Giriş Tarihi: 14.11.2012 13:19
Haber Güncellenme Tarihi: 14.11.2012 13:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ak Kaya’yı turistlere tanıtıyorlar (FOTO)
 Karasupazar yakınlarındaki Ak Kaya,ziyaretçilerini büyülüyor ve Kırım’ın en güzel yeri olarak kabul ediliyor. Yüksekliği 100 metre olan kayanın rengi tamamen beyaz. Ak Kaya, ilginç dış görünüşünden dolayı çoktandır sinemacılarda merak uyandırıyor. Bunun için burada çok sayıda film çekildi. Ak Kaya, sinemacıların yanı sıra tarihçilerin da büyük ilgisini çekiyor, çünkü bölge civarında çok sayıda ilginç tarihi eşya bulundu.
13 Kasımda Ak Kaya Arkeolojik Parkında basın için yeni turistik güzergâh tanıtıldı. Bu güzergâhı, Kırım Özerk Cumhuriyeti Tarihi Mirasını Koruma Komitesinin desteğiyle İskit Kalesi Müdürlüğü hazırladı. 
Tanıtıma Kırım Özerk Cumhuriyeti Tarihi Mirasını Koruma Komitesi Başkanı Larisa Opanasyuk, Karasupazar Valisi Oleg Rusetskiy, Ukrayna Bilim Akademisi Arkeoloji Enstitüsü Kırım Şube Müdürü Prof.Dr. Viktor Çabay katıldı.
Tanıtım katılımcıları, Krasnaya Balka (Kızıl Ova), taştan yer altı mezarının bulunduğu İskit Kurganı, şu anda Mamuş (Vişennoye) köyünün bulunduğu Ak Kaya’nın İskit ve Hazar şehirlerini ziyaret etti.
Tanıtıma katılanlardan bazılarının arabalarla, bazıları bisikletlerle, bazılarının ise atlarla gezmesi etkinliğe ayrı bir renk kattı.
Üzerinde resimlerin bulunduğu Orta Çağ dönemine ait kaya barınağı, ziyaretçilerin büyük ilgisini çekti.
 Ukrayna Bilim Akademisi Arkeoloji Enstitüsü Kırım Şube Müdürü Prof.Dr. Viktor Çabay, “Bunları özel ve ilginç kılan özellik nedir? Ben, Kırım’da bulunan Hazar döneminden kalan, yani milattan sonra (MS) 8-9.yüzyıldan kalan kaya resimlerinin erişime açık şekilde saklandığı başka bir yer bilmiyorum. İnsanlar, tanrılardan bir şeyler diliyordu, kendi resmini, at resmini yapıyordu. Onlar bu şekilde belki de kendi isteklerini göklere, atalarının ruhlarına ulaştırmaya çalışıyordu.”dedi.
Burada yaklaşık 150 büyük ve küçük kaya üstü resmi bulunuyor. Bunların arasında insan, at resimleri ve hatta tamga şeklinde işaretler var.
Güzergâhın sona erdiği yer olan içinde pınarın bulunduğu mağarada Ak Kaya’da yapılan kazılarda bulunan eski eşyalar sergilendi. Bu eşyalar arasında çömlekçi seramiği, okların uçları, oyun taşları, çömlekçi kabı üzerindeki Türk runik yazıtı yer alıyor. Bulunan bu eşyaların MS 8.-9.yüzyıl dönemine ait olduğu iddia ediliyor.  
Kırım Özerk Cumhuriyeti Tarihi Mirasını Koruma Komitesi Başkanı Larisa Opanasyuk, “Bu güzergâhın yeni olması zaten dikkat çekici. Bunun yanı sıra bu güzergâh, arkeolojik objelerle zengin: Ak Kaya’da 115 arkeolojik anıtı bulunuyor. Bugün gördüğünüz gibi, bu anıtlardan çoğu çok ilgi çekicidir. Bunların her biri kendi açısından benzersiz.”dedi.
Yeni güzergâh, önümüzdeki yıl Mart ayında ziyarete açılacak.
Susana Üseynova, Ayder İslamov, Osman Bayramaliyev 
QHA
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.