SON DAKİKA
Hava Durumu

DAEŞ'ten asimetrik Musul savunması

Savunma savaşına gittikçe asimetrik yöntemlere başvurduğu bilinen terör örgütü DAEŞ'in Musul kent merkezinden geçen Dicle Nehri üzerindeki tüm köprülere patlayıcı madde yerleştirdiği öne sürülüyor.

Haber Giriş Tarihi: 13.10.2016 19:19
Haber Güncellenme Tarihi: 13.10.2016 19:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
DAEŞ'ten asimetrik Musul savunması

Savunma savaşına gittikçe asimetrik yöntemlere başvurduğu bilinen terör örgütü DAEŞ'in Musul kent merkezinden geçen Dicle Nehri üzerindeki tüm köprülere patlayıcı madde yerleştirdiği öne sürülüyor.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Musul Sorumlusu Said Memozini konuyla ilgili açıklama yaparak DAEŞ militanlarının şehir içerisinden geçen Dicle Nehri üzerindeki tüm köprülere patlayıcı madde yerleştirdiği, olası bir askeri müdahalede şehrin doğu ve batı yakasıyla irtibatı kesmek için köprüleri tahrip etmeyi amaçladığını iddia etti.

Örgütün şehirde kısa süre içerisinde yapılacak askeri operasyonu püskürtmek için hummalı bir çalışma içerisine girdiğini belirten Memozini, Musul şehir merkezinin etrafına iki metre genişliğinde hendeklerin kazıldığını da ifade etti. Şehirdeki militanların operasyon esnasında firar etmelerini engellemek için cephe gerisinde faaliyet gösterecek "DAEŞ'in Aslanları" adlı bir birliğin de kurulduğunu belirten Memozini, örgüt lideri Ebubekir Bağdadi'nin bizzat kendisinin Musul'a gelerek, kaçmak üzere olan yedi Çeçen militanı idam ettiğini öğrendiklerin, DAEŞ'in militanlarının kenti terk etmesinden korktuğunu söyledi.

Asimetrik savaş yahut gayrinizami savaş konseptine göre eskiden ordular "yanık toprak politikası" denilen tahribat taktiklerine (gıda ve su kaynaklarını kullanılamaz hale getirmek, geçit ve yolları tahrip etmek vb.) başvururken yeni çağın imkanları ölçüsünde terör örgütleri ve özel birlikler, gerilla savaşı mantığına uygun olarak daha kompleks ve imhadan çok geciktirmeye yönelik savunma hamleleri tatbik ediyorlar.

Buna göre DAEŞ'in Libya'dan Irak'a, mevzilere dayalı savunma savaşı verdiği birçok bölgede mayınlı arazi, köprü ve petrol kuyularını tahrip etme, terör saldırılarına başvurma vb. bilindik taktikleri Musul'da da uygulaması kaçınılmaz görünüyor. Üstelik Musul şehrini merkezlerinden biri kabul eden örgütün burada Irak hükümetinin (Irak ordusu, aşiretler, Sünni ve Şii gruplar, Peşmerge) koalisyon güçleriyle eşgüdümlü topyekûn saldırısına karşı hayli sert mukavemet göstereceği tahmin ediliyor. Bu nedenle Musul'da daha önce görülmemiş düzeyde mayın, keskin nişancı, terör, bombalama eylemleri ve sabotaj yöntemlerinin kullanılacağı, bu şekilde şehrin kontrolünü yitirseler bile Irak ordu güçleri için şehri dev bir kapana çevirme gayesi gütmeleri bekleniyor. Örgütün burada da Libya'da olduğu gibi uzatmalı bir yıpratma savaşına girebileceği gibi başka bölgelerde olduğu gibi ani geri çekilme hamlesi tatbik etme ihtimali de konuşuluyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.