SON DAKİKA
Hava Durumu

Genel Merkez'den Polonya'da Hansaray müracaatları

Kırım Tatarlarının milli müzesi olan Hansaray, restorasyon bahanesiyle işgalci Rusya tarafından acımasız biçimde talan ediliyor.

Haber Giriş Tarihi: 18.01.2018 10:29
Haber Güncellenme Tarihi: 18.01.2018 10:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Genel Merkez'den Polonya'da Hansaray müracaatları

İşgalci yönetim tarafından sözde restorasyon adı altında Hansaray'da başlatılan tahribat Kırım Derneği Genel Merkezi tarafından dile getirilmeye devam ediliyor. Geçtiğimiz günlerde Türkiye'de ve uluslararası alanda faaliyet gösteren çeşitli kuruluşlara, siyasilere ve Türkiye'deki çeşitl ülkelerin Büyükelçiliklerine Hansaray'da devam etmekte olan sözde restorasyon çalışmaları hakkında bilgilendirme mektubu ve müracaatlar gönderen Kırım Derneği Genel Merkezi bu defa da Türkiye dışındaki temsilcileri ile müracaatlar göndermeye başladı.



163992



Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Polonya Temsilcisi Burak Atmaca; UNESCO ve ICOM Polonya Millî Komiteleri, ICOMOS (Anıtlar ve Siteler Uluslar arası Konseyi) Polonya temsilciliği, Polonya Arkeoloji Birliği, Doğu Avrupa Çalışmaları Merkezi, Sınır Tanımayan Kültürler Vakfı, Özgürlük Vakfı, Visegrad Vakfı, Polonya Ulusal Miras Konseyi, Uluslararası Kültür Merkezi ve Polonya Bilimler Akademisi Tadeusz Mauteuffel Enstitüsü gibi Polonya'nın önde gelen kurum kuruluşlarına Hansaray konusunda mektuplar gönderdi.



Daha önce Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Merkezi’nin, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da eşsiz Kırım Tatar tarihi anıtı Hansaray’da restorasyon adı altında yürütülen tahribata dikkat çekmek için 12 Ocak tarihinde sosyal medya ağı Twitter üzerinden hashtag (belirli bir konuyu belirlemek ve ayrıştırmak) çalışması düzenlediği bildirilmişti.



Kırım Tatarlarının milli müzesi olan Hansaray, restorasyon bahanesiyle işgalci Rusya tarafından acımasız biçimde talan ediliyor. Daha önce konuyla ilgili olarak konuşan Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı ve Ukrayna milletvekili Refat Çubarov, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın Bahçesaray şehrinde bulunan ve Kırım Tatarlarının kültürel mirası olan Hansaray'ı yok eden kişilerin cezalandırılması gerektiğini ifade etmişti.
 
Ukrayna Kültür Bakanlığı, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın sözde yönetiminin, Hansaray’da icra ettiği yasa dışı “onarım” (tadilat) eylemlerini kararlı şekilde kınadı.
 
Rusya, Kırım Tatar mimarisinin dünyadaki tek örneği olan Hansaray'ı, restorasyon adı altında yürüttüğü uygulamalarla tahrip ederken, tam anlamıyla bir kültürel soykırıma imza atıyor.




 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.