SON DAKİKA
Hava Durumu

Gözaltına alınan Kırım Tatarları mahkemeye çıkacak

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da bugün, 18 Nisan tarihinde gözaltına alınan Refat Alimov ve Arsen Ceparov, yarın, 19 Nisan’da mahkemeye çıkacak.

Haber Giriş Tarihi: 18.04.2016 22:19
Haber Güncellenme Tarihi: 18.04.2016 22:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Gözaltına alınan Kırım Tatarları mahkemeye çıkacak

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın Yalta bölgesinde bulunan Kızıltaş (Krasnokamenka) köyünde bugün, 18 Nisan tarihinde Hizb-ut Tahrir örgütünün üyesi olmakla suçlanarak gözaltına alınan Refat Alimov ve Arsen Ceparov’un mahkemeye çıkacağı bildirildi. Kırım’ın Rus yönetiminin sözde Akmescit’in Kievskiy Bölge Mahkemesi yarın, 19 Nisan tarihinde yapacağı duruşmada, Refat Alimov ve Arsen Ceparov’a verilecek cezayı belirleyecek.
 
Konuyla ilgili açıklama yapan Kırım Tatar Milli Kurultayı Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Zair Smedlâyev, “Yarın, 19 Nisan saat 14.00’da Akmescit’in Kievskiy Bölge Mahkemesi’nde Kızıltaş köyünde gözaltına alınan Refat Alimov ve Arsen Ceparov’a ceza verilmesi için duruşma yapılacak. Poklonskaya’nın onları, duruşma yapılmadan aşırıcılar olarak adlandırdığından hareket edilirse gençler hakkında tutukluluk kararı çıkarılacağı anlaşılıyor. Refat Alimov ve Arsen Ceparov ile birlikte, bu dava (Hizb-ut Tahrir davası) kapsamında 10 gencimiz tutuklanmış olacak” diye kaydetti.
 
Daha önce Rus kolluk kuvvetlerinin, Rusya tarafından işgal edilen Kırım'ın Yalta bölgesinde bulunan Kızıltaş (Krasnokamenka) köyünde aramalar düzenlediği, aramalar sonrası iki kişinin tutuklandığı bildirilmişti.
 
Konuyla ilgili açıklamada bulunan Kırım Tatar Milli Meclisi Refat Çubarov, düzenlenen arama sonrası gözaltına alınan Refat Alimov ve Arsen Ceparov’un Hizb-ut Tahrir örgütünün üyesi olmakla suçlandığını bildirdi. Çubarov, söz konusu iki gencin, Kırım’da Hizb-ut Tahrir örgütü ile ilişkisi olduğu şüphesiyle gözaltına alınan 8 Kırım Tatarının bulunduğu listeye dahil edileceğini belirtti.
 
1 Nisan tarihinde Akmescit Bölgesindeki Colman (Pionerskoye) köyünde bir kafede bulunan 35 Kırım Tatarının, maskeli ve silahlı oldukları ifade edilen kişiler tarafından tutuklandığını haberleştirmişti. Tutuklananlar ''önleyici sorgulama'' bahanesiyle Aşırıcı (radikal) Faaliyetlerle Mücadele Merkezi'ne götürülmüş, tutuklananlardan parmak izi ve DNA analizi için tükürük örnekleri alınarak serbest bırakılmışlardı.
 
11 ve 12 Şubat tarihlerinde de Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) görevlileri, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da "terör örgütüne” dahil oldukları şüphesiyle birçok kişinin evinde arama yapmıştı. Yapılan aramalar sırasında birçok kişi gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınanların bir kısmı aynı gün serbest bırakılırken, Emir Üsein Kuku, Vadim Siruk, Enver Bekirov, Eldar Selyamiyev ve Muslim Aliyev mahkemeye çıkarılmıştı. 12 Şubat’ta yapılan duruşmada, sözde “terör eylemlerinde” bulunmakla ilgili dava kapsamında gözaltına alınan 4 gencin tutuklu kalmalarının gerekçesi olarak, tanıklara baskı yapabilecekleri veya gizlenebilecekleri ileri sürülerek evlerinde bulunmalarının mümkün olmaması gösterilmişti. Böylece mahkeme Enver Bekirov, Emir Üsein Kuku, Vadim Siruk ve Muslim Aliyev’in 8 Nisan 2016 tarihinde kadar tutuklu kalmalarına karar vermişti.
 
Bunun dışında Rusya tarafından işgal edilen Sivastopol’de (Akyar), Ruslan Zeytullayev, Rüstem Vaitov, Nuri Primov ve Ferat Sayfullayev, Rusya Ceza Kanunu’nun 205. 5. maddesini (Rus mevzuatına göre terör örgütü olarak kabul edilen bir oluşumun faaliyetlerini düzenlemek ve böyle bir örgütün faaliyetlerinde yer almak) ihlal etmekle suçlanarak 2015 yılının Ocak ayında gözaltına alınmışlardı.
 
Günümüzde Hizb-ut Tahrir örgütüne katıldıkları şüphesiyle Akmescit (Simferopol) cezaevinde toplam olarak sekiz Kırım Tatarı tutuklu bulunuyor.

 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.