SON DAKİKA
Hava Durumu

İsviçre'de "nükleer" referandum

İsviçre'de, hükümetin nükleer enerji reaktörlerinin yenilebilir enerji kaynaklarıyla dönüşümü planı için bugün 21 Mayıs'ta referandum gerçekleştiriliyor.

Haber Giriş Tarihi: 21.05.2017 16:39
Haber Güncellenme Tarihi: 21.05.2017 16:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İsviçre'de "nükleer" referandum

İsviçre'de, hükümetin nükleer enerji reaktörlerinin yenilebilir enerji kaynaklarıyla dönüşümü planı için bugün 21 Mayıs referandum gerçekleştiriliyor. Öğlen vakti alınan ilk sandık çıkış anketlerine göre seçmenlerin büyük çoğunluğunun, hükümetin dönüşüm planını desteklediği bildirildi. Pek çok seçmen oy pusulalarını geçtiğimiz haftalarda, posta yoluyla göndermişti. 



154983



2011 yılında Japonya'daki Fukuşima Nükleer Santrali'nde yaşanan facianın ardından, İsviçre Hükümeti aşamalı olarak ülkedeki nükleer santralleri kapatma kararı almıştı. Nükleer enerjinin sonlandırılmasına dair benzer bir karar Almanya'da da yürürlüğe konmuştu.



İsviçre'de Enerji Bakanı Dorish Leuthard'ın öncülüğünde 2050 Enerji Stratejisi olarak adlandırılan bir plan ortaya konuldu. Bu plana göre ülkede faal durumdaki 5 nükleer enerji reaktörü, güvenli operasyonel yaşam sürelerini tamamlamalarının ardından kapatılacak. Söz konusu reaktörlerin İsviçre'nin mevcut elektrik üretiminin üçte birini karşıladığı değerlendiriliyor.



Bu kapsamda, enerji verimliliğinin arttırılarak, tüketimin düşürülmesi ve hidrolik, jeotermal, güneş, solar, biyokütle gibi enerji türlerinde daha fazla yatırım planlanıyor. Diğer yandan geçen yıl İsviçreli seçmenler, ülkedeki 5 reaktörden 3'ünün kapatılmasının hızlandırılmasına dair olumsuz görüş bildirmişlerdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.