SON DAKİKA
Hava Durumu

Kerkük’te çatışmalar saatlerce sürdü

Haber Giriş Tarihi: 06.12.2013 15:01
Haber Güncellenme Tarihi: 06.12.2013 15:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kerkük’te çatışmalar saatlerce sürdü

Kerkük tarihinin en hareketli ve çatışmalı gününü yaşadı. Kerkük İstihbarat Dairesi'ne 4 Aralık öğleden sonra saat 13 civarında bombalı yüklü araçla intihar saldırısı düzenlendi.

Kerkük Haber Ajansının bildirdiğine göre silahlı militanlar daha sonra İstihbarat Dairesi'ne yönelik silahlı saldırıda bulundu. Silahlı saldırıda çok sayıda güvenlik güçleri şehit oldu ve çok sayıda yaralı var. Çıkan çatışma sırasında İstihbarat dairesine yakın alışveriş merkezi silahlı militanların kontrolüne geçti. Gece geç saatlere kadar süren çatışma Bağdat yolu bölgesindeki El Cevahir Alışveriş merkezinde yangın çıkmasıyla sona erdi. Çatışmalarda 8 kişi hayatını kaybederken 90 kişi de yaralandı. AVM’deki silahlı militanların da öldürüldüğü bildiriliyor. Bir savaş alanını aratmayan Kerkük can kaybı ve yaralılara neden oldu. Kimliği belirsiz yasa dışı silahlı kişiler Kerkük İstihbarat dairesine yönelik gerçekleştirdikleri bombalı saldırıdan sonra silahlı çatışmaya girdi. Kimliği belirsiz yasa dışı silahlı kişiler İstihbarat Dairesinin karışısındaki bir alışveriş merkezini ele geçirerek binanın çatısından bu sefer saldırmaya başladı.

Merkez çatısından keskin nişancı ve uzun namlulu silahlarla saldıran teröristler, güvenlik güçlerini defalarca olay yerinden püskürttü.

Türkmeneli televizyonuna beş yüz metre yakınında bulunan olay Türkmeneli televizyonu tarafından canlı olarak yayınlandı. Silahlı kişiler ele geçirdikleri binada bulunan 10 kadar vatandaşı rehin tuttu. Rehinelerin daha sonra merkezden çıktıkları bildirildi. Saldırıların gün boyu devam ettiği Kerkük’te hayat durdu.

Öğlen saatlerinden itibaren başlayan saldırı nedeniyle bölgeye çok sayıda güvenlik güçleri sevk edildi. Güvenlik güçleri ile silahlı kişiler arasında meydana gelen çatışmalar saatlerce devam etti. Akşam saatlerinde de çatışmaların sürdüğü Kerkük’te benzeri olmayan gün yaşadı.

ERDOĞAN, ITC YETKİLİLERİ İLE GÖRÜŞTÜ

Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Irak Türkmen Cephesi yetkililerini kabulünde; Türkiye olarak, Irak Türkmenleri'ni iki ülkenin ortak tarihinin canlı bir tezahürü olarak gördüklerini söyledi.

Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Haliç Kongre Merkezi’nde Irak Türkmen Cephesi yetkilileriyle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı görüşmede 30 Nisan 2014 yılında yapılması planlanan Irak genel seçimleri de gündeme geldi. Erdoğan, Irak'ta yapılacak olan genel seçimlerin, bu ülkedeki siyasetin yanı sıra bölgesel istikrar açısından da büyük önem arz ettiğine değinerek, bu çerçevede Irak Türkmen Cephesi liderliğine de büyük bir sorumluluk düştüğüne dikkati çektiği belirtildi.

Kerkük'te dün terör saldırısında hayatını kaybedenler için duyulan üzüntünün de dile getirildiği görüşmede Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin Irak’ta güvenlik ve barışın tesis edilmesine büyük önem verdiğini belirterek, son dönemde Tuzhurmatu başta olmak üzere, Türkmenlerin yoğunlukta yaşadığı bölgelerde terör saldırılarının artmasından büyük üzüntü duyduğunu ifade ettiği öğrenildi.

Erdoğan'ın, Türkmenlerin güvenlik başta olmak üzere, her türlü hak ve menfaatlerinin korunmasının, Türkiye'nin Irak politikasının vazgeçilmez bir unsuru olduğuna değinerek, hem Irak merkezi hükümeti, hem de Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile yapılan görüşmelerde bu hususu net bir şekilde ifade ettiğini vurguladığı bildirildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.