SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım sakinleri yine elektriksiz kaldı

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da yine elektrik sorunu yaşanıyor.

Haber Giriş Tarihi: 20.05.2016 17:29
Haber Güncellenme Tarihi: 20.05.2016 17:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım sakinleri yine elektriksiz kaldı

Rusya tarafından işgal edilen Kırım yine elektriksiz kaldı. Akmescit, Aluşta, Yalta, Sivastopol, Kırım’ın kuzey ve batı bölgelerindeki yerleşim yerlerine saat 13.15 sularında elektrik kesintisi yaşandı.
 
Kırım’ın farklı bölgelerinden elektriklerin olmadığı ile ilgili mesajlar gelirken Sudak ve Kefe şehirlerinde elektrik sağlanmasında hiçbir sorunun olmadığı belirtildi.
 
Rusya’nın işgali altındaki Kırım’ın neredeyse genelini kapsayan sorunun meydana gelmesinden bir saat sonra açıklamada bulunan Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Kırım’da elektrik sağlanmasının yenilendiğini savundu. Novak, elektrik kesintisinin, insan faktörü veya teknik araçların arızası nedeniyle meydana gelmiş olabileceğini belirtti. Bununla birlikte kesintinin kesin nedeni ile ilgili henüz hiçbir açıklama yapılmadı.
 
Ancak geçtiğimiz günlerde Kırım’ın sözde Başkanı Sergey Aksyonov, Kırım’da ilan edilen olağanüstü halin iptal edilmesi ile ilgili kararı imzaladığını bildirdi.
 
Sergey Aksyonov, “Kırım’a Rusya Federasyonu’ndan elektrik sağlanıyor ve biz zor durumdan çıktık. Tüm tüketicilere hiçbir sınırlama olmadan elektik sağlanıyor” diye savundu.
 
Herson bölgesinde işgal edilen Kırım’a elektrik sağlayan 4 hattın elektrik direklerinin patlatılması nedeniyle 22 Kasım tarihinde Kırım’a elektrik sağlanması durduruldu. Kırım’a elektrik sağlanamaması nedeniyle işgal edilen yarımadada olağanüstü hal ilan edildi. Elektik hatlarının onarılmasından sonra Ukrayna’nın ana kısmından işgal edilen Kırım’a elektrik sevkiyatı, Kahovskaya-Titan hattının devreye sokulmasıyla kısmen yenilenmişti.
 
30 Aralık 2014’te yürürlüğe giren ve Ukrayna’dan işgal edilen Kırım’a ve Rusya’dan Ukrayna’ya elektrik sevkiyatı ile ilgili olan sözleşmelerin süresi 1 Ocak 2016 tarihinde sona erdi. Ukrayna işgal edilen Kırım’a elektrik sevkiyatı sözleşmesini uzatmak için tek bir şart koşmuştu. Bu şarta göre sözleşmede Kırım ve Akyar'ın (Sivastopol), Ukrayna'nın bir parçası olarak gösterilmesi gerekiyordu. Ancak işgalci Rus hükümeti Kırım’da göstermelik bir kamu araştırması yaptıktan sonra Kırım sakinlerinin Ukrayna’dan elektrik almak istemediklerini iddia ederek sözleşmeyi uzatmayı reddetti.
 
Günümüzde Kırım sakinlerine elektrik, yarımadada üretilen enerji, Rusya’dan getirilen jeneratörler ve Rusya’nın Kuban bölgesinden Kırım’a uzatılan enerji köprüsü aracılığı sağlanıyor. Ama elektrik hattı sık sık arızalanıyor.

 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.