SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım Tatar aktivistlere baskının ayrıntıları

İşgalci kolluk kuvveleri, Kırım Dayanışması sivil toplum teşkilatının toplantısına baskın düzenlendi

Haber Giriş Tarihi: 27.01.2018 18:29
Haber Güncellenme Tarihi: 27.01.2018 18:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Tatar aktivistlere baskının ayrıntıları

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’daki sözde kolluk kuvvetleri, Kırım Dayanışması sivil toplum teşkilatının Sudak şehrinde yaptığı toplantıya baskın düzenledi.
 
Kırım Dayanışması teşkilatından yapılan açıklamada, Rus kolluk kuvvetlerinin baskını saat bugün 27 Ocak'ta 14.30 sularında düzenlediği ifade etti. Aktivistler, her ay düzenledikleri toplantının bir sonraki ayağının düzenlenmesi planlanan Sudak’taki bir yemekhanenin binasına araçlarla Rus polisi ve OMON (Rus polisinin özel timi) görevlileri geldiğini aktardı.
 
Sözde polis görevlileri, güya çok sayıda “şüphe uyandırıcı” kişilerin toplandığı ve binaya “çok sayda çanta” getirildiğini, silah bulunabileceği ile ilgili “mesaj” aldıklarını gerekçe göstererek yemekhaneyi ve aktivistlerin bulunduğu alanları gözlemlemeye başladı. Yemekhanenin mutfağında köpekle arama yapıldı.

Aktivistlerin açıklamasında, “Salonda bulunan herkese iki seçenek teklif edildi: ya insanlar gönüllü olarak kimlik bilgilerini bildirecekler (hepsi bir listeye ekleniyor, fiilen tüm aktivilstler hakkında bilgilerin olduğu hazır bir veri tabanı) ya da gönüllü olarak kimliğini göstermeyi reddeden herkes kimliğinin tespit edilmesi için polis şubesine götürülecek” diye kaydetti.
 
Olay yerinde 60-70 kolluk kuvvetleri görevlisinin “çalıştığını” ifade eden Kırım Dayanışması, üniformalarına göre aralarında polis görevlileri, OMON görevlileri ve Aşırıcılıkla Mücadele Merkezi görevlilerinin bulunduğunu aktardı.

Son bilgilere göre 10 polis görevlisi, aktivistlerin “sayımını” gerçekleştirdi. Aktivistlerin çoğunun artık binada kaldığını ve söz konusu baskı operasyonunun sona ermesini beklediklerini fade eden Kırım Dayanışması, salonda yaklaşık 40 kişinin kaldığını, aralarında kimliği yanında olmayanların olduğunu belirtti. Yanında kimliği olmayan soydaşları için endişe duyarak kimsenin olay yerinden ayrılmadığını ifade etti.

Açıklamada, “Kimlikleri yanında olan aktivistlerin önce açıklama yapması isteniyor, binanın çıkışında ise bir maskeli görevli (büyük ihtimalle Aşırıcılıkla Mücadele Merkezi görevlisi) ve bir polis görevlisi, aktivistin yüzünün iyi şekilde göründüğü fotoğrafını çekiyor” diye bildirdi.
 
Aktivistler ve avukatların, işgalci kolluk kuvvetlerinin bugünkü eylemlerini yıldırma eylemi ve Kırım Tatarlarının baskılara karşı şiddete dayanamayan direnişini bastırma yöntemi olarak değerlendirdiği vurgulandı.

Bununla birlikte işgalcilerin söz konusu operasyonunun aktivistleri korkutmadığına dikkat çeken Kırım Dayanışması, “İnsanlar toplu halde canlı yayın yapıyor ve korkmadan Sudak’ta meydana gelen olayları anlatıyor. Onların kimlik bilgileri alınıyor, ama buna rağmen onlar olay yerinden canlı yayın yapmaya, sosyal ağlara video ve fotoğraf yüklemeye devam ediyor. Bu, söz konusu “özel operasyonun” etki yapmadığını ve hiçbir zaman da yapmayacağını kanıtlıyor. Facebook sayfasında yayınlanan canlı yayınların altında güya Kırım Tatar adlı trol ve bot sayfaları olumsuz ve provokatif yorumlar yapıyor. Bunların hepsi, bir dizi kolluk kuvveti tarafından aktivistlere karşı planlanmış bir operasyon gerçekleştirildiğini düşünmemiz için sebep veriyor” açıklamasında bulundu.
 
Daha sonra saat 17.58 itibarıyla aktivistler ve toplantının konuk katılımcılarının neredeyse hepsinin dışarı çıktığı öğrenilei. Binada avukatlar Edem Semedlâyev ve Emil Kurbedinov, hukukçular Rüstem Kâmilev ile Lilya Gemeci, bir de gazeteciler bulunuyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.