SON DAKİKA
Hava Durumu

Koreiz Camisinin işgalci komşuyla problemi var

Camiye komşu arsanın sahibi, din cemiyetinin cami etrafından inşa edilen duvarı gece yarısı yıktı.

Haber Giriş Tarihi: 17.11.2014 15:58
Haber Güncellenme Tarihi: 17.11.2014 17:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Koreiz Camisinin işgalci komşuyla problemi var

Yalta yakınlarında bulunan Koreiz kasabasında 13 Kasım’ı 14 Kasım’a bağlayan gece kasaba camisinin etrafındaki duvar yıkıldı. Duvarın, caminin üzerinde bulunduğu Koreiz din cemiyetine ait arazinin bir kısmını ele geçirmek isteyen komşu tarafından yıkıldığı öğrenildi.

“Eren Evliya” Koreiz din cemiyeti Başkan Yardımcısı Emir Üseyin Kuku, QHA’ya yaptığı açıklamada, anlaşmazlığın birkaç hafta önce caminin etrafında duvarın henüz olmadığı zaman başladığını anlattı. Kiev sakini Artyom Farbun, herhangi evrakları sunmadan caminin bulunduğu arazinin bir kısmının ona ait olduğu iddia etti. Ardından Artyom Farbun, inşaat atıklarından duvar ördü ve böylece din cemiyetine ait araziyi zapt etmiş oldu.

Emir Üseyin Kuku, yaşananları şu sözlerle anlattı: “Din cemiyeti temsilcileri onunla görüştü ve buranın cami olduğunu anlattı. Farbun ise 'Ben sosyetedenim, böyle şeyler beni ilgilendirmez, size karşı yasal olarak mücadele edeceğim' dedi, ama yasaları ihlal eden kendisiydi. Ardından 'Ben bu duvarı kurdum, arazi benim, duvarı yıkarsanız problemleriniz olur' diye devam etti”.

Din cemiyeti, 24 Ekim tarihinde polise başvurdu, ancak polis tarafından herhangi bir önlem alınmadı. Din cemiyeti kasaba şurasına başvurdu, ancak oradan da bir tepki alınmadı. Sonuç olarak din cemiyeti, Kasım ayının başında kendi imkanlarıyla inşaat atıklarından kurulan “duvarı” yıktı ve caminin bulunduğu alan etrafında duvar inşa etti. İlgili çalışmalar için din cemiyeti yaklaşık 40 bin ruble (850 dolar) harcama yaptı.

Ancak komşunun duvarı yıktı ve din cemiyeti temsilcilerine tahditler yağdırdı.

Emir Üseyin Kuku, “Kasaba sakinleri, akşam saatlerinde bir kişinin duvarı yıktığını gördü. Onu durdurmaya çalışan insanları ise tehdit etti” dedi.

Artyom Farbun’un duvarı yıkmasından sonra din cemiyetinin üyeleri hemen polise başvurduğunu bildiren Kuku, “Emniyet görevlileri olay yerine geldi, olay yerinin fotoğraflarını çekti, vandalizm maddesine göre dava açılacağını söyledi” diye kaydetti.

Duvarı yıkan Artyom Farbun, zaman zaman eşinin ikamet ettiği Koreiz’e geliyor. Onlar camiye onlarca metre uzaklıkta ikamet ediyor yani caminin bulunduğu araziyle ortak sınırları yok. Hukukçu olduğunu savunan Artyom Farbun, söz konusu arazinin din cemiyetinin mülkiyetinde olduğunu kanıtlayan tüm belgeleri “iptal” edeceğini ileri sürdü.

Emir Üseyin Kuku, “Artyom Farbun, çok yıl önce söz konusu arazide kaynanası veya akrabalarına ait bir ahırın olduğunu savunuyor, ancak bunu kanıtlayan herhangi bilgisi yok. Söz konusu alan din cemiyetine ait. Camimiz 100 yıl önce inşaat edilmişti ve mimari anıttır. Kırım Tatarlarının sürgün edilmesinden sonra arazide birçok şeyi inşa edilmiş olabilir, ancak cemiyetimiz caminin bulunduğu araziyi satın aldı ve kalan arazi ise kasaba şurasının kararı üzerine geçen yıl bize devredildi” diye belirtti.

“Eren Evliya” Koreiz din cemiyeti, yardım için kayıp Kırım Tatarlarının işleriyle ve diğer yasa ihlallerinin incelenmesiyle ilgilenen Bakanlar Kuruluna bağlı temas grubuna başvurmayı planlıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.