SON DAKİKA
Hava Durumu

Moskova'da kentsel dönüşüm protestoları

Rusya'nın başkenti Moskova'da binlerce insan Sovyet döneminden kalma evlerinin yıkılması planına karşı gösteri düzenledi.

Haber Giriş Tarihi: 14.05.2017 22:06
Haber Güncellenme Tarihi: 14.05.2017 22:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Moskova'da kentsel dönüşüm protestoları

Rusya'nın başkenti Moskova'da binlerce insan Sovyet döneminden kalma evlerinin yıkılması planına karşı gösteri düzenledi. Sovyet lider Nikita Kruşçev'e ithafen "khrushchovki" olarak adlandırılan evler, 3 ile 5 katlı apartmanlardan oluşuyor. Moskova'nın söz konusu apartmanları yıkıp, yarım milyon insanı yeniden yerleştirme planının oldukça sert bir muhalefetle karşı karşıya kaldığı değerlendiriliyor.



155832



Protestocular, haklarının bilinçli şekilde gözardı edildiğini ve devletin adil bir şekilde evlerinin tam bedelini vermeyeceğinden korktuklarını ifade ediyor. Protesto sırasında "Evlerimizi elimizde tutmamıza izin verin!" sloganı atan bir gösterici ise doğrudan Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin'i suçluyor. Yine bazı eylemciler, söz konusu projeyi devletin inşaat şirketlerine fon aktarmak için kullanacağı görüşündeler.



Belediye Başkanı Sobyanin'i istifaya davet eden pankartların yanı sıra göstericilerin sık sık "Mülkümüzden elini çek!" sloganları attıkları kaydedildi. Gösteri alanındaki yoğun polis varlığına rağmen bazı muhalif politikacıların da protestoculara katıldığı öğrenildi.



"Khrushchovki" evlerinin, 1950'li ve 60'lı yıllardaki ev krizi sırasında, geçici bir çözüm olarak inşa edildiği ifade ediliyor. Genellikle acele bir şekilde prefabrik betondan inşa edilen evlerin sayısının binleri bulduğu ve mevcut durumda çoğunun bakımsız olduğu değerlendiriliyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.