SON DAKİKA
Hava Durumu

Musul operasyonunda ilk gün

Musul'un DAEŞ'ten kurtarılması için başlatılan operasyonda ilk gün geçti. 17 Ekim gece saatlerinde başlayan ve şiddetli çatışmaların yaşandığı operasyonda 12 köy temizlendi. DAEŞ'in bomba yüklü araçlarla yaptığı saldırılarda 6 peşmerge öldü

Haber Giriş Tarihi: 18.10.2016 09:19
Haber Güncellenme Tarihi: 18.10.2016 09:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Musul operasyonunda ilk gün

Musul'un DAEŞ'ten kurtarılması için başlatılan operasyonda ilk gün geride kaldı. 17 Ekim’de başlayan ve şiddetli çatışmaların yaşandığı operasyonda 12 köy temizlendi. DAEŞ'in bomba yüklü araçlarla yaptığı saldırılarda 6 peşmerge hayatını kaybetti.
 
ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin destek verdiği operasyon pazartesi saat 01.40 sıralarında 3 koldan başlatıldı.
 
Hazır, Güver ve Geyyara cephelerinden eş zamanlı operasyon yürütüldü. Özellikle kuzeydoğudaki Hazır cephesinde şiddetli çatışmaların yaşandığı bildirildi.
 
NTV Haber’in bildirdiğine göre, Peşmerge ve ABD'nin topçu birlikleri bölgedeki en yüksek nokta olan Zertek Dağı'ndan DAEŞ hedeflerini vurdu.
 
Peşmerge güçleri, cephelerde ABD yapımı insansız hava araçlarını da kullandı. Operasyonda 4 saat içerisinde 8 köy, DAEŞ'ten geri alındı.
 
Güneyden ilerleyen Irak ordusu da kısa sürede 6 kilometre ilerleyerek 4 köyü DAEŞ'ten aldı. Böylece, peşmerge ve Irak özel kuvvetlerinin öncü güç olarak yer aldığı kara operasyonunda şu ana kadar 12 köy DAEŞ'ten kurtarılmış oldu.
 
6 peşmerge hayatını kaybetti
 
DAEŞ de saldırılara bomba yüklü araçlarla karşılık verdi. Saldırılarda şu ana kadar 6 peşmerge hayatını kaybederken, 14 peşmerge de yaralandı. Çok sayıda DAEŞ militanının peşmerge ve Irak özel kuvvetleri tarafından öldürüldüğü belirtiliyor.
 
DAEŞ ham petrolü ateşe veriyor
 
Bu arada DAEŞ militanlarının, koalisyon uçaklarının görüş alanını daraltmak için lastikler yaktığı ve hendeklere doldurulan ham petrolü ateşe verdiği belirtildi. Bu nedenle Musul'a yakın bölgelerde gökyüzünde simsiyah bulutların oluşması dikkati çekti.
 
200 kilometrekare temizlendi
 
Peşmerge lideri Barzani de çatışmaların sürdüğü Hazır cephesini ziyaret etti. Operasyona ilişkin açıklama yapan Barzani, 200 kilometrekarelik bir alanın DAEŞ'ten temizlendiğini söyledi.
 
Barzani, "Musulluların evlerine güvenle dönmesini sağlayacağız. Katliam yaşanmadan ve intikam arayışları içerisine girilmeden kenti kurtarmak için ciddi bir çaba gösteriyoruz. Operasyonun kadar süreceğini şimdiden görmek mümkün değil. Ancak Musul'un yeni bir Halep olmasına izin vermeyeceğiz. Ayrıca Musul'daki Türk askeri varlığıyla ilgili Ankara ve Bağdat arasında uzlaşı yolu bulunmalıdır" diye konuştu.
 
Çavuşoğlu, Kerry'le görüştü
 
Musul'u DAEŞ'ten kurtarma operasyonuna Türkiye'nin Başika kampında eğittiği ve kendilerini Ninova Bekçileri olarak adlandıran 2 bin Sünni güç de katılıyor.
 
Musul operasyonunun başlamasından sonra Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ABD Dışişleri Bakanı John Kerry arasında bir telefon görüşmesi gerçekleşti.
 
Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, görüşmede Musul operasyonu ile ilgili son gelişmeler ele alındı.
 
ABD tarafının talep ettiği görüşmede Suriye’de ateşkes temin edilmesine yönelik çalışmalar, Suriye’de DAEŞ ile mücadele de değerlendirildi.
 
Musul'a sadece Irak ordusu ve polis girecek
 
Başbakan İbadi, Musul kent merkezine sadece Irak ordu ve polis güçlerinin gireceğini söyledi.
 
Açıklamanın daha önceden varılan mutabakata uyulacağı ve böylece Şii milislerin Musul'a girmesine karşı olan Türkiye'nin endişelerini gidereceği belirtiliyor.
 
"Sünni güçler de operasyonda"
 
Eski Musul Valisi Esil Nuceyfi'den, "Operasyona Sünni güçler de katılıyor. Ninova Bekçileri, Perşmerge ile birlikte hareket ediyor. Türk askerinin eğittiği 2 bin kişi operasyonda" açıklaması geldi.
 
Musul eski valisi Nuceyfi, Ninova Bekçileri'nin peşmerge güçleriyle hareket ettiğini ve Musul kent merkezine 2 kilometre kadar yaklaşacağını duyurdu.
 
Musul'un 40 kilometre doğusundaki Hazır cephesinden üç koldan başlatılan operasyon kapsamında Hristiyanların yoğun yaşadığı Hamdaniye ilçesinin kurtarılması da hedefleniyor.
 
Operasyondan detaylar
 
Üç ayrı merkezden yönetilen operasyonun ana üssünün Kuveyt olduğu belirtiliyor. Irak'ta da farklı harekat merkezleri bulunuyor. Bağdat'ta ise Irak Başbakanı İbadi'nin de operasyonu takip ettiği ortak harekat merkezi var.
 
Yetkililer, peşmerge güçleriyle eş güdümü sağlamak için Erbil'de de bir üs olduğunu ifade ediyor. Mahmur'da ise Ninova kurtarma harekat merkezi bulunuyor.
 
Peşmerge 10, Ninova muhafızları 2 km yaklaşacak
 
Operasyonda Altın Tümen olarak bilinen Irak özel kuvvetleri ve peşmerge öncü birlik olarak kullanılacak. Edinilen bilgiye göre, peşmergeler Musul'a 10 kilometreye kadar bir yol açacak.
 
Türkiye tarafından Başika'da eğitilen Ninova muhafızları ise Musul merkezine 2 kilometre kadar yaklaşacak.
 
Musul kent merkezine ise sadece Irak ordusu ve polis güçleri girecek.

 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.