SON DAKİKA
Hava Durumu

Nobel Barış ödülünün sahibi belli oldu

Nobel Barış Ödülü'nü, "Nükleer Silahların İmha Edilmesi Kampanyası" (ICAN) kazandı.

Haber Giriş Tarihi: 06.10.2017 13:05
Haber Güncellenme Tarihi: 06.10.2017 13:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Nobel Barış ödülünün sahibi belli oldu

Nobel Barış Ödülü'nün 2017 yılındaki sahibi, Nükleer Silahların İmha Edilmesi Kampanyası (ICAN) oldu.

Nobel Komitesi Başkanı Berit Reiss-Andersen bugün 6 Ekim’de yaptığı açıklamada, ödülün grubun, "herhangi bir nükleer silah kullanımının insani felaketler oluşturacağına dikkat çektikleri ve bu hedefe ulaşmak için sarf ettikleri çabalar" nedeniyle verildiğini kaydetti.

ICA​N çalışmalarına ilk olarak 2007 yılında başladı. ICAN’ in ortaya çıkışını sağlayan temel gelişme, NPT (Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması)’nın 2005 yılında gerçekleşen Gözden Geçirme Konferansı’nın nükleersiz bir dünya hedefine ulaşma yönünde adım atma konusunda başarısız olması oldu. ICAN kuruluş amacı, "Bugüne kadar nükleer silahların sayısının azaltılması ya da sınırlandırılması için iki taraflı ya da çok taraflı sayısız anlaşma imzalandı. Ancak bunların hiçbirisi nükleersiz bir dünyanın oluşmasını sağlayamadı. Biz, nükleersiz bir dünyaya giden yolun, sınırlandırma ya da sayı azaltmaktan değil, nükleer silahların hiçbir ayırım gözetmeksizin bütün ülkeler için yasaklanmasından geçtiğine inanıyoruz. Ancak, böylesi bir antlaşmanın imzalanması sivil toplumun, nükleer karşıtlarının katkısı olmaksızın başarılamaz." şeklinde ifade ediliyor. Kısacası ICAN, kurulduğu günden beri, nükleer silahların tamamen yasaklanmasını sağlayan bir anlaşmanın imzalanmasını sağlayacak hareketin inşası için çalışıyor.

 Nobel Barış Ödülü'nü aldığı açıklanan ICAN'ın resmi internet sitesi, ödülün açıklanmasının ardından yoğunluk nedeniyle çöktü.

Bu yılki Nobel Barış Ödülü için 215 kişi ve 103 kurum aday gösterilmişti.

İran'la nükleer anlaşmaya imza atan İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile Avrupa Birliği Dış Politika şefi Federica Mogherini en muhtemel isimler arasında gösteriliyordu.

Kuzey Kore krizinin zirve yaptığı bir dönemde ödülün, nükleer silahların önlenmesiyle ilgili çabalarından dolayı eski ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'ye verilebileceği de konuşuluyordu.

Suriye'de faaliyet gösteren sivil savunma kuruluşu "Beyaz Baretliler" de yine favoriler arasında gösteriliyordu.

Gazeteci Can Dündar ve Cumhuriyet gazetesi de adaylar arasında yer alıyordu.

2016 yılında, ülkesindeki 50 yıllık iç savaşı sona erdirmek için çaba harcayan Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos Nobel Barış Ödülü'ne layık görülmüştü.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.